26 augustus 2010 - Laatste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Met tien deelnemers werd de negende en laatste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi gespeeld. Geen van de deelnemers haalde wist alledrie de partijen te winnen, maar Michel van Egmond scoorde genoeg om de ratingprijs tot 1700 op te pikken. De prijswinnaars:

Naam Prijs
John Onderdelinden Eerste
Paul de Freytas Rating tot 1900
Michel van Egmond Rating tot 1700
Gerard Blom Rating tot 1500
Ger Schraa Rating tot 1300

Van harte gelukwenst met dit succes!

Zie voor alle uitslagen en de eindstand de speciale pagina over het toernooi.

19 augustus 2010 - Achtste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De achtste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had elf deelnemers, wellicht was de lage opkomst mede veroorzaakt doordat Feyenoord een wedtrijdje moest spelen. Twee spelers wisten het volle pond te halen. In groep 2 haalde John Onderdelinden die score, in groep 3 Michel van Egmond, de laatste geholpen door een bye.

John Onderdelinden lijkt op de overwinning af te stevenen, maar in de laatste ronde, volgende week, kan er nog van alles gebeuren.

12 augustus 2010 - Zevende ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De zevende ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had wel zestien deelnemers. Drie spelers wisten het volle pond te halen. In groep 1 haalde René de Lange die score, in groep 2 Paul de Freytas, na overigens in verloren stand door tijdoverschrijding te winnen van Nantko Schanssema. In groep 3 was John la Gordt Dillie de gelukkige.

René heeft, als hij de laatste ronden weet te scoren nog aardige kansen op een prijs en ook de andere winnaars hebben hun positie op de ranglijst aanzienlijk verbeterd.

5 augustus 2010 - Zesde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De zesde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had dertien deelnemers. Er waren geen al te grote verrassingen. In groep 2 wist Nantko Schanssema weliswaar John la Gordt Dillie te verslaan, maar doordat hij in een gewonnen eindspel een toren verblunderde tegen Gerard Blom haalde hij niet het volle pond. In groep 4 haalde Leo de Jong, geholpen door een bye, het volle pond wel,

29 juli 2010 - Vijfde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De vijfde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had twaalf deelnemers. In groep 1 zorgde Gerard Blom voor een verrassing door John la Gordt Dillie te verslaan en paul de Freytas remise te houden. In groep 2 won Nantko Schanssema al zijn partijen waardoor hij naar de derde plaats in de stand oprukt. Herman van Os deed hetzelfde in groep 3 en dat leverde hem de tiende plaats op.

22 juli 2010 - Vierde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De vierde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had dertien deelnemers. Gerard Blom deed, geholpen door zijn bye in groep 4, de beste zaken en rukte op naar de tweede plaats in het toernooi.

15 juli 2010 - Derde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De derde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had twaalf deelnemers. John Onderdelinden versterkte zijn eerste plaats door twee van zijn drie partijen te winnen.

8 juli 2010 - Tweede ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Ook de tweede ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had veertien deelnemers. Dit keer waren het John Onderdelinden en Theo van der Sluis, die de perfecte score van 5 punten wist te behalen.

1 juli 2010 - Eerste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Met veertien deelnemers is het Hans van Hengel Zomertoernooi op donderdag 1 juli begonnen. De grote winnaar van de avond werd Cor Brouwer, die als enige alledrie zijn partijen wist te winnen en dus vijf punten scoorde.

24 juni 2010 - Massakamp tegen Ashtapada

Op donderdag 24 juni hielden we in Hoogvliet een massatweekamp bij en tegen Ashtapada. Er werden veertien partijen gespeeld:

Bord Shah Mata Ashtapada Uitslag
1 Onderdelinden De Freytas ½-½
2 Van Oosterom Simon 1-0
3 Van der Sluis Michielsen 1-0
4 De Lange Groen ½-½
5 De Ruijter De Bakker 1-0
6 Schanssema De Graaf 0-1
7 Willemse Spijkers 0-1
8 Burki 'T Hart 0-1
9 Brouwer Van Mourik 1-0
10 Menzel Van Zanten 1-0
11 Van Os De Groot 1-0
12 Blom Vervloet 0-1
13 Schraa Stok 0-1
14 Batist Pors 0-1
Uitslag 7-7

Het is dus een gelijk spel geworden. Het was een gezellige avond, waarbij de overwinning van Oranje tegen Kameroen uiteraard meehielp.

3 juni 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 26

Donderdag 3 juni mei werd de 26e ronde van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. De competitie nadert haar ontknoping en deze ronde zag in groep 1 een nieuwe koploper. John la Gordt Dillie versloeg met zwart Nantko Schanssema. René de Lange stond met wit gewonnen tegen John Onderdelinden, maar miste in tijdnood te winst. Desondanks was het halfje meer voor La Gordt Dillie genoeg om Onderdelinden in te halen. Met voor beiden nog één ronde te spelen wordt volgende week het kampioenschap beslist.

Leo de Jong offerde met wit tegen Klaas de Ruijter de kwaliteit voor twee pionnen. Het bleek genoeg voor de winst. Leo, geplaagd door een enkelblessure, heeft zich hierdoor veilig gespeeld in groep 1.

Ook in groep 2 is het ongemeen spannend. Met nog twee ronden te spelen is koploper Gerard Blom slechts één punt los van achtervolger Yme van Vugt. Beiden wonnen hun partijen, Blom met wit van Van Keulen en van Vugt, ook met wit, van Van Sabben. Cor Brouwer won met zwart van Mariandel Menzel. Helaas kan hij de laatste ronden niet meer spelen, dus zal hij zijn theoretische kansen op de titel niet kunnen verwezenlijken.

Michel van Egmond, met wit, won in slechte stand door een krachtige blunder van Herman van Os. Dolf Rijkeboer versloeg met wit Ger Schraa.

27 mei 2010 - Frans Verhoeckxbokaal ronde 6

Donderdag 27 mei werd de zesde en laatste ronde van de Frans Verhoeckxbokaal gespeeld. Er waren slechts zes deelnemers, die in twee groepen tegen elkaar speelden. Doordat Nantko Schanssema er in slaagde Theo van der Sluis te verslaan, wist de hij zich voor de finale te plaatsen. Hij vervangt hierbij Cees van Oosterom, die weliswaar als derde is geëindigd, maar geen lid meer is.

Voor de finale, die wordt gespeeld op donderdag 17 juni, hebben de volgende spelers zich geplaatst:

In groep 2 werden twee partijen in de Cor van Lentcompetitie gespeeld. Franka van Vlokhoven versloeg met zwart Yme van Vugt. Cor Brouwer won met zwart van Marcel Batist.

20 mei 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 25

Donderdag 20 mei werd ronde 25 van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. In groep 1 werden drie partijen gespeeld. Theo van der Sluis offerde met wit tegen John la Gordt Dillie een pion in de opening, die hij nooit meer terugzag en hij verloor. John Onderdelinden won met zwart van Klaas de Ruijter. De verrassing van de avond kwam van Remy Rutjes, die met wit keurig René de Lange versloeg.

In groep 2 werden vier partijen gespeeld. Mariandel Menzel versloeg met zwart Ger Schraa. Aad van Sabben kwam met wit al snel in moeilijkheden tegen Michel van Egmond en verloor. Dolf Rijkeboer won vroeg in de partij met wit twee pionnen tegen Gerard Blom. Gerard wist lang moedig tegenstand te bieden maar moest uiteindelijk toch de vlag strijken. Yme van Vugt speelde met wit tegen Cor Brouwer. Het werd een lang gevecht waarin geen van de twee spelers de overhand kreeg, remise dus.

6 mei 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 24

Ook donderdag 6 mei was een stille avond, vermoedelijk wegens vakantie en omdat Feyenoord de finale van de KNSB-beker speelde. Er werden twee partijen in groep 1 van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. Nantko Schanssema verloor met wit van Leo de Jong. Hij had een verkeerd plan, speelde dat blind door en verloor have en goed. John la Gordt Dillie speelde met wit tegen John Onderdelinden. Onderdelinden won een pion en kwam zeer goed te staan, maar moest door een onzorgvuldigheid zijn dame voor een toren en een stuk geven. Na een spannende strijd met wederzijdse dreigingen bleek dit voordeel voor La Gordt Dillie voldoende voor de winst.

In groep 2a werden twee partijen gespeeld. Herman van Os versloeg met wit Freddie van Keulen snel. Yme van Vugt kreeg met wit tegen Marcel Batist wel snel overwicht, maar moest nog lang spelen om de winst binnen te halen.

29 april 2010 - Een rustige competitieavond

Donderdag 29 april had als eerste verrassing het nieuwe meubilair. Keurige eenpersoonstafeltjes vervangen de brede tafels die we zo goed kennen. John Onderdelinden speelde buiten de competitie om tegen Roel Warnik en Roel won.

In de Cor van Lentcompetitie werden 5 partijen gespeeld. In groep 1 verwiselde Nantko Schanssema met wit twee zetten en verloor door een nare penning twee pionnen tegen René de Lange en daarmee uiteindelijk de partij. Leo de Jong wist in een onstuimig eindspel met wederzijdse promotiekansen met wit te winnen van John la Gordt Dillie, ondanks dat de laatste lange tijd gewonnen stond, een andere verrassing.

In groep 2a won Yme van Vugt met zwart van Freddie van Keulen. Van Keulen stond lang goed, maar een dame- en torenbatterij werd hem fataal. Gerard Blom had met wit weinig moeite om Marcel Batist te verslaan en Ger Schraa deed in groep 2 goede zaken door Aad van Sabben met zwart te verslaan.

23 april 2010 - RSB snelschaken voor clubteams

Op vrijdag 23 april 2010 namen twee teams van Shah Mata deel aan het RSB snelschaken voor clubteams. Beide teams waren enigzins gehandicapt door een late opzegging en haalden geen geweldige resultaten. Desondanks was het een uiterst genoegelijke avond. Hier vindt u een verslag en de uitslagen.

22 april 2010 - Vijfde ronde Frans Verhoeckxbokaal

Op donderdag 22 april 2010 werd de vijfde ronde van de Frans Verhoecksbokaal gespeeld. Er waren weerom slechts tien deelnemers, zodat er in één groep van vier en twee van drie werd gespeeld. De grote winnaars waren John Onderdelinden, Michel van Egmond en Dolf Rijkeboer. John Onderdelinden voert nu de ranglijst aan met 16½ punt uit 5 ronden. De preciese uitslagen en standen kunt u hier vinden.

Daarnaast speelde Yme van Vugt met wit tegen Mariandel Menzel in groep 2 van de Cor van Lentcompetitie. De partij was lang in evenwicht, maar in het eindspel deed Mariandel een ongelukkige zet waardoor ze Yme aan de winst hielp.

15 april 2010 - Shah Mata 1 verliest laatste wedstrijd

Donderdag 15 april speelde het eerste team zijn laatste wedstrijd van het seizoen in de Promotieklasse tegen Krimpen aan den IJssel 1. Promovendus Krimpen won met ruime cijfers: 1½ - 6½

Invallend teamleider René de Lange kreeg aan het eerste bord met zwart tegen Dick Brus. aanval op de damevleugel, terwijl Brus sterke aanval kreeg op de koningsvleugel. Brus was eerder en zette de Lange mat. Aan het tweede bord had Roel Warnik met wit lange tijd het beste van het spel tegen Harold van Dijk. Helaas kreeg hij op het eind te maken met een lelijke schwindel en moest opgeven.

Aan het derde bord kreeg Cees van Oosterom met zwart nooit bevredigend spel tegen Marcel Glissenaar. Hij werd langzaam van het bord geduwd. Aan het vierde bord stond Hans Hollander met wit lange tijd goed tot overwegend. Een blunder in het late middenspel kostte hem een stuk en de partij.

Aan het vijfde bord speelde John Onderdelinden met zwart tegen Krimpens teamleider Hans van Nieuwenhuizen. John stond vanuit de opening wat gedrongen. Een krachtige aanval van wit werd hem fataal. Aan bord 6 offerde Theo van der Sluis met wit twee pionnen tegen Rick Verhoog. hij zag ze nooit terug en werd eenvoudig verslagen.

Aan het zevende bord had David Mesman met zwart lange tijd een pion meer tegen Hans Ranft. Hij slaagde er niet in dat voordeel naar winst uit te bouwen: remise. Klaas de Ruijter speelde met wit tegen Remko Moerkerken, invaller uit Krimpen aan den IJssel 2. Klaas kreeg goed spel, maar kwam in een moeilijk dame-eindspel terecht. Hij won het prachtig.

12 april 2010 - Shah Mata 2 wint ook laatste wedstrijd

Op maandag 12 april speelde het tweede team zijn laatste wedstrijd van het seizoen in Klasse 2C tegen Messemaker 1847 4. Winst door John la Gordt Dillie, Dolf Rijkeboer en Remy Rutjes, alsmede remises van Piet Dijksman, Cor Brouwer en Wim Langstraat zorgden voor een 4½ - 3½ winst. Ger Schraa en Nantko Schanssema verloren hun partijen. Verslag door teamleider Chris Willemse volgt, naar ik hoop, later.

Met deze winst heeft Shah Mata 2 7 matchpunten. Daarmee heeft het tweede nog de vijfde plaats bereikt, lang niet slecht na zo'n dramatische start.

8 april 2010 - Cor van Lentcompetitie

Een wat gekke avond, 8 april. De opkomst was behoorlijk, maar doordat de leden van het bestuur bezoek hadden van het bestuur van SV IJsselmonde werd er maar één partij gespeeld in groep 1: De Lange - Rutjes. De Lange won.

In groep 2 werden vijf partijen gespeeld. Rijkeboer won met wit van Batist, Blom (wit) en Van Vugt speelden remise, Van Egmond versloeg Schraa met wit, Van Vlokhoven wist met wit van Brouwer te winnen en Menzel verloor met zwart van Van Os.

1 april 2010 - Paasschaak

Donderdag 1 april 2010 werd bij Shah Mata het traditionele paasschaak gespeeld. Bij een drankje en een hapje hebben we een aardig toernooitje gespeeld met alleen maar winnaars en de even traditionele prijzen: eieren. Een verslag is hier te vinden.

25 maart 2010 - Shah Mata 3 verliest ook laatste wedstrijd

Shah Mata 3, dat al gedegradeerd was uit de tweede klasse van de RSB, heeft ook de laatste wedstrijd van het seizoen niet weten te winnen. Op donderdag 25 maart speelde het derde thuis tegen De Willige Dame 2 en verloor met flinke cijfers: 1 - 7. Enkel aan het eerste bord wist John la Gordt Dillie te winnen. Om onduidelijke redenen had De Willige Dame voor een tactische opstelling gekozen, althans zijn tegenstander, Wim Vink, heeft geen al te hoge rating.

De leden van Shah Mata 3 hebben gestreden voor wat ze waard waren, maar de tweede klasse bleek veel te sterk voor hen. We kunnen voor het volgend seizoen uitkijken naar aanzienlijk betere resultaten van het derde team.

Op dezelfde avond werden ook nog enkele partijen in de Cor van Lentcompetitie gespeeld. In groep 1 won Theo van der Sluis van Remy Rutjes. René de Lange speelde met wit tegen Nantko Schanssema, die zijn vertrouwde Russische verdediging gebruikte. René  kwam beter te staan, maar door enkele onzorgvuldigheden in het afwikkelen kwam hij in een onwinbaar pionneneindspel terecht: remise.

In groep 2 werden ook twee partijen gespeeld. Herman van Os won met wit van Ger Schraa en Dolf Rijeboer wist met wit Yme van Vugt te verslaan.

23 maart 2010 - Foto’s uit een oude doos

Nantko Schanssema heeft scans van foto’s van het 30-jarig jubileum van “De Zwarte Dame”, een van de fusieverenigingen van Shah Mata, teruggevonden. Dit soort historisch werk hoort op de webstek thuis.

Nantko zou het op prijs stellen als u deze foto’s eens nauwkeurig zou bekijken en als u mensen er op herkent hierover contact met hem op te nemen. De foto’s en een beschrijving zijn hier te vinden. Voor mensen met een niet al te snelle internetverbinding: de foto’s zijn flink groot, dus houd er rekening mee dat het laden van de pagina even kan duren.

18 maart 2010 - Snelschaakkampioenschap

Op donderdag 18 maart 2010 is het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van Shah Mata gespeeld. Kampioen Klaas de Ruijter deed alles om zijn titel te prolongeren, maar is daar niet in geslaagd. Na een felle en lange strijd is René de Lange de nieuwe snelschaakkampioen. Een verslag van het toernooi, met alle uitslagen, is hier te vinden.

11 maart 2010 - Tweede team handhaaft zich in de tweede klasse

Na de voortreffelijke uitwinst bij Groenoord zette Shah Mata 2 zijn zegereeks voort op 11 maart. De thuiswedstrijd tegen WSV werd met 4½ - 3½ gewonnen. Teamleider Chris Willemse had, vermoedelijk wegens zijn verregaand geknoei in eerdere ronden, Nantko Schanssema vervangen door Hans Hollander. Dit bleek een goede greep, want Hans kreeg aan het eerste bord met zwart tegen Peter de Louw een uitstekend ogende stelling.

Remy Rutjes was aan het vijfde bord als eerste klaar. Hij ontweek een val, waarin hij een stuk of toren leek te winnen, maar mat zou gaan, waarna hij met zwart een er lastig uitziend eindpel kreeg met loper en toren en een pion meer. Door handig manoevreren op de koningsvleugel ging het echter spoedig op mat of materiaalverlies af. Zijn tegenstander Nico Dannis koos de derde weg en gaf op.

Piet Dijksman zat aan het zesde bord en klaagde over een stelling waarin hij zich niet prettig voelde. Toch stond hij met wit tegen Patrick Groenendijk niet slecht en kwam beter te staan. Een remiseaanbod werd spoedig aanvaard. Omstreeks die tijd kwam naast hem aan bord zeven Leo de Jong met de zwarte stukken in grote moeilijkheden. Zijn tegenstander Chris de Kogel won de kwaliteit en na enig verzet moest Leo de strijd staken: 1½ - 1½.

Tot aan de eerste tijdcontrole werd er aan alle borden hard gezwoegd. In een betere stelling wist Wim Langstraat, met zwart aan boord drie tegen Waddinxveense teamleider Jeroen Eijgelaar, geen vooruitgang te boeken, zodat de partij remise werd. Dolf Rijkeboer was aan het vierde bord met wit in problemen gekomen. Door omstandigheden gedwongen offerde hij een stuk voor een verre vrijpion. Zijn tegenstander Hans van Woudenberg wist deze te veroveren, waarna Dolf niets dan opgeven restte. Niet lang erna wist aan bord acht Yme van Vugt met wit het passieve spel van Tjarda Boekholt uit te buiten voor een fraaie positionele winst, zodat de stand op 3 - 3 kwam.

Aan borden één en twee stonden geen duidelijke winststellingen. Jeroen Eijgelaar zocht contact met Chris Willemse om een gelijk spel af te spreken. Remises werden echter door Hans Hollander en John la Gordt Dillie resoluut afgewezen. Hans' stelling oogde nog steeds beter en hij had tijdvoordeel. John had met wit aan bord twee een moeilijk eindspel met lopers en torens bereikt, waarin hij meer bewegingsruimte had dan zijn tegenstander Wim Hennink. Het voordeel van Hans bleek een illusie. Weliswaar had hij een betere pionnenstelling, maar zijn loper bleek zwakker dan Wims paard en slechts door ingewikkelde bewegingen met zijn loper kon hij een doorbraak voorkomen, waarna remise volgde en de stand 3½ - 3½ werd.

Alle ogen waren nu op Johns partij gericht. Hij won weliswaar een pion, maar leek lang niet verder te komen. Door een fijne manoeuvre met koning en toren wist hij de vijandelijke toren los te weken van de dekking door de koning, waardoor zwart materiaalverlies niet meer te voorkomen was. Zijn tegenstander streek de vlag men enkele seconden op de klok en de zege was binnen. Gejuich en applaus weerklonken en ook van de reservebank kwamen de gelukwensen voor dit prachtige resultaat. Shah Mata 2 heeft nu vijf matchpunten uit zes wedstrijden en is veilig.

5 maart 2010 - Derde team degradeert

Het was niet onverwacht, maar toch doet het zeer: Shah Mata 3 is gedegradeerd uit klasse 2B van de RSB. Vrijdag 5 maart werd de uitwedstrijd tegen Spijkenisse 3 met 7½ - ½ verloren. Slechts Gerard Blom wist remise te spelen. We moeten ons maar troosten met de wat zure gedachte dat volgend seizoen er in de derde klasse betere resultaten te behalen zullen zijn.

4 maart 2010 - Schaakcursus

Vanaf 18 maart 2010 geeft Roel Warnik gedurende 5 donderdagavonden een schaakcursus voor de schakers op instapniveau. Deze lessen zullen worden gegeven tussen 19:30 en 20:00 uur. Leden, die belangstelling hebben deel te nemen aan deze cursus, worden verzocht zich bij de wedstrijdleider te melden.

22 februari 2010 - Eerste team zeker van handhaving

Vrijdagavond moest het eerste team aantreden tegen RSR Ivoren toren. In een zeer koude zaal van het Nivon-gebouw, waar op de helft van de avond besloten werd toch maar de kachel aan te steken werd gestreden voor lijfsbehoud in de hoogste klasse van de Rotterdamse schaakbond. Toch was er misschien nog meer om voor te strijden. Bij aanvang was bekend geworden dat Krimpen had verloren van SO. Dus bij winst was er de mogelijkheid om nog te promoveren, ook, omdat er na een moeilijke conclusie was komen vast te staan dat de derde plek ook nog kan promoveren. We wisten dus dat er wat te halen viel. Helaas was de partij aan bord 7 snel beslist. Het is een herhaling van de vorige wedstrijd waarin David Mesman wedstrijdritme mist en dit combineert met snelschaken, we stonden dus na een half uur met 1 - 0 achter. Gelukkig was Theo van der Sluis wel bij de tijd en bracht met een bliksemaanval de tegenstander aan het wankelen. Na 21 zetten zat er niets anders op dan opgeven voor zijn tegenstander, 1 - 1. Aan bord 2 speelde Roel niet zijn beste schaak van dit seizoen, terwijl hij juist altijd onze vaste troef was. Derhalve moest hij opgeven en kwam de stand op 2 - 1. Cees Oosterom was goed bij de les. Maakte hij in de vorige sessies nog wel een een foutje, vandaag speelde Cees volledig geconcentreerd zijn tegenstander naar een nederlaag, 2 - 2. René de Lange moest de volgende ochtend vroeg op vakantie en was gebaat bij een snelle partij, hij offerde zijn dame op de lange termijn en met een te gecompliceerde stelling was het zijn tegenstander die op moest geven, 3 - 2.

John Onderdelinden speelde tegen een oud-lid, Alex Drabovski. De altijd aanvallende Alex wist de stelling op het juiste moment naar zich toe te draaien en met twee vrijpionnen was er altijd een die promoveerde, 3 - 3. Klaas de Ruijter stond beter maar de materiale verhoudingen waren gelijk. Klaas wist geen winstplan te bedenken en moest in remise berusten, 3½ - 3½. Dus net als de vorige editie was het Bram Steijn die minstens voor het laatste halfje moest zorgen. Met een kwaliteit minder en een gecompliceerde stelling wist Bram inderdaad tot een remiseovereenkomst te komen. Als we echter naar de stand in de promotieklasse kijken en de wetenschap dat we niet meer kunnen degraderen had hij misschien op tijd en/of op stelling door kunnen spelen om de kans op promotie te behouden. Als er drie ploegen over gaan en de Willige Dame zal geen gebruik maken van de promotieregeling, is de vierde plek voldoende voor een plaats in de KNSB. Nu zijn we een wedstrijd vrij en moeten de laatste ronde tegen Krimpen aan de IJssel zonder Bram want die gaat voor een half jaartje op vakantie. Alsnog een goed seizoen na een barre start!!

11 februari 2010 - Shah Mata 3 verliest van CSV 1

Dat Shah Mata 3 geen hoge ogen zou gooien in de tweede klasse lag in de lijn der verwachting, maar toch blijft het jammer dat dit team nog geen wedstrijdpunten heeft kunnen binnenhalen. Op donderdag 11 januari heeft het derde daar tegen CSV 1 geen verandering in kunnen brengen. Aan bord 2 gaf Jan Burki na een blunder al na een half uur op. De andere spelers vochten naar vermogen en John la Gordt Dillie en Mariandel Menzel kwamen aan bord 1 en 3 goed te staan.

Tegen de eerste tijdcontrole vielen de beslissingen snel na elkaar. Gerard Blom was aan bord 7 tegen oude bekende Harry Stroosma een kwaliteit kwijtgeraakt en werd overspeeld. Hans Drenth was aan bord 4 in de opening twee pionnen achtergeraakt, wist lange tijd daarmee stand te houden, maar verspeelde een stuk en moest opgeven. Michel van Egmond verblunderde aan bord 5 een toren en gaf onmiddellijk op. Sjerp Noorda had aan bord 6 lange tijd kansen in een koningsaanval. Die aanval verzandde echter, waarna materieel overwicht de winst voor zijn tegenstander garandeerde en de wedstrijd verloren was.

Intussen stond bij Mariandel het bord in brand. Zij had na lange rokade en een pionnenopmars op de koningsvleugel een paard geofferd, het geofferde materiaal teruggewonnen en was bezig haar tegenstander Terlouw van het bord te vegen, toen er iets stokte. Was het vermoeidheid of opduikende twijfel, ze miste de eenvoudige weg naar winst en kwam na ruil van dames in een eindspel met twee pionnen meer, maar met tegenkansen voor wit.

Aan het eerste bord was ook John aan een veelbelovende pionnenopmars op de koningsvleugel begonnen. In tijdnood zag hij echter iets over het hoofd en verloor. Aan het achtste bord speelde Egbert Broekhuijsen zijn eerste partij van het seizoen en wist een iets minder staand toreneindspel keurig naar remise te loodsen.

Als laatste zat Mariandel nog te zwoegen. Zoals ze na de wedstrijd vertelde, wilde zij het niet laten gebeuren de winst te laten glippen. Ze rechtte de rug, vond de weg naar torenruil en zette de pionnenvoorsprong spoedig in winst om, een uitstekend resultaat in een bloedspannende partij.

11 februari 2010 - RSB Snelschaken voor clubteams

Op vrijdag 23 april 2010 organiseert SV Sliedrecht het RSB snelschaken voor clubteams . In het verleden hebben aan dit alleraardigste evenement teams van Shah Mata deelgenomen en het bestuur nodigt de leden uit zich hiervoor in te schrijven. Er zijn al genoeg mensen voor één viertal, bij voldoende belangstelling kunnen we meer teams inschrijven. Wie zin en tijd heeft neme contact op met de wedstrijdleider.

9 februari 2010 - Voorstel splitsing Groep 2 van de Cor van Lent-competitie

Het bestuur heeft op zijn vergadering van 8 februari 2010 besloten dat Groep 2 van de Cor van Lentcompetitie moet worden gesplitst, wegens het grote aantal deelnemers. Het voorstel voor de uitwerking van die splitsing is hier te vinden.

5 februari 2010 - Prestatie van formaat voor eerste team

Was het dinsdag het tweede team wat aan moest treden voor de bondswedstrijd, gisteravond was het de beurt aan ons vlaggenschip. Vooraf was bekend dat ons eerste minimaal 1 of 2 punten moest sprokkelen om zich te kunnen handhaven in de promotieklasse. Tegen het zeer sterke SO Rotterdan speelden we met de vertrouwde acht mensen. Op bord 7 speelde David Mesman. Het mag duidelijk zijn dat David te weinig speelt en daarbij nog eens veel te snel. Na 11 zetten moest hij capituleren met een blunder. Geen best begin bij zo'n belangrijke wedstrijd. Op bord 4 leek de stand bij Cees Oosterom gelijk, maar moest hij toch opgeven na een combinatie, 0-2. Op dat moment was er niets meer te verliezen en gingen we er eens goed voor zitten. Roel Warnik verzandde in een zetherhaling aan bord drie. Jammer, want Roel was topscorer in ons team en van hem werd veel verwacht, ½ - 2½ en Bram stond goed. Klaas de Ruijter speelde aan bord 2 tegen van Baarle. Het verschil in rating bedraagt bijna 600 punten! Toen Klaas dan ook remise speelde mochten we er vanuit gaan dat dit halfje best eens belangrijk kon zijn. Een prestatie van formaat, derhalve 1 - 3. Theo van der Sluis speelde aan bord 6 voor het vierde jaar achtereen tegen Aad Zonne. Theo had nog niet van hem verloren en ook dit jaar belandde zijn tegenstander in tijdnood. Na een alles of niets offensief werd het punt veilig gesteld.

Tussenstand 2 - 3 en Bram stond beter. René de Lange kwam in een eindspel terecht met een paard, loper en vijf pionnen. Zijn tegenstander had 5 pionnen een loper en een lamme loper! Met een technisch hoogstandje liet René zien hoe hier mee om te gaan. Met een aantal prachtige paardzetten werd de score gelijk getrokken, 3-3 en Bram stond veel beter. Langzaam werd duidelijk dat een halfje aan bord 5 van John Onderdelinden genoeg kon zijn om minimaal gelijk te spelen. John werd ingelicht en zijn tegenstander ging accoord. Dit bracht de stand op 3½ - 3½. Alle ogen waren gericht op bord 1. Bram moest minimaal remise spelen. Maar zoals aangegeven stond Bram zeer goed en wist hij een vrijpion te krijgen op de A-lijn. Zijn tegenstander gebruikte zeeën van tijd en ging in een verloren stelling door zijn vlag, 4½ - 3½. De overwinning was binnen.

In al onze analyses werd gekeken waar we onze wedstrijdpunten konden verdienen. Dat we nu al veilig stonden hadden we niet verwacht. Maar in de laatste twee wedstrijden zijn er prestaties van formaat geleverd. Volgend jaar weer promotieklasse. Nu maar eens zien te promoveren!!

3 februari 2010 - Tweede team doet goede zaken

Iedere strohalm wordt door ons tweede team gepakt om de degradatie te kunnen ontlopen. Gisteravond stond er weer een loodzware klus klaar voor het 2e team. Niet minder dan koploper Groenoord 1 moest verslagen worden. Met invaller John La Gordt Dillie toog men naar Schiedam - Noord om daar partij te geven. Men liet het kaas niet van het brood eten. Dolf Rijkeboer startte zoals altijd met een ultra scherpe stelling. Twee stukken werden aangeboden om te slaan. Toen de tegenstander 1 stuk nam was het over met de stelling. Een prachtige offerpartij met een eerste punt was het resultaat, 0 - 1. Op bord 5 speelde Cor Brouwer ook een scherpe variant. Die ook door zijn tegenstander goed werd beoordeeld. Een puntendeling was het resultaat, ½ - 1½. Op bord 6 speelde Nantko niet zijn beste schaak, zijn tegenstander wist er wel raad mee, 1½- 1½.

Remy Rutjes speelde wel zijn beste schaak en overrompelde zijn tegenstander met een stukoffer. Na nog wat tegen gestribbeld te hebben gaf zijn opponent zich gewonnen, 1½ - 2½. Een kunststukje hing in de lucht. Op de overige borden stonden we zeker niet slechter. Teamleider Chris Willemse gaf aan Yme van Vugt het teken dat remise in zijn stelling terecht zou zijn. Na enkele zetten berustte Yme in de stelling en kon het halfje worden bijgeschreven, 2 - 3. Bijna gelijktijdig nam ook Willem Langstraat genoegen met het halfje, terwijl hij in een zeer gecompliceerde stelling zeker niet slechter stond. Zeker in tijdnood kan Wim tot ieders verrassing altijd nog wat uit de hoge hoed toveren, maar niet getreurd het was reeds 2½ - 3½, met nog twee borden te gaan. Invaller John La Gordt Dillie speelde aan bord 1 zijn eigen partij. Langzaam maar zeker won hij een pionnetje en kwam iets beter te staan. Het was echter een mooie manouvre die zijn tegenstander aan het wankelen bracht. Een simpele pionzet bracht het broodnodige laatste punt binnen, 2½ - 4½. Een gejoel steeg op in de boerderij in Schiedam–Noord. Twee wedstrijdpunten tegen de koploper is dan ook een prestatie van formaat. Piet Dijksman speelde de laatste partij, hij stond veel beter maar liet zich tegen het eindspel verrassen. Eindstand 3½ - 4½. Gefeliciteerd aan alle spelers van het tweede team. Ook degene die niet speelden maar wel trouw kwamen kijken hoe hun teammaten vochten voor de overwinning. We weten nu weer wat winnen is en zullen dat in de volgende wedstrijden herhalen.

9 januari 2010 - Vuurwerk in Spijkenisse

Ieder team in onze vereniging is ervan doordrongen dat er in de tweede helft van het seizoen gescoord dient te worden. Ook het eerste diende gisteravond wedstrijdpunten te sprokkelen. Onder barre omstandigheden togen wij naar Spijkenisse. Na enig overleg werd besloten voor een tactische opstelling. Hieruit kwam naar voren dat Theo, die de laatste tijd toch al niet veel punten binnen haalt, naar het eerste bord werd gepromoveerd! Maar wat bleek, hij speelde heel geconcentreerd en wist voor 21.00 uur, na 10 zetten, het eerste punt binnen te halen! Dit was een opsteker voor het hele team. Nu moest het lukken.

Helaas liet Kees een paard te lang staan en liep tegen een nederlaag aan, terwijl in deze partij een remise op zijn plaats was geweest. Niet getreurd want David kwam in een favoriet eindspel terecht, dus na een lang gevecht werd de voorprong weer gerealiseerd. Klaas, die naar het tweede bord was gepromoveerd, dacht dat hij een stuk kon winnen maar dat was tevergeefs. De nederlaag was onontkoombaar, derhalve 2 - 2. Bram kreeg een mooie aanval en dacht dat het niet meer mis kon. In de analyse bleek het wel te kloppen, maar in de praktijk kon hij de koning omleggen, 3 - 2 voor Spijkenisse. Gelukkig was Roel wel goed bij de les en met een verdwaalde pion op de 6e rij kwam de ene na de andere prachtige zet uit de hoge hoed. Derhalve een prachtige overwinning 3 - 3. John Onderdelinden speelde tegen een zeer jeugdig talent en had het in het middenspel zeer moeilijk. Het was echter de ervaring die zwaarder woog. Met enkele krachtzetten werd ook hier het punt binnen gehaald, 3 - 4.

De laatste partij was van René tegen de competitieleider van de RSB. Het was een zeer spannende strijd, waarin René door omstanders werd gewenkt dat remise echt genoeg was. Zijn tegenstander had hier duidelijk niets aan en probeerde het onderste \uit de kan te halen, helaas voor hem viel het deksel hard op zijn neus. René, onder druk speelt hij zijn beste schaak, gaf prachtig mat en de overwinning was binnen, 3 - 5. Dit zijn kostbare punten in de strijd om degradatie. Nog 1 overwinning en we kunnen ons veilig wanen. Helaas waren de vuurpijlen op, want deze overwinning was zeker een feestje waard! We kunnen nu rustig de laatste partijen gaan spelen en zonder druk is het makkelijker te scoren!

8 januari 2010 - Knallende start Shah Mata 2

Het tweede team speelde gisteravond tegen SO Rotterdam. Zoals in de vorige verslagen reeds vermeld was het broodnodig om wedstrijdpunten te gaan vergaren. Deze woorden waren niet tegen dovemansoren gezegd en het team startte vol overgave aan een zware klus. Op bord 8 liet Piet Dijksman zien wat geconcentreerd spelen is, zoals altijd speelde hij voorzichtig. Maar als de tegenstander dan een steekje laat vallen is Piet de eerste die hem opraapt! Al snel 1 - 0 dus. Remy Rutjes liet zich ook niet onbetuigd en liet met een petite combination zijn tegenstander met lege handen achter, derhalve 2 - 0.

Een onontkoombare remise van Cor Brouwer bracht de stand op 2½ - ½ en dit nog steeds in de vooravond van de wedstrijd! Leo de Jong kreeg in zijn stelling niet wat hij verwachtte en moest de 0 incasseren. Het was echter Chris Willemse die in het begin van de partij een kwaliteit won en deze niet meer afstond. Zodat de stand op 3½ - 1½ kwam. Wim Langstraat liet een goede stelling om zeep helpen, hier hadden wij de beste kansen op de overwinning. Aan het einde van de partij kon hij het echter niet houden en moest capituleren. Dolf Rijkeboer speelde op zijn scherpst, hij offerde op zet 4 een stuk op f7 en beukte de hele avond op de stelling van zijn tegenstander. Een tegenoffer van zijn oppponent bracht de stelling in evenwicht en de punten werden gedeeld, 4 - 3.

Nantko Schanssema speelde op bord 1 een sterke partij. Met een pion achterstand moest hij het eindspel beginnen. Zijn sterke tegenstander maakte handig gebruik van het tempodwang en Nantko moest zijn koning omleggen. Een puike eindstand van 4 - 4 was bereikt. Het was een enerverend gevecht waaruit blijkt dat we niet te zwak zijn voor deze klasse. Een volgende overwinning leert ons dat er mogelijkheden zijn om te overleven. Opgemerkt dient te worden dat de teamleider met zijn fantasie-opstelling goed werk heeft geleverd en een volgend treffen met zelfvertrouwen tegemoet kan worden gezien!

10 december 2009 Shah Mata 1 kansloos tegen titelkandidaat

Vol overgave begon het eerste team gisteravond aan de vierde competitiewedstrijd tegen het zeer sterke Charlois Europoort 3. Was het verleden jaar het tweede team van Chairlois Europoort die de promotie veilig stelde, dit jaar doet hun derde team waarschijnlijk hetzelfde. Aan bord 1 speelde Bram tegen ex-lid Gerard Kool. Het was zwoegen, maar Bram wist toch een remise af te troggelen. In de analyse bleken er zelfs winstkansen te zijn voor onze bord 1 speler.

Op bord twee had Roel alles ingezet om een koningsaanval op te zetten. Hij kwam er echter niet doorheen. Dus moest hij in een eindspel met twee pionnen minder proberen er iets uit te halen. Een zeer koel spelende Roel lukte dat op miraculeuze wijze, remise was het maximaal haalbare. Op bord 3 speelde Kees een ongelukkige partij. Hij moest helaas vroeg opgeven. John Onderdelinden speelde in zijn kenmerkende stijl een lange partij waar op het einde van de avond ook een remise uit naar voren kwam. Bord 5 werd ingenomen door René de Lange. Hij moest aan het eind van de avond onder grote druk capituleren. Toch speelde René aan een voor hem hoog bord toch een geweldige partij.

Aan bord 6 speelde Theo een Franse partij die hij pas nog met Klaas had doorgenomen. Het was echter de tegenstander die af week van het normale pad. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek 1 pion meer dan voldoende voor zijn tegenstander om het punt binnen te halen. Op bord 7 speelde David Mesman een voor hem bekende opening. Het was echter zijn tegenstander die een paar zetten meer wist, derhalve 0 - 1. Bord 8 werd ingenomen door Klaas de Ruijter. Hij speelde tegen 1 van de talenten van Charlois Europoort die nog op 100% stond. Na een stukoffer van Klaas bleek hij de stelling goed ingeschat te hebben en nam het halfje in ontvangst. De 2 - 6 nederlaag is in feite een vertaling van ratingverschil tussen de twee partijen, er zat gisteravond geen stunt in.

Het is nu wel vijf voor twaalf geworden en een overwinning is dus broodnodig om ons te handhaven in de promotieklasse. Ik weet zeker dat dit gaat lukken. We zijn in de afgelopen jaren wel meer in een hachelijke positie gekomen, maar als we als team moeten samenwerken zal dit ook gebeuren. Op naar de volgende partij in 2010.

18 november 2009 - Bekerteam Shah Mata wint van Rokado

Vrijdagavond 13 november heeft het bekerteam van Shah Mata verrassend gewonnnen van ROKADO. Shah Mata speelde onbevangen (wat hebben wij te verliezen) in de zeer sterke opstelling die onze teamleider Kees van Oosterom uit de hoge hoed toverde. Ik denk dat Bram hem een aantal tips heeft gegeven. Aan bord 1 speelde René de Lange een zeer goede partij tegen Hans van der Linden. Ondanks dat René een pion achter kwam had hij voldoende compensatie en sleepte er een terechte remise uit. Roel Warnik aan bord 2 kreeg te maken met Frank Verkooyen. Hij speelde een zeer degelijke partij, kwam iets in het voordeel maar zijn tegenstander wist dit ongedaan te maken. En helaas, Roel verloor zijn partij. Maar zijn tijd komt nog wel. John Onderdelinden speelde aan bord 3 tegen Rick Ensering. Hij speelde een goede partij kreeg licht voordeel en kon na lange rochade toeslaan met een koningsaanval. De tussenstand was 1½ - 1½. Bord 4 moest de beslissing brengen.

Kees van Oosterom speelde tegen Leo Rietveld een enerverende partij, hierbij kreeg Leo een pion op a7 en Kees een paard op a8. Na de hectische tijdnoodfase bleek Kees een paard meer op het bord te hebben staan. De stelling was niet eenvoudig en na een paar mindere zetten van beide spelers werden de dames geruild en won Kees de laatste partij. Hierdoor won Shah Mata met 2½ - 1½ van Rokado. Een geweldig resultaat zeker gezien het verschil in ELO-punten!

16 november 2009 - RSR Ivoren Toren 5 - Shah Mata 2

Op vrijdag 6 november 2009 speelde ons 2e zijn tweede bondswedstrijd. Helaas werd het opnieuw een nederlaag, maar wel minder pijnlijk dan onze eerste bondswedstrijd.

Na een half uur spelen kon Leo de Jong aan bord 4 opgeven – hij overzag dameverlies na aftrekschaak – en moest Ger Schraa  aan bord 5 het met een stuk minder stellen omdat hij een tussenzet miste: 1 - 0.

Een uur later: Ger moest inderdaad de ongelijke strijd staken: 2 - 0. Dolf Rijkeboer had aan bord 1 aanvalskansen. Aan bord 2, Willem Langstraat, was een stelling met wederzijdse kansen en onveilige koningen ontstaan. Cor Brouwer, aan bord 3, kon duidelijk op voordeel bogen: veel actievere stukken. Chris Willemse had aan bord 6 een pion gewonnen in een onduidelijke stelling. Aan bord 7 en 8 stonden Nantko Schanssema – iets minder actieve stelling – en Mariandel Menzel – slechte loper – in elk geval niet beter.

Een klein uur later: Chris had niet gerekend op een vervelende paardzet van zijn tegenstander en moest de kwaliteit geven, Cor kreeg in ongeveer gelijke stand een remiseaanbod dat hij in het teambelang moest afslaan, Nantko wikkelde af naar een op het oog gelijk staand toreneindspel en bood remise aan, wat niet werd aanvaard en voor Dolf en Willem was het erop of eronder.

Weer iets later meende Chris met een stukoffer mat te kunnen forceren, maar hij had een simpel tussenzetje niet bekeken: 3 - 1, want Cor had prachtig afgewikkeld naar een gewonnen T + P + pi eindspel. Nantko bracht vervolgens de spanning terug door met een schaakje zijn tegenstanders toren te winnen: 3 - 2. Helaas moest Willem enkele tellen later de vlag strijken; mat of stukverlies was onvermijdelijk: 4 - 2. Dolfs woeste aanvalspogingen leverden niet meer op dan een gelijkstaand eindspel: 4½ - 2½. Mariandel gaf pardoes een pion weg, anders was de stelling misschien nog te houden geweest: 5½ - 2½.

Niet getreurd, er zit vooruitgang in. Bedankt voor de inzet, heren en dame. Op naar de 3e ronde, 26 november a.s., thuis tegen Krimpen.

10 november 2009 - Pijnlijke nederlaag eerste team

Het was gisteravond een pijnlijke avond in het knusse Dordrecht voor het eerste team. In de poffertjessalon werd met 4½ - 3½ verloren van de Willige Dame. We begonnen vol enthousiasme. Alle spelers van Shah Mata waren om 19.40 uur al klaar om te beginnen, de spelers van de Willige Dame lieten echter even op zich wachten. Maar om 20.10 uur werd er dan toch afgetrapt. Op bord 5 werd Theo direct een strop omgedaan. Met enige krachtzetten wist hij toch een prachtige stelling op te bouwen. Maar een verkeerde keuze maakte het dat zijn tegenstander de strop kon aantrekken, 1 - 0.

Klaas op bord 7 liet weer eens zien waarom hij in het eerste thuis hoort. In een correcte partij liet hij een halfje bijschrijven. David kwam in een eindspel met twee pionnen meer, maar lopers met ongelijke kleur. Het was niet te winnen, 2 - 1.

Kees nam eieren voor zijn geld en beruste ook snel in remise, 2½ - 1½. Roel bouwde zijn stelling rustig op en verdedigde zich sterk, helaas kon hij dit niet vasthouden en moest capituleren, 3½ - 1½. René deed echter waar hij voor ingehuurd was, een sterke partij belonen met een klinkende overwinning, 3½ - 2½.

Aan bord 1 speelde Bram tegen een zeer sterke tegenstander een moeilijke partij, echter zo moeilijk dat zijn tegendstander vlak voor het eindspel blunderde en Bram het punt kon bijschrijven, 3½ - 3½. Het bord van John Onderdelinden moest de doorslag geven. Misschien had in het moment dat Bram won en John alles op de aanval gooide, iemand zijn vinger op moeten steken om te melden dat remise genoeg was. Maar dat gebeurde niet en het kwaad was geschied. In een simpele zettenreeks ging John mat. We lijken moeite te hebben met het afmaken van de stand. Twee keer achter elkaar onnodig verlies met 4½ - 3½. We moeten ons klaar gaan maken voor een degradatiestrijd waarin ieder halfje telt. Misschien is het zo gek nog niet om een lid bereid te vinden de stand bij te houden en bij een winnend halfje de medespeler in te lichten. Al was het niet aanwezig zijn van een scorebord ook niet prettig!

20 november 2009 - Website klaar

Beste leden, het opnieuw indelen van de website is afgerond. Indien je iets wil plaatsen kan je dat opgeven aan Theo van der Sluis, info@bouwthema.nl.

Indien niet alle onderdelen werken kan je dit wijzigen door naast de bovenste balk in je scherm de knop compatibiliteitsweergave aan te klikken.

16 oktober 2009 Kampioenskandidaten dringen naar boven!

Er werd gisteravond ook nog voor de competitie gespeeld. In groep 1 speelde Bert Bonnet tegen John la Gordt Dillie een sterke partij. Bert had een open h-lijn op de koningsstelling van John. Maar kon het niet afmaken. John haalde na wat kunst en vliegwerk het volle punt binnen.

Dolf Rijkeboer speelde tegen Hans Drenth met wit. Dolf ging natuurlijk gelijk los, maar kreeg niet wat hij wilde tegen de sterk spelende Hans, derhalve remise. Cor Brouwer kwam onder druk te staan tegen Franka van Vlokhoven. Het was echter een trucje van Cor wat de wedstrijd besliste. Gerard Blom speelde tegen Herman van Os. Herman heeft de gewoonte om zijn partijen sterk op te zetten, maar aan het einde van de partij geeft hij de hele stelling weg. Zo ook deze avond, dus kon Gerard het punt bijschrijven. Ger Schraa liet tegen Piet Dijksman eindelijk zien dat hij wel degelijk goed kan schaken en noteerde zijn eerste overwinning van het seizoen.

16 oktober 2009 Aad van Sabben speelt vooruit.

Aad van Sabben speelde gisteravond zijn bondswedstrijd vooruit tegen J. Bakker van Barendrecht 1. Aad speelde rustig, maar kwam wel onder druk te staan. Zijn tegenstander toverde de ene na de andere aanvalszet uit de hoge hoed. Het was Aad die alles tegen hield. Toen aan het eind van de avond de vermoeidheid bij Aad toe sloeg, overzag hij de stelling niet meer en gaf op. In de analyse bleek wit nog zeer goede kansen te hebben. Het derde team zal dit tegenpunt dus goed moeten maken in hun tweede bondswedstrijd.

16 oktober 2009 - Net een halfje te weinig.

Ons eerste team moest gisteravond aantreden tegen Erasmus 1. Dit team heeft grote aspiraties om dit jaar de promotieklasse weer te verlaten, dus we zouden er, ook qua rating, een hele kluif aan hebben. In het begin van de avond liet Shah Mata zich niet het kunstje flikken wat het tweede team verleden week was overkomen. Het ging zelfs heel goed. Aan bord 8 speelde David Mesman met zijn paarden alsof hij iets opgestoken had van de eerste partij van het seizoen. Alleen sprongen zijn paarden nu in het koningsgebied van zijn tegenstander. We kwamen dus al gauw op 1 - 0.

Theo van der Sluis kwam goed uit de opening en zijn tegenstander bood remise aan. Hij speelde verder maar kwam toch weer onder druk te staan. Na de informatie te hebben ingewonnen bij Bram werd toch besloten tot remise, 1½ - ½. De partij van René de Lange was lang gelijk. Toen echter het eindspel naderde kwamen de stukken van zijn tegenstander zijn stelling binnen en het was niet meer te houden, 1½ - 1½. Klaas de Ruijter bereikte het eindspel met evenveel pionnen en allebei een toren. Het was echter een klein voordeeltje van zijn tegenstander wat de partij besliste 1½ - 2½.

Het waren dus de borden 1 t/m 4 die voor de nodige punten moesten zorgen. De partij van Bram Steijn eindigde al snel op remise, 2 - 3. Roel Warnik zocht een gaatje in de stelling van zijn tegenstander maar kon het niet vinden, 2½ - 3½. Het kwam dus neer op bord 3 en 4. Op bord 4 speelde John Onderdelinden een partij onder grote druk op zijn koning. Toen zijn tegenstander echter een loper voor een pion ruilde dachten we allemaal dat het winstpunt binnen was. Helaas wist zijn tegenstander op handige wijze een eeuwig schaak te forceren en kwam de stand op 3-4. Op het bord van Kees van Oosterom was het potremise en eindigde de wedstrijd op 3½ - 4½. Helaas een halfje te weinig voor een broodnodig wedstrijdpunt. Het is wel een opsteker om tegen zo'n sterke tegenstander zoveel punten te vergaren. Dit geeft hoop voor de toekomst. Wel moeten alle spelers het teambelang in het oog houden en de individuele prestaties opzij zetten!

15 oktober 2009 - Verslag 2e team door de teamleider

Shah Mata 2 – Erasmus 3

Op donderdag 8 oktober 2009 speelde Shah Mata 2 zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2009-2010 in de nieuwe locatie De Kapel.

Erasmus 3 is qua rating duidelijk de sterkste van onze poule. Vooraf was dus duidelijk dat wij het niet makkelijk zouden krijgen. Aan bord 1 startte Willem Langstraat met ca. een half uur bedenktijd achterstand. Ikzelf had verschillende malen op zijn oude 06-nummer een boodschap ingesproken. Gelukkig bracht een oplettend lid op de speelavond zelf uitkomst. De opening 1. b4 f5 beloofde in elk geval veel bijzonders.

Aan bord 2 mocht Dolf Rijkeboer zijn geliefde aanvalsspel spelen. Met Frans tegen is dat altijd iets minder gemakkelijk. Leo de Jong, aan bord 3, speelde zelf Frans en kwam na de opening duidelijk actiever te staan.

Remy Rutjes, aan het 4e bord, deed het in de opening rustig aan: niet duidelijk aan te wijzen wie beter stond. Ikzelf, Chris Willemse, aan bord 5, kwam met ongeveer gelijke kansen uit de Siciliaanse opening. Nantko Schanssema leek, aan bord 6, niet minder te staan: zowel zijn tegenstander als hijzelf hadden een gedekt paard op een vooruitgeschoven post staan. Piet Dijksman, bord 7, leek zich al in de opening te verslikken. Hij moest de rochade opgeven en zijn koning moest zowat het open veld in. Materieel stond het echter gelijk. Onze nieuwe lid Ger Schraa kreeg niet de eerste de beste tegenover zich: oud-hoofdklasser De Jong. Toch leek hij na de opening degene met de meeste kansen.

Na zo'n twee uur spelen was er nogal wat gebeurd. En voor ons niet bepaald gunstig. Ikzelf deed in een tijdsbestek van een paar minuten enkele verschrikkelijke zetten. De stukken konden meteen in de doos: 0 - 1. Ger stond inmiddels in de verdrukking, Nantko en Remy stonden een kwaliteit achter en Dolf had een stuk geofferd voor een op het eerste gezicht moeilijk te verwezenlijken aanval. Piet had zijn stelling weten te versterken en Willems stelling gaf hemzelf en zijn tegenstander kansen, al stond hij wel een zee van tijd achter. Alleen Leo leek met een flitsende aanval op een directe overwinning af te stevenen.

Een half uur later was het 0 - 5, hetgeen Michel van Egmond de grap “probeer de 0 te houden” ontlokte. Nantko en Remy konden het niet bolwerken, al overzag Remy in moelijke stelling een waarschijnlijk winnende zet, Leo overzag mat in 1 en kwam in een verloren toreneindspel terecht, en Dolf zag zijn verwoede aanvalspogingen stranden. Niet veel later moest ook Ger het hoofd buigen: 0 - 6. Piet wist uiteindelijk een remise uit het vuur te slepen: ½ - 6 ½. Knap, Piet! Het bleek ons enige halfje. Want Willem, wel na knap tijdnoodwerk – 20 zetten in 18 seconden – had geen goede zet meer over: ½ - 7 ½. 

Toch ben ik als teamleider niet ontevreden. Er had veel meer in kunnen zitten. En dat zullen we volgende keer laten zien. Allemaal bedankt voor de strijdlust. We gaan het redden in de 2e klasse!

12 oktober 2009 - Let op! Wijziging in kalender

Op 17 december staat de wedstrijd Sliedrecht 3 tegen Shah Mata 3 op het programma. Op verzoek van Sliedrecht 3 wordt deze wedstrijd verplaatst naar 10 december 2009. De teamleider zal de belanghebbenden inlichten.

9 oktober 2009 - Drukke avond in de Kapelburg

Het was gisteravond gezellig druk in ons nieuwe onderkomen. Niet in het minst omdat het tweede team zijn eerste bondswedstrijd moest spelen. Het werd echter voor het tweede eem grote tegenvaller. Ze verloren maar liefst met ½ - 7½. Dit lijkt een grote nederlaag, maar als je alle borden van dichtbij bekijkt waren er toch zeker kansen. De teamleider, Chris Willemsen, zal daar in zijn verslag e.e.a. over vertellen.

Tevens was er natuurlijk de Cor van Lentcompetitie. In groep 2 speelde Michel van Egmond tegen Hans Drenth. Dit werd een vroege salonremise met nog heel veel stukken op het bord. Aad van Sabben speelde tegen Sjerp Noorda. Aad speelde in zijn eigen tempo en kon daarom al snel opgeven. Wanneer Aad rustiger over zijn zetten zou nadenken stijgt hij zomaar 300 ratingpunten, want aan zijn inzicht ligt het niet. Mariandel Menzel en Herman van Os zijn oude bekenden van elkaar, dat betekende ook dat de vrede aan het einde van de avond getekend werd met een remisebesluit. Misschien had Mariandel toch nog goede kansen gehad als ze doorgespeeld had. Wil van der Werff speelde tegen Gerard Blom een partij uit 1 stuk en mocht het punt bijschrijven.

In groep 1 speelde John Onderdelinden tegen John la Gordt Dillie. Het werd een zeer lange aanval van John Onderdelinden die resulteerde in de overwinning. Klaas de Ruijter tegen René de Lange leek een eitje te worden voor Klaas. Het was echter René die aan het langste eind trok.

Het is Klaas de laatste weken niet gegund, na een zorgvuldige opening en sterk middenspel, de overwinning naar zich toe te trekken. Bram Steijn tegen Theo van der Sluis was een ruilpartij. Na 20 zetten begon het eindspel met een pionnetje meer voor Bram. Het was echter niet genoeg voor de winst, zodat aan het eind van de avond met 2 koningen op het bord besloten werd tot remise. Volgende week weer een drukke avond, het eerste team speelt dan tegen Erasmus en kan dan sportieve wraak nemen voor het verlies van het tweede team tegen Erasmus.

Wie nog niet gevraagd is om te folderen op dinsdag 13 oktober, maar wel graag mee doet. We verzamelen om 19.00 uur op de parkeerplaats van vv Smitshoek aan de Smitshoeksebaan 25.

6 oktober 2009 - Folders klaar voor wervingsactie

Zoals aangegeven door de commissie voor het werven van leden gaan we folderen om ons bekend te maken in de omgeving. Het is de bedoeling om op dinsdag 13 oktober 's avonds te gaan folderen in vooraf aangegeven wijken. Tevens delen we a.s. donderdag folders uit om deze te gaan ‘plakken’ in bibliotheken, artsencentra, winkelboulevards enz. Voor deelname zoals aangegeven in ons vragenformulier doen wij een beroep op uw allen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Meld je donderdag even bij Theo aan om e.e.a. te organiseren.

2 oktober 2009 - Prachtige partijen op clubavond

Als vanouds begonnen alle partijen een half uur te laat, maar dat half uurtje van bezinning en overleg gaf veel vuurwerk op de borden. In groep 2 speelde Dolf Rijkeboer tegen Franka van Vlokhoven. Zoals altijd offerde Dolf er lustig op los en Franka deed er alles aan om de losgeslagen stukken terug te drijven. Helaas mog dat niet lukken en ging het punt naar Dolf. Mariandel Menzel speelt dit seizoen geconcentreerd en sterk. Tegen Michel van Egmond was dat niet anders, maar niet genoeg voor de winst, derhalve remise. Gerard Blom tegen Gerard Schraa was een enerverende partij waarin Schraa 2 pionnen voor een stuk had geofferd en goed kansen had, maar na een misgreep ging het punt toch naar Gerard Blom. Nieuwkomer Herman van Os speelde tegen Hans Drenth een geweldige sterke partij. In het middenspel was Herman heer en meester, helaas ging het fout toen het eindspel ging beginnen, een tussenschaakje van Hans Drenth bracht het punt in zijn laatje.

In groep 1 was Onderdelinden - Steijn gelijk een kraker van jewelste. In de tijdnoodfase met kansen voor beide partijen was het Bram die aan het langste eind trok. In de partij de Klaas de Ruijter tegen John la Gordt Dillie was het Klaas die na de opening en het middenspel de beste stelling had en de meeste stukken, echter aan het eind van de partij van het John die het punt weg kaapte. Dan Leo de Jong tegen Theo van der Sluis. Normaal gesproken is het Theo die offert en in een lange aanval probeert het punt te pakken. Maar gisteravond was alles anders.

Leo offerde een toren en een pion voor een loper en Theo moest drie uur lang over een koord balanceren, over vuurkuilen heen springen en met beren vechten. Maar toen hij eenmaal aan de overkant was kon Theo het punt bijschrijven. De partij volgt later zodat iedereen nog eens mee kan puzzelen.

Nadat we klaar waren met schaken werd er nog gezellig nagepraat en handjegeraden. Daarna allemaal weer voldaan naar huis!

29 september 2009 - Wedstrijdverslag Shah Mata 3 tegen Nieuwerkerk aan den IJssel

Het is blijkbaar even wennen aan het niveau van de tweede klasse helaas hebben we met 5.5 - 2.5 verloren. Het begon positief met een overwinning op bord 8 van Michel van Egmond al naar 45 minuten zijn tegenstander maakte een blunder mat in 1.

Op bord 1 John La Gordt Dillie had een sterke en taaie tegenstander, op een gegeven moment leek het er op dat John makkelijk kon winnen met een Dame/loper tegen toren/loper en paard maar zijn tegenstander zoals gezegd is zeer taai en moest er in de tijdnoodfase nog behoorlijk geknokt worden om de partij binnen te halen totdat er iets knakte bij John zijn tegenstander en in tijdnood zijn toren weg gaf en kon opgeven.

Wil van de Werf op bord 2 had het ook niet makkelijk. Op een gegeven moment stond Wil een paard achter zonder veel compensatie en moest na een aantal zetten toch opgeven. Jan Burki op bord 3 speelde tegen de tegenstander van Klaas de Ruijter van het eerste team een week hiervoor, Jan kon behoorlijk partij geven, stond in de opening iets beter zijn tegenstander had een dubbelpion maar met het vorderen van de partij kwam er toch wat meer druk en tegen het einde maakte Jan een fout, de bekende zetverwisseling en moest opgeven.

Op bord 4 Bert Bonnet ik moet zeggen ik kwam totaal niet in mijn spel absoluut te weinig inspiratie op het laatst had mijn tegen stander zoveel mogelijkheden dat hij de varianten ook niet helemaal goed zag en dacht ik onterecht dat ik eventueel nog een remise naar binnen kon slepen maar helaas ik moest capituleren.

Op bord 5 Mariandel Menzel speelde degelijk maar om de partij te winnen was te lastig, haar tegenstander bood remise aan, even overleg met onze teamcaptain Michel moest Mariandel doorgaan toe op een gegeven moment bleek dat 4 - 4 niet mogelijk was is er besloten om remise te accepteren.

Hans Drenth op bord 6 ging helemaal niet slecht, maar op een gegeven moment toen ik weer langs de borden liep zag ik tot mijn verbazing dat Hans een stuk achter stond, het kon ook niet anders dat hans ook moest opgeven. Op bord 7 Sjerp Noorda had zijn bekende variant op bord, de stelling die op bord stond kosten veel tijd en energie op een gegeven moment kon sjerp de stelling niet meer houden en moest ook opgeven.

Dit is het verslag van het bierteam met de kanttekening dat er weinig reden was om bier te drinken zodat wij helaas onze naam en faam niet hoog konden houden.

25 september 2009 - Competitie in volle gang

Voor iedereen is de vakantie ten einde, dus zijn de competities in volle gang. René de Lange won van Theo, die veel geofferd had maar er niets voor terug kreeg. Klaas de Ruijter draait een uitstekende week, na winst in de bondswedstrijd wist hij ook Bert Bonnet langszij te zetten. John Onderdelinden won van Nantko Schansema. De laatste zal het dit jaar best moeilijk krijgen.

In groep 2 speelde nieuwkomer Franka van Vlokhoven tegen Gerard Blom. Ze bewees, in een eindspel met twee torens tegen dame, een welkome aanvulling voor onze competitie te zijn. Hans Drenth en Wil van der Werff werd een leuke partij. Wil bood remise aan, maar Hans weigerde dit aan te nemen omdat hij wel beter stond. Na 5 zetten werd echter toch besloten tot remise. In de analyse bleek echter dat Hans in eerste instantie de remise terecht had afgewezen omdat hij in twee zetten toch nog de winst naar zich toe kon trekken.

Cor Brouwer tegen Gerard Schraa eindigde in een overwinning voor Cor. Al moet wel gezegd worden dat Gerard op dit moment onder zijn kunnen speelt, maar hij zal dit in de loop van de competitie wel rechttrekken.

23 september 2009 - Belangrijke punten voor eerste team!

Nadat we met Shah Mata weer begonnen zijn met de interne, is het ook weer tijd voor de externe competities. Het eerste team speelde gisteravond de eerste en ook gelijk belangrijke match in verband met mogelijk degraderen. Het werd een enerverende avond.

Op bord 7 speelde Theo een bekende opening, voor zijn tegenstander leek het allemaal een beetje vreemd. Na elf zetten leverde dat een stuk op en even later konden de stukken weer in het doosje. Op bord 8 speelde Klaas alsof hij nooit is weg geweest uit het eerste. Hij won een pion, wikkelde af naar een eindspel en speelde geroutineerd naar 2 - 0. Bord 6, met David Mesman, kreeg het benauwd toen er 2 paarden zijn stelling binnen holden. Ze sprongen rond alsof het CHIO al begonnen was. Niet veel later gaf David op, derhalve 2 - 1. Aan bord 1 kwam Bram goed uit de opening, ware het niet dat na die opening het spel gewoon door gaat. Bram gaf een pion weg die hij nooit meer terug zag, 2 - 2. Op bord 5 speelde John Onderdelinden een ingewikkelde partij waarin zijn tegenstander geen tijd zag om te rokkeren. Dit brak zijn tegenstander op, na verdubbeling van de torens kon hij opgeven, 3 - 2. Kees van Oosterom op bord 3 kreeg in het eindspel met gelijke lopers het deksel op de neus. Hij kon geen kant meer op en de stand was weer gelijk 3 - 3. Gelukkig beschikken we op bord 2 over Roel Warnik. Hij speelde als vanouds en kon in het eindspel een belangrijk pion winnen. Dit deed Roel niet, in plaats daarvan speelde hij zijn randpion op. Na even gekeken te hebben bleek dit een geniale zet te zijn waardoor we op 4 - 3 kwamen. Een gelijk spel leek in de lucht te hangen. Want op bord 4 speelde René een partij onder zeer zware druk van alle stukken van de tegenstander op zijn koningsstelling. Nadat op het slagveld de kruitdampen waren opgetrokken stond René twee pionnen achter en nog steeds druk op zijn koningsstelling. Er stond echter ook nog een paard van René in het centrum opgesteld. Na wat schaakjes won René plotseling een stuk en kon hij afwikkelen naar een remise stelling, 4½ - 3½. Een geweldige avond met een prachtig slotaccoord bracht ons de belangrijke overwinning. Dit geeft weer moed voor de volgende partij welke over drie weken wordt gespeeld.

18 september 2009 - De kop is eraf!

Na lang wachten was het dan weer zover, de competitie is van start gegaan. Met een beperkte opkomst konden er maar 7 partijen gespeeld worden. De uitslagen waren hier en daar toch wel verrassend. Zo ging de kersverse kampioen Roel Warnik kopje onder bij John la Gordt Dillie. John Onderlinden won van Klaas de Ruijter en Nantko Schansema verloor zijn eerste partij in groep 1 van de reeds gelouterde Remy Rutjes. De stand is opgenomen in onze Cor van Lentcompetitie. In groep 2 werd ook gestreden. Opvallend is het verlies van Dolf Rijkeboer van Mariandel Menzel. Wil van der Werff won van onze nieuwkomer Gerard Schraa, Noorda won van Michel van Egmond en de altijd gevaarlijke Cor Brouwer won van de routinier Gerard Blom. Volgende week de tweede ronde, en probeer allemaal op tijd te zijn dan kunnen we om 20.00 uur starten.

15 september 2009 - De website opgeschoond

Na overleg op de jaarvergadering van donderdag j.l. hebben Nantko en Theo de website opgeschoond en op sommige plaatsen enkele veranderingen aangebracht. Voor een ieder die iets wil plaatsen op de website kan hij contact opnemen met Theo. Als u copy wil overhandigen, dan het liefst op een usb-stick, deze wordt later weer retour gegeven. U kunt ook mailen naar webmaster@shahmata.nl

Valid HTML 4.01 Strict Valid CSS