Free Web Counter                                                                            “SponsorKliks,

Nieuws

50-jarig lidmaatschap KNSB

Op de ALV is aan Piet Dijksman het speldje ter gelegenheid van zijn 50-jarig lidmaatschap van de KNSB uitgereikt. We hopen dat Piet hier nog een aantal jaren aan toe zal voegen, want wij kennen hem als een fijn, trouw en toegewijd lid van onze vereniging.


28-08-2018


SPAAN  WINT  SHAH  MATA  ZOMERTOERNOOI.

In de laatste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi streden 29 spelers om de punten. Koploper Spaan zag in Groep 1 zijn koppositie niet in gevaar komen en werd met 22,5 punt winnaar van deze editie van het Zomertoernooi. Van der Mast werd tweede met 21,5 punt en De Lange derde met 20 punten. Drie spelers wisten deze avond 5 punten  te scoren: Rutjes in Groep 3, Goud in Groep 5 en Rijnders in Groep 6.

De ratingprijs tot ELO 1900 werd gewonnen door Van der Pluijm, die in Groep 2 zag dat zijn overgebleven concurrenten net als hij zelf tot 2 punten kwamen. Van der Pluijm werd in de totaalstand 4e met 18 punten.

De ratingprijs tot ELO 1700 werd gewonnen door Goud, die door zijn vijfpunter op 16 punten kwam en andere kanshebbers het nakijken gaf. Haase eindigde ook op 16 punten en als hoogst geëindigde huisschaker kreeg hij een jaar gratis lidmaatschap van Shah Mata aangeboden.

De ratingprijs tot ELO 1500 was voor Paauw, die 3 punten haalde in Groep 4 en ook 16 punten haalde en Menzel een halfje voorbleef. Frishert was in deze groep de sterkste met 3,5 punt.

De  ratingprijs tot ELO 1300 werd gedeeld door Dueller en Bouman. Zij wonnen Groep 7 met 2,5 punt en eindigden in de totaalstand op 9 punten. 

Tot slot valt nog te vermelden dat er dit jaar 56 deelnemers waren en dat er 4 spelers waren die alle 9 avonden meespeelden, namelijk Marjolein Osinga, Ben Bouman, Wim van der Pijl en Dik van der Pluijm.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018


21-08-2018

NOG  NIETS  BESLIST IN  HET  SHAH MATA ZOMERTOERNOOI.

In de achtste en voorlaatste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi streden wederom 30 spelers om de punten. Er werd harde strijd geleverd. Alleen Van der Pluijm in Groep 4 wist zijn 3 partijen te winnen en kwam daarmee op kop voor de ratingprijs tot ELO 1900.

De twee koplopers, Spaan in Groep 1 en Van der Mast in Groep 2, verloren 1 partij. Spaan had daar het meeste baat bij. Hij kon nog een minder resultaat uit ronde 3 wegstrepen. In de stand heeft hij nu 22,5 punt en Van der Mast volgt op 1 punt. De Lange, die Groep 3 won, staat derde met 19 punten.

Groep 5 werd een gedeelde overwinning voor Menzel, De Jong en Groen die allen 1 partij verloren. Menzel deed hiermee goede zaken, want zij passeerde met 15,5 punt Paauw, die 15 punten heeft voor de ratingprijs tot ELO 1500. Voor de ratingprijs tot ELO 1700 scoorde Haase 2 punten in de sterke Groep 1 en kwam daarmee op de 5e plaats met 16 punten.

Groep 6 werd gewonnen door Brouwer met 3,5 punt. Met datzelfde aantal punten wonnen Marjolein Osinga en Frishert Groep 7. Voor de ratingprijs tot ELO 1300 wist Dueller een halfje voorsprong te nemen op zijn concurrent Bouman. Dueller heeft 7,5 punt en Bouman 7.

In de negende en laatste ronde op dinsdag 28 augustus zullen alle beslissingen vallen. De prijzen worden direct na afloop van deze ronde uitgereikt. Ook spelers die gewoon een paar partijtjes willen schaken zijn dan van harte welkom.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

19-08-2018

Beste schaakvriend(inn)en,

In september 2018 bestaat de Nieuwe Nachtegaal 10 jaar. Rond dit jubileum zijn verschillende activiteiten gepland. Op zaterdag 1 september is er een open dag met kraampjes rond het gebouw.

Shah Mata heeft twee kraampjes om te gebruiken. Het plan is om 1 kraam te gebruiken voor promotiemateriaal en schaakboeken en om op de tweede kraam een aantal schaakborden te zetten zodat met voorbijgangers een potje geschaakt kan worden.

Uiteraard moeten deze kraampjes bemand worden. De dag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur en vanaf ongeveer 11.30 uur moeten de kraampjes ingericht worden met spullen uit de schaakkast.  Aan het eind van de dag moeten de spullen weer opgeruimd worden.

Op het prikbord komt een lijst te hangen, waarop Shahmatanen aan kunnen geven op welke tijd zij achter een kraampje kunnen staan.   

Hopelijk kunnen we met jullie medewerking er een gezellige dag van maken en wie weet op deze manier nieuwe leden werven!

Het Bestuur van Shah Mata.

 
14-08-2018

KOPLOPERS  GEVEN  ELKAAR  GEEN  DUIMBREED TOE  IN  SHAH  MATA  ZOMERTOERNOOI.

In de 7e ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi streden 30 spelers om de punten. Vier spelers wisten hun 3 partijen te winnen en zo 5 punten te scoren. In Groep 7 lukte dat Arne Middeldorp, in Groep 6 Rutjes, in Groep 4 Van der Sluis en in Groep 1 Zevenhuizen. In de Groepen 5 en 3 behaalden Van der Pijl en Van Calmthout de zege met 3,5 punt. Met hetzelfde aantal punten won Spaan Groep 2. In de totaalstand is Spaan gelijk gekomen met Van der Mast, die een nederlaag leed tegen Zevenhuizen. Beiden hebben 21,5 punt. De Lange staat derde met 16 punten. De strijd om de ratingprijzen gaat ook spannend worden nu de spelers, die zes keer zijn geweest zijn, één slecht resultaat kunnen wegstrepen. Voor de ratingprijs tot 1300 ELO leiden Dueller en Bouman met 6,5  punt. Tot 1500 leidt Paauw met 14,5 punt. Tot 1700 Haase met 14 punten en tot 1900 Van der Pluijm en Onderdelinden met 13,5 punt. In de laatste twee ronden zullen zich ongetwijfeld nog wijzigingen in deze klassementen voordoen.

Als er schakers zijn die nog één ronde (of twee) mee willen spelen kan dat nog tot eind augustus.

Deelname is gratis en aanmelden kan op de avond zelf in de zaal.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

07-08-2018

DAVID VAN DER MAST HEROVERT KOPPOSITIE.

Ondanks de hitte waren er toch nog 30 deelnemers in de 6e Ronde van het Zomertoernooi, waaronder twee spelers die voor de eerste keer aanwezig waren. Hierdoor komt het totaal aantal spelers, dat één of meerdere malen deelnam, op 54.

De twee koplopers, Nathanael Spaan en David van der Mast, waren voor de tweede keer bij elkaar ingedeeld. Aangevuld met Paul de Freytas en Bram Steijn werd gestreden om de punten. Bij het ingaan van de laatste ronde had David een punt voorsprong op Spaan. In de laatste ronde speelden zij een partij met wisselende kansen die uiteindelijk in remise eindigde, waardoor David de leiding overnam met een half punt voorsprong.

In groep 2 wist Franka van Vlokhoven, net terug van het toernooi in Dieren, drie partijen te winnen en scoorde, inclusief bonus, 5 punten.

Ook de nieuwkomer Jimme de Zeeuw wist in groep 4 al zijn partijen te winnen en 5 punten te scoren. Paul Haase werd hier 2e.

Leo de Jong won groep 5 door drie zeges op Van Egmond, Van der Pijl en Frishert.

Jacques Goud won groep 7 en wist ook 5 punten aan zijn totaal toe te voegen. Hij won van Marjolein Osinga, Van Sabben en Bouman.

Volgende week vindt ronde 7 plaats. Degenen die dan 6x hebben gespeeld kunnen dan éénmalig, een slechter resultaat uit een vorige ronde, vervangen door een beter resultaat.

Het toernooi duurt nog tot 28 augustus en iedereen kan nog aanschuiven. De deelname is gratis en aanmelden is niet verplicht.


Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

31-07-2018

ACHTERVOLGERS  NADEREN  KOPLOPER  IN  HET  SHAH  MATA  ZOMERTOERNOOI.

In de 5e ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi 29 deelnemers. Drie deelnemers wisten de volle buit van 5 punten binnen te halen. De buitenlandse gasten deden het goed. In Groep 2 won Engegard driemaal en in Groep 3 Calin. Voor Shah Mata hield Stuik in Groep 6 de eer hoog. Ook hij wist drie zeges te behalen. In Groep 7 scoorden Menzel en Van Egmond  3,5 punt. Ook in de Groepen 4 en 5 hadden de winnaars Brouwer en Paauw 3,5 punt. In Groep 1 won Van der Mast. Hij stond alleen een remise af aan zijn concurrent De Lange. In de totaalstand staat Spaan nog bovenaan met 15,5 punt, Van der Mast volgt op een half punt en De Lange staat 3e met 14 punten. Van Oosterom is opgeschoven naar de 4e plaats met 10,5 punt.

Het Zomertoernooi duurt nog tot eind augustus. Er zijn nog 4 ronden te gaan en wie zin heeft om drie partijtjes mee te schaken is nog van harte welkom. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig.    

 Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

24-07-2018

SPAAN  HEROVERT  DE  KOPPOSITIE  IN  SHAH  MATA  ZOMERTOERNOOI.

In de vierde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi waren er 22 deelnemers, verdeeld over vijf groepen, die de hitte trotseerden om drie partijtjes te schaken.

In Groep 1 wist Spaan zijn 3 partijen te winnen en zo 5 punten aan zijn totaal toe te voegen. De enige andere speler die 5 punten scoorde was De Lange in Groep 3. Van Calmthout won de sterke Groep 2 en in Groep 4 eindigden Horst en La Gordt Dillié bovenaan. Ook in Groep 5 waren er twee spelers die de eerste plaats deelden, nl. Bonnet en Groen. Door zijn “5-punter” heeft Spaan met 15,5 punt de leiding overgenomen van Van der Mast. Van der Mast , die niet speelde, volgt samen met De Lange op de tweede plaats met 11,5 punt. Van der Pluijm staat vierde met 10 punten.

Het Zomertoernooi duurt nog tot eind augustus en de deelname is gratis.        

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

GESLAAGD  SCHAAKFESTIVAL  OP  HET  NOORDEREILAND.

Op zaterdag 7 juli organiseerden eetcafé Koozie en schaakvereniging Shah Mata voor de eerste keer een open schaakdag op het Noordereiland. De hele dag was prima georganiseerd door Vedi van Koozie en Bram van Shah Mata. Met prachtig weer kon buiten geschaakt worden op een mooie plek aan het Burgemeester Hoffmanplein. Vanaf 10.00 uur werden er snelschaakpartijtjes gespeeld, waarbij bleek dat Vedi “aardig” kon schaken. Hoewel het nooit heel druk was , waren er steeds wel liefhebbers of nieuwsgierige toeristen die even bleven kijken of een praatje maakten. Om 11.30 uur werd er schaakles gegeven aan geïnteresseerde beginners.

Om 13.00 uur werd er een rapidtoernooi gespeeld. Paul de Freytas en David van der Mast werden winnaar in hun groep en speelden een finale om de winst. Na een aantal vluggertjes won David en mocht zich “schaakkampioen van het Noordereiland” noemen.

Na een korte pauze gaf David, als clubkampioen, een simultaan. Tegen 13 tegenstanders haalde hij, na ruim 2 uur strijd, een mooie score van 10 overwinningen, 1 remise en 2 nederlagen.

Hopelijk is dit het begin van een jaarlijks terugkerend evenement.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

17-07-2018

VAN DER MAST  NIEUWE KOPLOPER  NA  DERDE RONDE  SHAH MATA ZOMERTOERNOOI.

In de derde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi wederom harde strijd om de punten.

Met 28 deelnemers werd er gespeeld in 7 groepen. Drie deelnemers wisten hun 3 partijen te winnen en 5 punten te scoren. In groep 5 Van der Pluijm, in groep 6 nieuwkomer Calin en in groep 7 Van Oosterom, die het toernooi wat stroef gestart was. Opvallend was dat de dames het goed deden. Dana Verheij won in groep 4 en Franka van Vlokhoven in groep 3, beiden met 3,5 punt. Met dat punten aantal wonnen Van der Sluis en Van der Mast de groepen 1 en 2. Van der Sluis bezorgde Spaan zijn eerste nederlaag en door zijn winst in zijn groep kon Van der Mast de leiding in de totaalstand overnemen. Hij heeft nu 11,5 punt. Spaan staat tweede met 10,5 punt. Van der Pluijm rukte op naar plaats drie met 8,5 punt.

Het Zomertoernooi duurt nog tot en met de laatste dinsdag van augustus. Aanschuiven kan altijd en er kan ook meegespeeld worden voor 1 ronde. De deelname is gratis.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

10-07-2018

FELLE  STRIJD  IN  DE  TWEEDE  RONDE  VAN  HET  SHAH  MATA  ZOMERTOERNOOI.

Hoewel er wegens de wedstrijd België - Frankrijk  slechts 18 deelnemers waren, werd er in 4 groepen hard gestreden om de punten. In totaal eindigden er slechts drie partijen in remise. In Groep 1 wist Spaan de meeste punten te scoren. Alleen Angelique Osinga wist hem op remise te houden. In de groepen  2, 3 en 4 wisten Onderdelinden, de Freytas en de Lange hun 3 partijen te winnen en daarmee 5 punten te scoren. Na 2 ronden leidt Spaan met 8,5 punt. Hij wordt op de voet gevolgd door van der Mast, die op 8 punten staat.

De organisatie verwacht voor volgende week dinsdag weer een volle bak. Schakers die zin hebben om 3 partijtjes te schaken zijn van harte welkom. Het Zomertoernooi duurt nog tot eind augustus en de deelname is gratis.

Uitslagen Hans van Hengel Zomertoernooi 2018

03-07-2018

1e speelavond Hans van Hengel zomertoernooi.

Ondanks dat het wereldkampioenschap voetbal zijn laatste 1/8 finale speelde waren 34 deelnemers op het 19e Hans van Hengel zomertoernooi af gekomen. Wat is er mooier om op een late zomeravond drie partijen te spelen met een koud biertje! Op deze 1e avond lieten drie spelers het maximale aantal punten aantekenen, te weten David van der Mast,
Nathanael Spaan en Daniël Zevenhuizen. Zonder meer een knappe prestatie, maar het toernooi duurt nog tot eind augustus, dus alles is nog mogelijk. Benoemenswaardig zijn ook de resultaten van Marjolein Osinga (2,5), Ben Bouman (2), Freddie van Keulen (2) en Mariandel Menzel (2). Zij staan nu met een rating <1500 in de top 15.
Voor de komende weken kan iedereen mee doen, de deelname is gratis. Gaarne op tijd aanwezig zodat de indeling geen vertraging op loopt.

28-06-2018

 

                DAVID VAN DER MAST CLUBKAMPIOEN 2017-2018.
               
                                Gerelateerde afbeelding
 
De strijd om het kampioenschap ging de laatste weken tussen Bram Steijn en David van der Mast, beiden spelend in subgroep A.
In de voorlaatste ronde werd echter alles beslist. Hierbij speelde de huidige kampioen Paul de Freytas een belangrijke rol.
Paul, die helaas maar weinig aanwezig was, wist laat op de avond Bram te verslaan. David had kort daar voor een zege behaald op Franka, waardoor David op percentage niet meer was in te halen.
In de laatste ronde verloor Bram ook nog van John Onderdelinden, die hierdoor tweede werd in de eindstand.
John la Gordt Dillié en Hans van Calmthout eindigden op de onderste plaatsen.
Subgroep B werd gewonnen door Theo van der Sluis die remise speelde tegen Franka. De overwinning van Teun Koorevaar op John la Gordt was net niet voldoende om Theo in te halen.
Hier eindigden Wim Langstraat en Chris Willemse onderaan.
Subgroep C werd verrassend gewonnen door Yme van Vugt door een knappe overwinning op Remy. Qua percentage werd Yme 4e, maar degenen die boven hem eindigden haalden niet de 26 vereiste speelavonden.
Ger Schraa en Marcel Batist eindigden hier onderaan.
Subgroep D werd gewonnen door Kees Stuik. Kees werd 5e, maar ook hier haalden de eerste 4 niet het vereiste aantal speelavonden.

29-04-2018

In Memoriam Gerard Blom

 

Vandaag heeft het bestuur het trieste bericht bereikt dat Gerard Blom aan de gevolgen van een hartinfarct is overleden. Gerard heeft afgelopen dinsdag nog remise gespeeld aan het eerste bord van het viertal. Helaas is het zijn laatste wedstrijd geweest. Na afloop werd hij onwel en na thuiskomst is hij in het ziekenhuis opgenomen.

Gerard was een icoon van de vereniging en al vele jaren (sinds 1987) lid. Een speler ook die je niet moest onderschatten omdat hij – zelfs op gevorderde leeftijd gevaarlijk uit de hoek kon komen. Ik kon niet in zijn hoofd kijken, maar ik weet zeker dat het wekelijkse bezoek aan de vereniging voor hem een belangrijk uitje was. Hij was daar op zijn manier met een vage glimlach en zijn sonore stemgeluid altijd aanwezig. John La Gordt Dillie verdient alle lof voor de ontelbare keren dat hij hem van en naar huis heeft gebracht.

In zeker zin was Gerard Shah Mata en wij zullen hem daarom missen. Zodra we meer informatie hebben over zijn uitvaart zullen we dat hier melden.

Namens het bestuur,

Bram Steijn
11-04-2018


Het eerste kampioen!

Na een paar jaar afwezigheid speelt het eerste team volgend jaar weer promotieklasse. Hoewel het kampioenschap uiteindelijk ruim behaald is, was het al met al toch best spannend. Met ingang van de laatste ronde waren er namelijk nog drie kanshebbers: Erasmus 2, Fianchetto 1 en wijzelf. Erasmus 2 was zo vriendelijk om op maandag 9 april te verliezen van SO Rotterdam, zodat we op dinsdag 10 april aan een gelijkspel genoeg zouden hebben aan promotie. We moesten echter wel tegen rivaal Fianchetto, een niet te onderschatten team. En eerlijk gezegd was ik best gespannen. Het is maar schaken, maar voor het eerst in jaren droomde ik er zelfs van (en vooral dat mijn opening slecht was).
Maar goed, het is goed afgelopen hoewel in het begin moeizaam ging. John – waarom heb ik geen wit? – LG speelde wel heel snel remise tegen Ben Riksen, en David M. (met wit!) deed hetzelfde aan bord 6 tegen ook al een zwakkere speler. Toen ook Theo aan bord 8 in remise moest berusten, klopte het strijdplan (winnen aan de lagere borden, remise aan de hogere) al niet meer.
Bert, die optrad als wedstrijdleider, meldde bezorgd dat het in het algemeen niet zo goed ging en waarschuwde mij voor het feit dat ik niet heel goed stond en bovendien slecht in mijn tijd (meer dan een half uur minder) zat. Maar toen kwam opeens het bericht dat John O. aan bord 7 fraai wist te winnen, terwijl even later aan bord 3 de sterke tegenstander van René het niet goed meer wist in een Drakenvariant van het Siciliaans, remise accepteerde en dus 3-2 voor.
En toen ikzelf. Ik was inderdaad niet heel goed uit de opening gekomen, hoewel FRITZ me nergens minder dan -0,3 geeft. Mijn tegenstander wikkelde snel af naar een iets beter middenspel zonder dames, waarbij ik twee geïsoleerde pionnen op de damevleugel had. Ik was daarop ingegaan vanuit het idee dat je met 1 zwakte normaal gesproken niet verliest. Mijn kans kwam toen mijn tegenstander zijn sterke paard van c4 naar a5 speelde en ik vervolgens mijn c-pion kon opspelen van c5 naar c4. Op dat moment stond het witte paard (‘ein Pferd am Rande isst immer ein Schande’) een beetje buitenspel. Daarna speelde ik een paar sterke zetten en mijn tegenstander miste een paar keer een goede voortzetting waarmee hij de partij waarschijnlijk remise had kunnen houden. Het gevolg: ik kon afwikkelen naar een paardeneindpel dat ik simpel won. KAMPIOEN (want 4-2) hoorde ik om me heen.
Eigenlijk deden de partijen van David vdM (bord 4) en Paul de F. (bord 2) er niet meer toe, maar het moet gezegd dat beiden waarschijnlijk de beste partijen van de avond hebben laten zien. David speelde zijn tegenstander vanuit de opening weg en met het stille Kg1-h1 won hij de partij (hoewel naar mijn mening f2-f4 nog sneller won). Paul won van de sterke Erik Smeekes op de van hem bekende wijze: een klein voordeeltje vanuit de opening dat hij niet meer weg gaf. Kortom: een heel ruime 6-2 overwinning.
Al met al 12 matchpunten (alleen verloren van Erasmus 2) en niet minder dan 41 (!) bordpunten ofwel gemiddeld hebben we met (bijna) 6-2 gewonnen. Een buitengewoon goede prestatie. Met dank aan alle spelers, met name ook Jan Zoorob (die de laatste ronde niet mee wilde doen vanwege zijn dubbellidmaatschap bij Fianchetto) en Cees van Oosterom die niet minder dan 3 keer is ingevallen en daarbij 2,5 punt heeft gehaald.
Bram Steijn

04-04-2018.
 
SHAH MATA VIERTAL VERLIEST NIPT VAN DORDRECHT.
 
Vooraf had ik wat gepuzzeld met borden. Ik wilde eens wat anders proberen. In overleg met mijn teamgenoten en zelfs even Gerard Groen om informatie gevraagd, had ik de opstelling klaar.
Op bord 1 speelde Koos Blanker een hele korte partij. Koos ging hard van stapel, verloor een paard, en sloot zijn dame in. Hij speelde daarna nog verder maar dat was om “des keizers baard”.
Ikzelf, Kees Stuik, had mij op bord 3 gezet. Een partij met wisselende kansen. Wat overbleef waren aan beide kanten 6 pionnen en een witte Loper en Paard. Toen mijn tegenstander remise aanbood zag ik geen voordeel meer en, gezien de stand op de twee andere borden, nam ik het aan.
Mijn bord-1-speler, good-old Gerard Blom, had ik op bord 4 gezet. Gerard zette een geweldige aanval op de flank op met Paard, Dame en Toren. De aanval sloeg door en Gerard won met mat. Geweldig gedaan Gerard. De stand was weer gelijk 1,5–1,5.
Aad van Sabben wilde graag op bord 2 spelen. De partij ging lang gelijk op tot Aad een pion verloor. Wat restte waren 4 pionnen met Paard voor Aad en 5 pionnen met Paard voor zijn tegenstander. Toen Aad nog een pion verloor kreeg hij van twee kanten een pionnenopmars, die helaas niet meer te stoppen was.
Eindstand 2,5-1,5 voor Dordrecht. Helaas net niet genoeg voor een punt.
Toch complimenten aan het team. De laatste ronde, uit tegen Hendrik Ido Ambacht, gaan we er weer voor.
     
Kees.

28-03-2018

BRAM STEIJN SNELSCHAAKKAMPIOEN 2018 NA BARRAGE.
 
Op 27 maart, de dinsdag vóór Pasen, meldden 29 schakers zich voor het snelschaakkampioenschap.
Er werd wederom gespeeld in één groep met 4 subgroepen, t.w. 8 spelers uit subgroep A, 7 uit groep B, 9 uit groep C en 5 uit groep D.
Het speelschema van vorig jaar, 11 rondes van 5 minuten, was dit jaar veranderd in 9 rondes van 5 minuten + 2 seconde extra per zet.
Omdat het aantal spelers oneven was kreeg de speler met een Bye een ½ punt, hetgeen de eerste (on)gelukkige Ben Bouman, vlak voor aanvang van de 1e ronde, de uitspraak ontlokte: “Heb ik toch nog even bovenaan gestaan.”
In de eerste ronde winnen doorgaans de sterkeren van de zwakkeren. Op één uitslag na gebeurde dit nu weer. De uitzondering in positieve vorm was Ger Schraa die Teun Koorevaar wist te verslaan.
Na de 2e Ronde waren er echter nog maar 4 spelers ongeslagen t.w. René de Lange, Theo v.d. Sluis, David v.d. Mast en John la Gordt Dillié.
In Ronde 3 won René van John en David van Theo, waardoor beiden aan de leiding bleven met 3 uit 3.
In Ronde 4 won David vervolgens van René en bleef als enige ongeslagen met 4 uit 4. Hij werd gevolgd door 7 spelers met 3 uit 4, waaronder Piet Paauw, die Dik v.d. Pluijm wist te verslaan.
In Ronde 5 won David v.d. Mast van Piet Paauw en had nog steeds een punt voorsprong op de achtervolgers David Mesman en Bram Steijn.
In Ronde 6 kwam de spanning geheel terug toen de 2 Davids het tegen elkaar opnamen, waarbij de jongste het moest afleggen tegen de oudste. Door zijn 1e nederlaag moest David v.d. Mast zijn 1e plaats delen met David Mesman en Bram, die van Teun won.
Met 5 uit 6 werden zij achtervolgd door Jan Zoorob en Dik met 4,5 punt.
In Ronde 7 leed David v.d. Mast zijn 2e nederlaag, nu tegen medekoploper Bram. David Mesman won van Jan en nestelde zich met Bram samen aan de leiding met een vol punt voorsprong op de achtervolgers.
Ook in ronde 8 wonnen David Mesman en Bram hun partij en hielden, bij het ingaan van de laatste ronde, hun volle punt voorsprong.
In de laatste ronde wonnen beiden wederom. David Mesman van Paul de Freytas en Bram van Dik v.d. Pluijm.
Beiden bleven hiermee ongeslagen met een prima score van 8 uit 9. Zij hadden 1,5 punt voorsprong op Jan Zoorob, die derde werd.
In de hierop volgende barrage trok Bram aan het langste eind. Hij wist David tweemaal te verslaan en werd daarmee snelschaakkampioen.
De winnaar in subgroep B werd Theo v.d. Sluis met 5 uit 9.
De winnaar in subgroep C werd Dik v.d. Pluijm met 6 uit 9.
De winnaar in subgroep D werd Gerard Blom met 4 uit 9.
 
Voor de volledige stand zie de rubriek: SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP.

20-03-2018

Shah Mata II opnieuw over de knie bij III-T-I
 
Vorige week dinsdag, 20/3, ging Shah Mata II op bezoek bij III-T-I.
Het speellokaal lag aan de Rodenrijseweg en bleek een gebouw met trappen en trapjes. Speciaal voor ons werd de benedenzaal, zonder trappen ingehuurd, waarvoor onze dank.
 
Vorig seizoen kregen we thuis met 1,5-6,5 op de broek, dus we waren erop gebrand om ons te revancheren. Franka had de opdracht om Henk Springer, 1RR1R1 op B8 te neutraliseren. Cees had de voorkeur voor zwart dus speelde Dik aan B1. Tenslotte moest Rémy, ongeslagen tot dusver, proberen Menno Hoogenes, - 011R1, aan B3 in toom te houden.
 
Een dag voor de wedstrijd meldde Roel Warnik, dat hij een klaplong had en niet kon spelen. Ondergetekende nam zijn plaats in aan B4.
 
Rondje na een uur spelen:
Dik, B1 was gekoppeld aan de sterke Leon Huijsdens, TPR 2014, vooralsnog gaf Dik geen krimp.
Cees B2 was verrassenderwijs gekoppeld aan Martin van Vaalen, normaliter aan B4, het werd London versus … met Cees kort en Martin een lange rochade.
 
Rémy en Menno hielden elkaar in evenwicht, terwijl Arjan Drenthen en Hans er een Catalaan van maakten.
 
Teun B5, was gekoppeld aan Achuthan en had het moeilijk deze jeugdspeler van het lijf te houden.
Zenun Cormehic, ooit tegenstander van Radjabov, sparde met Dolf en deze twee combinatiespelers maakten er een mooi spektakel van.
 
Chris aan B7, had Egbert Berghout 1544, als tegenstander, hier was voorlopig sprake van evenwicht.
Aan B8 speelde Rinus ter Linde 0-0R10 en niet Henk Springer, tegen Franka.
Appeltje eitje, voor Franka zou je zeggen, maar niets was minder waar. Franka liet in een vechtopening e4 van wit toe waarna ze direct al met de rug tegen de muur gedrukt werd.
 
Kortom, geen plusjes wel minnetjes bij Cees, Dolf en Franka.
Roel was op uitdrukkelijk verzoek toch meegereisd en fungeerde als non-playing captain.
 
Na 2,5 uur spelen hadden zich donkere wolken boven de shahmatanen samengetrokken.
 
Dolf B6, had een toren weggegeven en moest opgeven.
Niet veel later moest ook Cees eraan geloven. De aanval van Martin van Vaalen was sterker gebleken dan die van zwart en hoewel hij zich nog lang verdedigde, liet Martin niet meer los en kwam III-T-I op 2-0.
 
Vlak hierna kwam Chris, na overleg met Roel, remise overeen met Egbert, maar was Dik aan B1 in gelijke stand maar wel in tijdnood, net als Dolf te vrijgevig en blunderde zijn dame weg. Tussenstand 3,5-0,5 voor III-T-I.
 
Verder stond Rémy moeilijk tegen Menno, Hans gelijk, Teun probeerde uit alle macht tot een koningsaanval te komen en Franka stond nog steeds hopeloos.
We stevenden af op een herhaling van vorig seizoen of nog erger.
 
Teun moest, na harde strijd, zijn meerdere erkennen in Daryl Achuthan.
Maar Hans kreeg een pion in de schoot geworpen en tikte het gelijke loper eindspel, probleemloos uit. III-T-I op 4,5-1,5 de nederlaag was een feit.
 
Met Rémy en Franka nog in de wedstrijd.
 
Rémy bleef zich taai verdedigen in een P+L vs. T-eindspel. Met nog beiden 1 minuut op de klok offerde Rémy zijn toren tegen de resterende 2 pionnen van Menno. Menno zag het resterende P+L-eindspel in de resterende tijd niet meer zitten en gaf direct remise.
 
Bij Franka, de hele wedstrijd met de rug tegen de muur, voltrok zich een klein wondertje. In het resterende D-eindspel liet Franka haar tegenstander promoveren waarna het ineens eeuwig schaak was!
 
Zo werd het 5,5 -2,5 in ons nadeel.
Na afloop bleek dat de tegenstander van Teun voor de 4e keer was ingevallen, waardoor de einduitslag wat dragelijker werd.
 
Tegelijk met ons speelde Dordrecht III haar kampioenswedstrijd tegen de Hoeksche Waard wat een duidelijke 6-2 winst voor Dordrecht III werd.
Proficiat John van de Laar en Dordrecht III succes in de 1e klasse!
 
Resumerend speelde Shah Mata II een redelijk/goed seizoen, moest zijn meerdere erkennen in Dordrecht III en III-T-I maar kwam wel 5x tot winst.
 
Rémy bleef knap ongeslagen ook toen hij aan B4 en B3 gezet werd!
Cees bleek aan B1 een goede keus en verder kwamen Franka, Dik, Teun Rémy, Roel en Hans tot een plusscore.
 
 
15-03-2018

DAVID  VAN  DER  MAST  BLIJFT  IN  DE RACE  VOOR  DE  TITEL.

In ronde 24 slechts 10 partijen in de Cor van Lent Competitie. Het 3e team speelde succesvol tegen Het Houten Paard ( 6-2 winst ) en de meeste spelers van het 1e waren nog aan het nagenieten van de 6,5 – 1,5 winst tegen De IJssel. Opvallend in deze ronde dat heel veel spelers erg snel spelen. Ook als de stelling vraagt om wat dieper denkwerk of als zij al in de problemen zitten. Zo wist Eyyub Yazar van Aad van Sabben te winnen , maar de kansen in deze partij golfden op en neer. In een mooie stelling verspeelde Eyyub een sterke pion, maar even later had hij een Paard gewonnen. Uiteindelijk hield Eyyub 2 pionnen over en gaf Aad op toen promotie niet meer tegen te houden was. In Michel van Egmond tegen Kees van Oosterom was Kees de vluggeraar. Hij kwam in de opening een Pion achter en later een Paard. Als hij er eens rustig voor was gaan zitten was het vast beter gegaan en had Michel wat te drinken voor hem kunnen halen. Kees kwam met remise nog goed weg, omdat Michel toch een beetje te veel respect voor hem had. In Piet Paauw tegen Fritz Dueller won Fritz met de Dame een pion op H4, maar dit kostte zoveel tijd dat Piet een gevaarlijke aanval kon opzetten, wat een stuk opleverde. Fritz zette een gevaarlijke tegenaanval op, maar gaf op toen Piet deze pareerde en een Toren voor bleef. Ook David Mesman speelde erg snel, maar hij vertelde dat deze opening al 45 jaar op zijn repertoire staat. Franka van Vlokhoven maakte er een scherpe strijd van met een gevaarlijke aanval op de witte Koningsstelling. Toen de eerste rookwolken waren opgetrokken had David het Loperpaar tegen Toren en Pion. Nadat Franka een Toren gaf voor één van de Lopers, bleef er een eindspel over met Torens en David een Paard meer. Met nauwkeurig spel wist David dit te winnen. Remy Rutjes won tegen Marcel Batist al snel een stuk, maar door de open g-lijn kreeg Marcel wel aanval op de witte Koningsstelling. Door rustig te verdedigen werd de angel uit de zwarte aanval gehaald en wist Remy het punt bij te schrijven. In Gerard Blom tegen Leo de Jong had Leo ruimtevoordeel. Vervolgens won hij een kwaliteit met Loper H4, maar was het niet gemakkelijk om verder te komen in de dichte stelling. Helaas voor Gerard speelde hij pion F3 - F4 waardoor de batterij Loper B7 en Dame C6 toe kon slaan. Dolf Rijkeboer speelde tegen Koos Blanker, die zich taai verdedigde. Koos dacht met lange rokade zijn Koning in veiligheid te brengen, maar hierdoor kwam het witte Paard tot leven en won Dolf een kwaliteit. Daarna kwamen de Torens en Dame van Dolf via de f-lijn binnen en kon Koos mat niet meer voorkomen. Freddie van Keulen tegen Kees Stuik ging lange tijd gelijk op. Langzaamaan rukte Freddie op naar de Koning van Kees, maar toen zijn Loper in de penning van de Dame kwam te staan keerden de kansen. Uiteindelijk kwam er een pionneneindspel op het bord, wat niet makkelijk was. Beiden speelden hier te snel, alsof de pionnen dan sneller aan de overkant zijn. Het leidde tot remise, want Freddie hield een randpion over en de Koning van Kees bleef lekker in de hoek. In Yme van Vugt tegen Teun Koorevaar rokeerde Teun lang, waarop Yme opstoomde met zijn Damepionnen en de Koning niet helemaal veilig stond. Yme won een kwaliteit met zijn sterke Paard maar had de winst nog lang niet binnen, want op de Koningsvleugel kwam Teun gevaarlijk opzetten. Door de zware stukken af te ruilen kon Yme overgaan in een eindspel van Toren tegen Paard en hoewel hij in tijdnood niet de beste zetten vond gaf hij Teun geen kans en haalde een zwaar bevochten zege. Tot slot speelde John La Gordt Dillie tegen David van der Mast. John behandelde de opening niet helemaal goed, want zijn pion op C4 was een zorgenkindje. David had zich in slaap laten sussen en dacht dat hij prima stond (wat ook zo was). Maar na Loper slaat op E5, was David klaar wakker en verzonk in diep gepeins. Beiden zochten de aanval met wederzijdse kansen, maar in  diepe tijdnood was David de gelukkigste of de handigste en wist de partij te winnen. Met deze overwinning blijft David de belangrijkste achtervolger van Bram Steijn.


11-03-2018

Shah Mata II – CSV III

Voor de ontmoeting met CSV III was deze club mij bij het bekijken van de uitslagen al een paar keer in positieve zin opgevallen. Nipt verlies tegen koploper Dordrecht III en III-T-I en een uitoverwinning tegen Pascal dwongen respect af. Bij het verder inzoomen bij de persoonlijke uitslagen bleek Rick van Roon, rating 1573 maar TPR 1914, een geduchte opponent. Verder viel op dat een drietal oudere jongeren, Stroosma, Docter en Blokland, aan de lage borden bovengemiddeld goed scoorden.
Hierop werd de opstelling afgestemd.

 


Wedstrijdleider René de Lange zette ons aan de borden en hield zijn inleiding.
Jammer dat hij vanwege het rumoer nauwelijks te verstaan was.
“ Respect for the manager “ zou Louis van Gaal gezegd hebben en in dit geval had hij zeker een punt.

Tijdens het eerste uur sprongen de vonken er al direct vanaf. Frivool openingsspel op B1 van Rick van Roon en op B2 van Chris Willemse en wat te denken van vechtjas Rémy Rutjes. Rémy was door zijn nog ongeslagen status opgeschoven naar B4 waar hij Hans Uittenbogaard TPR 1783 met zwart trof.

Hans, net terug van het loodzware Noteboomtoernooi (vrijdag 1, zaterdag 3 en zondag 2 partijen), was niet alert, want na 4 zetten stond het al zo:

 

Rémy speelde hier Pg5, een prima zet maar Lf7x is nog een stuk sterker.

…Kxf7 verliest direct na Pg5 -Kf8; Pe6+//  of …Ke8 Pe6 D winst // of Kf6 Df3 #

..Kf8 ; Pg5-Pdf6 ; Lb3-Ph6 ; Pc3 geeft wit een dikke plus ( pion meer, zwarte rochade verhinderd , beter ontwikkeld.)

 Na 5 Pg5 ging de partij verder met ..e6 (beter..Ph6 );Le6x – fe6x ; Pe6x-De7;Pc7x+ Kd8 ; diagram 2


Hier kon Rémy de verleiding van het lekkere hapje op a8 niet weerstaan en kwam na Pa8x-De4x+

Le3 ? (beter  Kf1) – Dg2x ; Tf1 in het nadeel.

Sterk was Pc3! (i.p.v. Txa8 )geweest. Pc7 kan vanwege P3d5+ niet genomen worden en na Pc3-Tb8 P7d5-De6 0-0  staat wit geweldig. (3 pionnen voor het stuk, ontwikkelingsvoorsprong en rochade verhinderd.)

Verder stonden Cees , Chris en Dik gelijk. Bij Harry Stroosma – Teun was de stelling ontploft en bij B7 kwam Hans Blokland tegen Roel vervaarlijk met d5 en c5 opzetten.

Bij Franka B3 was er dynamisch evenwicht met Jan ten Brinke; alleen Dolf stond geweldig.

Dolf had zijn tegenstander Pepijn Swets met enkele krachtzetten teruggeworpen naar de 7e en 8e lijn en was begonnen aan een koningsaanval.

Kortom CSV III weerde zich prima en Shah Mata II moest vol aan de bak…

Rond klokke 10 kwamen de eerste beslissingen.

Eerst rondde Dolf Rijkeboer zijn koningsaanval met Txg7 knap af!

Daarna was het de beurt aan  Lucky Dik “

 


In deze stelling wachtte Dik op zijn genadeschot. Na  …Dc3x ; Dc3x-Pe2x+ ; Kh1-Pc3x heeft wit een stuk plus pion ingeleverd en valt er ook nog een kwaliteit.

Rob Docter speelde echter ..Pb3x ? ; Tb3x-Lc3x ; Dc3x-Da4? ;

Waarna Dik het tactisch snel uitmaakte: Lb2 !! dreigt mat en dameverlies , ..f6 ; Tda1-Da1x ; La1x

En de stukken konden snel in de doos.   In plaats van 1-1 zomaar een 2-0 voorsprong.

 

Bovendien kreeg Cees een zetherhaling voorgeschoteld, waar hij na overleg op inging.

Thuis aangekomen keek Cees zijn partij na en had spijt dat hij op de zetherhaling was ingegaan.

Er zat namelijk nog volop spel in de stelling zie :

 

Cees met zwart ///na .. b4 ; Lb2-Kc7 ; Kg4-Kc6 ; Kh5-Kc7 ; Kg4-Kc6 werd remise overeengekomen.

Cees vroeg zich de volgende ochtend af of hij met zijn K naar g8, loper vrijmakend en op d8 zettend, a5 niet kon oppeuzelen en winnen?

Terechte vraag maar de engine ziet er geen winst in.

Zodra de zwarte K naar g8 loopt, zet wit zijn K neer op e4 en speelt d4, wat hem remise garandeert.

Inmiddels had Chris een stuk buitgemaakt, weliswaar tegen inlevering van 3 pionnen en had Rémy zich terug in de wedstrijd gevochten. Een mooie 2,5-0,5 voorsprong maar bij Roel, Franka, Chris en Rémy en Teun werd nog harde strijd geleverd en kon het nog alle kanten op.

De tijdnoodfase brak inmiddels aan.

B5//  Stroosma – Koorevaar harde strijd, totdat Harry zich met de K op g1 vergiste en Dg4-g6 speelde. Teun pakte dit cadeautje direct met ..Tg8 uit, Harry stribbelde nog wat tegen, maar moest de pijp uiteindelijk aan “Teun” geven. Mooi vechtschaak en alweer je 4e winstpunt Teun !

B7// Blokland – Warnik.

Inmiddels was het Co-teamleider Bert Bonnet duidelijk, dat beide gladiatoren oververmoeid waren.
Na overleg plaatste Roel in onduidelijke stelling, een remiseaanbod. Hans Blokland liep vervolgens langs de borden en realiseerde zich dat CSV III inmiddels voor een verloren zaak streed. Hierop aanvaardde hij Roels voorstel en stond het 4-1.

B3// ten Brinke - van Vlokhoven. Franka was nog verwikkeld in een harde strijd waarin 3 uitslagen mogelijk waren. Wat Roel kan, kan ik ook, moet ze gedacht hebben. Na overleg bood ook zij remise aan. Nu ging Jan ten Brinke bij de resterende borden poolshoogte nemen. Jan kwam tot dezelfde conclusie als Hans Blokland, dacht nog een poosje na maar accepteerde toch het aanbod.

Daarmee waren de matchpunten binnen en Franka matchwinnares.

Tussenstand 4,5-1,5 met Rémy en Chris nog in de wedstrijd.

  

B4// Rutjes - Uittenbogaard. Rémy had zich sterk terug in de wedstrijd gespeeld met D+T tegen D+P+L. Een stuk minder maar wit had nog wel een mooie vrijpion op d6. Zwart vol op de aanval dreigde eeuwig schaak wat Rémy er met een pionoffer op b3 uithaalde. Hans Uittenbogaard zag geen andere oplossing dan Dameruil, waarmee de kansen definitief de kant van Rémy oprolde. Wit speelde d7 waarop zwart zijn loper moest offeren en toen hij ook nog zijn paard kwijtraakte, was het resterende eindspel voor Rémy een peulenschil.

B2 // Willemse -Brus.

Chris met stuk meer moest bikkelhard knokken om niet door een pionnenmuur van het bord gedrukt te worden. Zie :


Derk Brus ging hier met zwart in de fout door de dames te ruilen.

(35…Db2 ; Tg7x-Dd4+ ; Ke2-Th8 ; -1,5 had wit nog voor pittige problemen geplaatst.)

Na ..Df3x Kf3x wist onze routinier het resterende eindspel moeiteloos remise te houden.

Prima prestatie Chris !


Zo werd het een geflatteerde 6-2 overwinning, waarmee we weer voor 1 volle dag koploper waren!?

Dordrecht III maakte in de uitwedstrijd tegen SO-RDAM III echter geen fout en nam een dag later de koppositie weer terug. Het was echter weer een avond met prachtig vechtschaak. Vijf van de 6 wedstrijden gewonnen, een prestatie waar we trots op mogen zijn.

We parkeren de Shah Mata bus op 30/3 bij III-T-I en geven nog een keer alles !
 


 

22-02-2018

STEIJN  BLIJFT  ONGESLAGEN  KOPLOPER  NA  ZWAAR  GEVECHT.

 
In de 21e ronde van de Cor van Lent competitie werden twaalf partijen gespeeld. Slechts 1 partij was snel afgelopen. Cor Brouwer, met zwart, speelde op zet 17 het scherpe E5 en bood tegelijkertijd remise aan. Mariandel Menzel dacht nog even na, maar vertrouwde het terecht niet helemaal en nam de remise aan. Voor Cor was het alweer de twaalfde remise. Jammer voor hem dat er geen trofee is voor de “Remisekoning”. Piet Paauw speelde, na enkele overwinningen, tegen herintreder David Mesman, en dat viel niet mee. David won al na enkele zetten een Toren en dreigde zelfs Piet mat te gaan zetten met Paard en Loper, waarop Piet maar opgaf. In de partij tussen Aad van Sabben en Ger Schraa liet eerstgenoemde zich in een stelling met gelijk materiaal pardoes mat zetten met Dame H1. Zelfs het door Michel van Egmond voorgestelde Paard D2 naar G1 kon daar niets meer aan veranderen. Zelf won Michel met zwart van  Ben Bouman, die zich vergiste en zijn Dame met schaak liet slaan, en zo geen tijd had om de Dame van zijn tegenstander terug te slaan. Met een Dame minder was ook deze partij snel afgelopen. Marcel Batist won met wit van Eyyub Yazar. Dat ging niet zonder problemen, want hij verloor na een vorkje op B5 een stuk. Het leek wel of hij zijn tegenstander met deze stukwinst in slaap had gekregen. In ieder geval verdedigde Eyyub niet nauwkeurig bij de aanval van Marcel en ging mat. In de partij tussen Wim van der Pijl en Gerard Blom had Wim al snel een comfortabele stelling met een kwaliteit meer en een veel betere Koningsstelling. Gerard stribbelde nog wel een tijdje tegen, maar moest uiteindelijk toch opgeven. Bij Wim Langstraat tegen Frans Frishert won Frans op C4 een pion. Aanvankelijk leek het er op dat Wim nog wel tegenspel had, ook al omdat Frans nog niet gerokeerd had. Maar toen Frans nauwkeurig verder speelde gaf Wim het op. Bert Bonnet speelde met wit tegen Theo van der Sluis en na een voor Theo zeer rustige opening stond na 13 zetten alles nog op het bord. Toen Theo met het opstomen van de a-pion de stelling openbrak reageerde Bert niet helemaal goed en kon Theo een pion winnen. Omdat Bert in het vervolg zeer passief kwam te staan gaf hij op. Bij Yme van Vugt tegen Gerard Groen dacht Yme toe te kunnen slaan maar door de tussenzet Dame H5, wat mat dreigde, verloor Yme een kwaliteit. Omdat de Torens van Gerard heel sterk bleken in de open stelling gaf Yme op. In John Onderdelinden tegen Jan Zoorob kwam al snel een zeer scherpe stelling op het bord. Jan had niet gerokeerd en een sterk pionduo. Na pion D3 raakte de witveldige Loper ingesloten en hoewel John een stuk offerde kon Jan met enkele sterke zetten voorkomen dat John nog tegenaanval kreeg op zijn Koning die op F7 stond. Kees Stuik en Koos Blanker speelden een hele lange partij, waarbij Koos moest vechten voor remise. Nadat Kees had gerokeerd en Koos niet, kon Kees profiteren van de opstelling van de zwarte monarch. Hij won eerst een kwaliteit en vervolgens een pion. Maar pas in het verre eindspel kon hij het punt over de streep trekken. De klapper van deze ronde was de partij tussen Bram Steijn en David van der Mast. Bram stond aanvankelijk iets makkelijker, maar nadat de Dames waren afgeruild, was David de bovenliggende partij in het Toreneindspel. Helaas voor hem moest hij al zijn zetten doen in de laatste twee minuten en kon hij geen winstweg vinden ook al omdat Bram zich taai verdedigde. Zo blijft Bram ongeslagen aan de leiding met Jan Zoorob als eerste achtervolger.                                     

Tot slot nog het verzoek van het Bestuur aan de leden of zij de schaakspullen, die zij in het restaurant opstellen, ZELF willen opruimen als zij uitgespeeld zijn en de uitslag willen doorgeven aan de wedstrijdleider.

19-02-2018

Grote overwinning eerste team tegen Messemaker 3: 7,5-0,5

 
Het eerste achttal heeft nadrukkelijk haar kandidatuur voor het kampioenschap van groep 1b gesteld door een 7,5-0,5 overwinning tegen het arme Messemaker 3. Het is al de derde grote overwinning van het eerste na twee eerdere 6,5-1,5 overwinningen. De nederlaag tegen Erasmus 2 was een ernstige dissonant, maar doordat ook Erasmus verloren heeft van De IJssel is die nederlaag uitgewist. Erasmus op haar beurt was zo vriendelijk in deze ronde te winnen van de ongeslagen koploper Fianchetto, waardoor er nu drie teams aan kop gaan: Erasmus, Fianchetto en wijzelf. We staan echter een karrevracht aan bordpunten voor, waardoor twee kleine overwinningen genoeg zullen zijn. In De IJssel en Fianchetto (!) treffen we echter wel twee serieuze tegenstanders.

Over de wedstrijd zelf valt verder weinig te vertellen. Het verschil in speelsterkte (ELO 1900 voor ons, ELO 1684 voor Messemaker) was eenvoudigweg te groot. Zo won Jan Zoorob bijvoorbeeld al na een zet of 10 een stuk. Ik had het zelf moeilijker doordat ik mijn tegenstander liet ontsnappen naar een eindspel met lopers van ongelijke kleur, maar gelukkig wist ik dat toch te winnen. Anders was me hetzelfde overkomen als Rene de Lange die aan bord 1 tegen Frank Michielen in remise moest berusten. Alle hulde voor zijn tegenstander overigens die keurig speelde.

Het komt nu op de laatste twee ronden aan! Zie de stand in deze groep.

Klasse 1B            N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8

1. Shah Mata 1       5  8  28½ x  .  3½ 4½ 6½ .  7½ 6½

2. Fianchetto 1      5  8  25  .  x  3½ 4½ .  5½ 5½ 6

3. Erasmus 2         5  8  23  4½ 4½ x  .  5  3½ 5½ .

4. SO Rotterdam 2    5  6  23  3½ 3½ .  x  5  5½ . 

5. Dordrecht 2       5  4  19  1½ .  3  3  x  5  6½ .

6. De IJssel 1       5  4  18½ .  2½ 4½ 2½ 3  x  .  6

7. Messemaker 1847 3 5  2  12½ ½  2½ 2½ .  1½ .  x 

8. Spijkenisse 3     5  0  10½ 1½ 2  .  2½ .  2  2½ x

 

Bram Steijn


12-02-2018.
 
                               SHAH MATA 3 LAAT WINST GLIPPEN.
 
Op 12 februari vond de wedstrijd plaats tegen SOF/DZP 2 in Middelharnis op Goeree Overflakkee, in de volksmond ook wel “Goeree Vlak over Kee”.
Om 20.00 uur werd gestart met 7 man. Wim van der Pijl bleek te zijn gestrand bij het plaatselijke Politiebureau waar hem werd verteld dat de sporthal gelukkig in de directe nabijheid was.
Zijn tijdachterstand trachtte hij goed te maken door wat sneller te spelen, hetgeen hem al snel “de kwaliteit” kostte. Hij bleef echter strijd leveren.
Cor Brouwer kon na de opening geen voordeel behalen en moest genoegen nemen met remise. Bij Mariandel lukte dit wel, want zij zag kans om kort hierna haar 3e overwinning te behalen. Met 4 uit 5 is zij dan ook topscorer in het team. De voorsprong werd echter tenietgedaan door Ger Schraa. De druk op zijn koningsstelling, na de rokade, was niet meer te pareren en de stand was weer gelijk.
Wim van der Pijl had intussen, ondanks zijn achterstand in materiaal, een doorgebroken pion gecreëerd en zijn tegenstander accepteerde zijn remiseaanbod.
Invaller Cees Stuik kon lang standhouden, maar moest zich blijven verdedigen tegen de aanval van zijn tegenstander. Hij verloor, waardoor wij op dat moment tegen een 3-2 achterstand aankeken.
Wim Langstraat had een, qua materiaal gelijkwaardige stand op het bord. Beiden hadden lopers van gelijke kleur en een zestal pionnen. De pionnen van Wim stonden echter gunstiger en toen Wim kans zag de lopers te ruilen kreeg hij een vrijpion die niet meer was te achterhalen en die op weg was naar promotie. Zijn tegenstander gaf toen op en de stand werd 3-3.
Op dat moment leek de partij van Frans Frishert ook op remise af te stevenen en had Gerard een Paard tegen een pion, maar nog steeds een zware aanval te verduren. Omdat de aanval niet doorsloeg was zijn tegenstander geneigd het remiseaanbod te accepteren, omdat de partij van Frans Frishert aan Bord 1 ook remise leek te worden. De eindstand zou dan 4-4 worden.
Op dat moment maakte de tegenstander van Frans een fout en werd het 3-4 in ons voordeel. De tegenstander van Gerard weigerde toen het remiseaanbod en "ging voor de winst”. Nog steeds had Gerard minimaal remise in handen, maar dat had enorm veel tijd gekost. In tijdnood maakte hij een fout. Hij verloor zijn Dame tegen een Toren en gaf, vlak voor het verstrijken van zijn tijd, de strijd op.
Hierdoor werd het uiteindelijk toch 4-4.
 
Gerard

30-01-2018
Pascal I – Shah Mata II

 
Een match in 3 bedrijven.
 
Eerste bedrijf: De vooruitspeler:
 
Op verzoek van Pascal werd B8 Robin Bos – Dolf Rijkeboer vooruit gespeeld.
Tegen het d4 van Robin kwam Dolf direct met zijn huisvariant op de proppen en dat bezorgde de sterke Robin Bos, heel wat hoofdbrekens. Dolf met zwart had een vrijpion op d3 maar die kon hij niet behouden. Toen switchte ons “aanvalsbeest“ met D en T naar de h-lijn. Robin, in tijdnood, combineerde echter verdediging en aanval en kwam met een dodelijke counter.
 
dolf

 
Dolf probeerde nog Kf8 maar 1xT ruilen op e8 en een tussenschaakje op d6 en het was mat.
 
Tweede bedrijf: de invallers van Pascal I.
 
Pascal heeft op papier een prima team maar haar topspelers Kuijpers, Dekker en Oliemans laten regelmatig verstek gaan. Zij werden ditmaal vervangen door Bijkerk B4, Speksnijder B6 en de Jong op B7. Hier sloeg ons tweede mede zijn slag. HvC, Rémy en Franka scoorden hier 2,5 punt.

diram
 
B4 Bijkerk – HvC.
d4 en a2 hangen. Wit speelde hier Dc3-Da2x; g3-Dc4; Dc4x-bc4x.
En zwart schoof de loper met pluspion eindspel probleemloos uit.
 
Derde Bedrijf: Het basisteam van Pascal.
Aan B2 speelde Kees van Meerkerk tegen Cees van Oosterom. F4 van wit werd met ..f5 beantwoord en er ontstond al snel een gelijkwaardige stelling. Na eerst het remiseaanbod afgeslagen te hebben, mocht Cees van non-playing captain Bert, alsnog de remise verzilveren.
 
Weer een vertrouwd gezicht: Bert en supporter Theo samen aan de witte wijn.
 
Op B3 speelde Dik van der Pluijm tegen Kees Brinkman. Dik kreeg zijn winst min of meer in de schoot geworpen.
 
diagram
 
Zwart dacht hier met ..Pg3x fg3x-Te3x een pion te winnen,
Maar wit nam natuurlijk met de koning…
 
Op B1 speelde Roel Warnik tegen Meinte Smink 1881. Roel ditmaal op B1 want we verwachten daar Peter Kuijpers 2093. Roel had hem vorig seizoen knap op remise gehouden. Ook nu had Roel controle over de wedstrijd. In tijdnood ging Meinte over op de alles of niets tactiek. Roel hield het hoofd koel en onze oer-Shahmataan scoorde weer een solide punt.
 
diagram2
 
Zwart ondernam net met ..De8-e2 een alles-of-niets poging, Roel speelde Dd8+.
Zwart speelde ..Pe8 waarop Roel het met Te7 direct uit had kunnen maken. Roel speelde echter Tb8 waarop f6 volgde. Uiteindelijk maakte zwart de laatste fout waardoor Roel won en matchwinnaar werd!
 
Tot slot speelde Teun Koorevaar aan B5 tegen Hans v/d Beukel. Teun, inmiddels ook bekend van schaken 4.0 https://www.schaaksite.nl/2018/01/30/schaken-4-0-de-duurzame-variant/ combineerden er weer vrolijk op los. Hij kwam weliswaar een stuk voor maar was niet zuinig op zijn pionnen. Toen hij in de tijdnoodfase pardoes zijn loper op e2 in de aanbieding deed, bleef er maar weinig te combineren over. Teun ging nog even door maar streek alsnog de vlag.
 
Daarmee behaalde ons team een verrassende 3-5 overwinning op het sterker geachte Pascal I. Hiermee bleven we in het spoor van de kampioenstrein van Dordrecht III, die ditmaal Maassluis aandeed en ruim versloeg.
 
Op 20/02 ontvangen we alweer CSV III. Een mix-team van jeugd met oudere jongeren…

30-01-2018

                                           BRAM STEIJN WINTERKAMPIOEN.

 
Op de laatste speelavond in januari zijn alle beslissingen gevallen. Bram Steijn was al winnaar in Groep A en kon ook in het onderlinge duel met René de Lange, bij een nederlaag, de titel niet meer verspelen. Na een spannend eindspel eindigde deze partij, door herhaling van zetten, in remise.

In het onderste gedeelte van Groep A werd niet gespeeld in verband met een Bondswedstrijd van het tweede team. Hierdoor bleven Theo van der Sluis en Franka van Vlokhoven op de degradatieplaatsen staan. Zij starten de tweede helft van de competitie in Groep B en kunnen dan proberen het verloren terrein te heroveren.

René was al winnaar in Groep B. De strijd om de tweede promotieplaats ging in het onderlinge duel tussen John la Gordt Dillié en Gerard Groen. Bij winst van Gerard zou hij John passeren. In een betere stelling maakte John een foutje en verloor een pion. Desondanks bood Gerard remise aan, hetgeen werd geaccepteerd, waardoor John ook weer terugkeerde in Groep A.

Onderin profiteerde Wim van der Pijl van de afwezigheid van Dik van der Pluijm en Leo de Jong. Hij verliet de laatste plaats door een zege op Koos Blanker en passeerde Dik en Leo, die verder gaan in Groep C.

In Groep C voldeden diverse spelers niet aan de voorwaarde om 12 keer aanwezig te zijn geweest.

Frans Frishert werd winnaar door remise te spelen tegen Piet Paauw, die bij een overwinning ook zou zijn gepromoveerd.

Hiervan profiteerde Mariandel Menzel door een remise tegen Wim Langstraat. Op basis van Weerstandspunten promoveert zij naar Groep B.

Onderin verloor Gerard Blom van Cor Brouwer en degradeerde samen met Dolf Rijkeboer, omdat Dolf tegen de goed spelende Aad van Sabben niet verder kwam dan remise. Hij werd voorbijgestreefd door Peter den Heijer die won van Kees Stuik.

In Groep D haalden Valentine Veresov en Fritz Dueller het minimumaantal wedstrijden niet. Hierdoor werd Marcel Batist kampioen en promoveert naar Groep C, samen met Ger Schraa die van Eyyub Yazar won.

Volgende week wordt gestart met het tweede deel van de competitie en is de kans aanwezig dat je elkaar voor de tweede maal treft.

Groep D wordt dan uitgebreid met het nieuwe lid Ben Bouman.

 Gerard.

 23-01-2018

Theo van der Sluis wint Dick Kegge Memorial.


Theo

 

Afgelopen zaterdag werd in Brielle een leuk rapidtoernooi gespeeld.

De  38 deelnemers speelden 8 ronden van 15 minuten.

De organisatie was in handen van de leden van HHP en was weer geweldig .

 

In de eindstand eindigden  Theo van der Sluis en Kees van Toor op … 6,5-8.

Theo scoorde bovendien meer weerstandspunten en werd dus tot winnaar uitgeroepen.

 

Ander shahmatanen scoorden :

 

Hans van Calmthout                      5,5

Paul de Freytas                                5

Dik van der Pluijm                           5.

14-01-2018

Fraaie overwinning eerste team!

Op woensdag 8 januari trad ons keurkorps aan in Rotterdam Ommoord om tegen een oude vertrouwde tegenstander te spelen: SO Rotterdam 2. De avond begon goed omdat we hoorden dat titelkandidaat Erasmus 2 een onverwachte nederlaag had geleden tegen De IJssel waardoor we bij winst volop in de race zouden zijn – vooral vanwege onze goede bordpunten. Het liep zoals bedacht.

Zelf speelde ik aan bord 2 tegen Cor de Zwart (Cor met wit!). Ik vergiste me in de opening en kwam slecht te staan. Tot mijn verbazing zei Cor opeens ‘remise’ wat ik gretig aannam (terecht zoals mijn huisanalyse aanwees – ik stond zo goed als verloren). Blijkbaar is het een voordeel als men respect voor je heeft J

Rene de Lange speelde aan bord 1 ook een snelle remise tegen Michiel Besseling (rating 2136!). Rene wilde dat graag, want hij had al eens eerder remise tegen hem gespeeld en opnieuw hield hij makkelijk stand (1-1).

Aan bord 3 hadden we John La Gordt weer eens opgesteld. Aan de lagere borden weet hij vaak niet te winnen, maar tegen sterke tegenstanders rijst hij vaak boven zichzelf uit. Zo ook nu tegen Henny Versteeg. John kreeg een remiseaanbod en nam dat pas aan nadat ik twee keer uitdrukkelijk gezegd had dat hij dat moest doen. Hij wilde eigenlijk niet, maar hij heeft wel eens eerder doorgespeeld en het deksel op zijn neus gehad.

En ook invaller Cees van Oosterom aan bord 6 speelde remise. Hij kwam iets minder uit de opening, rechtte zijn rug en accepteerde in iets mindere stelling de remise (2-2).

Toen Theo van de Sluis tegen Treure aan bord 7. Zoals gebruikelijk offerde Theo twee pionnen. Hij kreeg goed spel, maar deed het niet helemaal goed. Zijn tegenstander bood opeens remise aan (hij had een forse tijdachterstand). We lieten Theo even wachten omdat we onzeker waren over de andere borden. Na enige aarzeling zeiden we dat hij het moest aannemen (maar goed ook).

Dat waren dus 5 remises en nog 3 onduidelijke partijen te gaan.

Aan bord vijf speelde David van der Mast een ingewikkelde partij. Hij won een pion (zelfs een vrijpion op f6), maar met twee stukken en een dame kreeg zijn tegenstander een grote aanval. David ging opeens hele goede zetten doen. Zijn tegenstander miste waarschijnlijk ergens een remise en opeens liep David zijn pion door.3,5-2,5. Maar ja Paul stond slechter en John leek bijna onmogelijk te kunnen winnen.

Aan bord 8 speelde John Onderdelinden die naar eigen zeggen gewonnen stond, maar de omstanders hadden geen idee hoe dan. In lichte tijdnood gaf de tegenstander John gelijk. Hij hief eerst een blokkade in de stelling of en gaf vervolgens een pion en een toren weg. Dank je wel, en de overwinning was binnen (4,5-2,5).

En dan Paul de Freytas aan bord 4 tegen Marius Strijdhorst. Eerlijk gezegd begreep ik niets van die partij en ik denk beide spelers ook niet. Paul stond aardig, slecht, verloren, opeens kansrijk, kon remise maken met zetherhaling, kon winnen en gaf toen een stuk weg in tijdnood. Jammer, maar de winst was daar! 4,5-3,5.

Een hele mooie overwinning. Nu hoeven we waarschijnlijk alleen nog maar de laatste drie wedstrijden te winnen en het kampioenschap lonkt.

Waar heb ik dat eerder gehoord? Maar wie weet.

Bram Steijn


21-12-2017

Shah Mata II  - Dordrecht III

 

Afgelopen dinsdag12-dec-17 kwam Dordrecht III bij ons op bezoek. Wij de nummer 1 , na winst op de degradatiekandidaten en Maassluis , en Dordrecht III met 1 matchpunt minder maar al wel gestreden tegen Pascal I , III-T-I en CSV III.   Dordrecht III kwam sterk op ,Conchita Dwars maakte haar seizoendebuut.

Op B1 kruisten Adri Timmermans en Cees van Oosterom de degens. Cees koos een vechtopening en Adri verbruikte veel tijd. Op een zeker moment offerde wit een stuk voor wat aanval. Cees bleek onder de indruk en groef zich in.Met fe5x-Lg5x Df3-De7 0-0 d5 had wit een licht plusje behouden. Adri speelde echter Dh5-Pc4x  Dh7x-Tf8  Lh6.

Waarop ..Lc5  Pg5-De7  Lf8x-Df8x zwart een flink voordeel had gegeven.

 

Helaas groef Cees zich flink in en kwam nauwelijks toe aan het ontwikkelen van zijn stelling. Adri wist daar wel raad mee en scoorde het eerste punt voor Dordrecht.

 

Aan B3 speelde Wim Jongeneel 111,  tegen Franka van Vlokhoven. Franka koos dezelfde vechtopening als Cees van Oosterom.Ook deze zwartpartij verliep ongunstig voor Shah Mata. Zwart kwam eerst een pion achter , later een kwaliteit en tenslotte werd zwart ook nog opgescheept met een versplinterde koningsstelling. Wim Jongeneel wist daar wel raad mee en  maakte het snel en degelijk uit.

 

Op B5 speelde Conchita Dwars tegen Chris Willemse. Ook vorig jaar kruisten zij de degens. Conchita kwam met haar geliefde Pf3+c4  goed uit de opening en oefende een flinke druk uit op b7. Chris dekte de pion extra met ..Pc5 maar dit paard werd snel door wit verdreven. Chris kwam in flinke tijdnood en toen sloeg Conchita genadeloos toe. Pg5x-Dg5x ; De6x+  Kg7 ; Tc8x-Tc8x ; Dd7x en zwart gaf terecht op.

 


 

Tussenstand   0-3.

En dat was best even slikken…

Op B2 speelden Dik van der Pluijm en Victor van Blommestein . Victor speelde de lijfopening van Dik, wat na 15 zetten resulteerde in een mooi plus van de witspeler. Victor probeerde er nog een koningsaanval uit te persen maar die werd soepel opgevangen door Dik. Met nog 1,5 minuut op de klok speelde Dik het eindspel soepel uit. Zie het diagram :

 


 

Zwart kwam met ..Dh6 maar na Dh2 restte Victor niets dan ruil en een verloren eindspel. Wits stukken staan gewoon te fraai.

 

Aan B6 had Teun Koorevaar met de ervaren Arie van Heeren te maken. Onze aanvalsmachine had het aanvankelijk moeilijk , zwart hield de stelling mooi in balans. Maar toen Arie’s tijd begon te slinken, trok Teun met Tf1-Tf3 en Dh3 , toch van leer. Eerst maakte hij een gaatje met h4,h5 en wat later kon hij via Tg3-De6x de zwarte koningsstelling openbreken. Alweer het 3e punt voor Teun dit seizoen, Chapeau !

 

Complimenten aan dit team voor het geleverde vechtschaak .

Zouden we dan toch nog kunnen terugkomen ?

Nee , want even later bleek dat Dolf Rijkeboer op B8 versus Rick Jelier , zijn aanval overgenomen zag waarna Dolf in een matnet liep.

 


Inmiddels 2-4 achter met Roel en Rémy nog in de wedstrijd.

Roel had eerder in de wedstrijd 2 lichte stukken veroverd voor toren plus 2 pionnen. Wouter de Bruin kwam echter opstomen met zijn zwarte centrumpionnen en daar had Roel het moeilijk mee.

Uiteindelijk wikkelde Wouter af naar een lopereindspel met pluspion. Dat werd door Dordrecht na taai verzet van Roel , toch verzilverd. 

 

Tot slot B7 John v/d LaarRémy.

Rémy had met zwart , zijn 100 ratingpunten sterkere tegenstander knap moeilijk gemaakt. Op zeker moment stond het zo :

 


 

Rémy heeft in deze stelling volledige controle. Wit kan echter nog veel schaakjes geven. Waar loop je dan met de koning naar toe ? Centrum en koningsvleugel zijn taboe , maar op de damevleugel heeft wit het lastig.  Zwart kan daar via c7-c6-d5-e5 uit de schaakjes lopen en of ..d3 spelen of zijn stelling versterken met b.v. ..Ke5..Df5. In de wedstrijdspanning allemaal lastig vooruit te zien , wel kun je bedenken dat op de D vleugel voor zwart de kansen liggen.

 

Na het verlies van Roel was de ban gebroken , Rémy probeerde het nog even maar kwam in het centrum niet uit de schaakjes zodat tot remise besloten werd.

 

We moeten vaststellen dat Dordrecht op 12/12 de terechte winnaar was. (Met winst van Cees en Rémy , remise van Roel was het 4-4 geworden   maar dat gebeurde niet dus was de winst van onze gasten terecht.)

 

Alvast fijne feestdagen gewenst , op 30-jan-18 parkeren we de Shah Mata bus in Papendrecht en is Pascal I de tegenstander.

 

 


3 tinten grijs.


06-12-2017

 

                           SINTERKLAASSCHAAK.
 
Chaotisch en toch gezellig.
Zo kun je het beste de Sinterklaasschaakavond samenvatten.
Het grote aantal van 27 schakers was aanwezig, die vervolgens in 6 teams van 4 c.q. 5 personen werden opgedeeld. Vijf rondes werden er gespeeld in een tempo van 5 of 10 minuten per persoon en waarbij in de laatste ronde zelfs elke paar minuten van plaats moest worden gewisseld en waarbij je dus de, soms chaotische, stand van een ander moest overnemen. Dit leidde tot veel hilariteit en opmerkingen zoals: John la G. tegen John O.: “Wat heb jij er verd…. een zooitje van gemaakt.”
Uiteindelijk kon rond halftwaalf de balans worden opgemaakt en bleek het team van Jan Zoorob, Roel Warnik, Piet Dijksman en Mariandel de meeste punten te hebben gescoord.
Een kleine tegenvaller voor het winnende team was dat daar WEL de eer, maar GEEN prijs tegenover stond.
Uiteindelijk gingen alle aanwezigen met een presentje tevreden huiswaarts.
Voor zover iedereen de juiste uitslag heeft doorgegeven volgt hier de eindstand.
                             Gesp.    Pnt.    Bordpnt.
1. Team Jan Zoorob            5        7        19½
2. Team John Onderdelinden    5        5        17½
3. Team Theo van der Sluis    5        5        17½
4. Team David van der Mast    5        5        17½
5. Team David Mesman          5        4        18½
6. Team Bram Steijn           5        4        14½
 
22-11-2017

Schaken in december

 
Beste leden,

December is een vreemde maand. Bijgaand de stand van zaken:

Op 5 december is er een vrije speelavond (geen huishoudelijke competitie). We organiseren dan sinterklaasschaak, waarbij men in teams tegen andere teams gaat spelen (met verkort speeltempo – nader te bepalen, waarschijnlijk 10 of 15 minuten per persoon per partij). Aan het einde van de avond zijn er kleine prijsjes. Indien men aanwezig is, telt dit wel als een ‘aanwezig’ voor de stand in de huishoudelijke competitie.

12 december is een gewone speelavond

19 en 26 december is er GEEN schaken.

En op 2 januari gaan we weer gewoon aan de slag!

18-11-2017

SO Rotterdam III – Shah Mata II  3-5.

Afgelopen woensdag waren we te gast bij SO Rotterdam III .

De derde ronde en de eerste uitwedstrijd, werden we vergezeld door Theo van der Sluis. Nadat Arthur Rongen in zijn openingswoord Shah Mata II nadrukkelijk als favoriet bestempeld had, ging de wedstrijd van start.

Binnen 30 minuten ontstond er geroezemoes. De tegenstander van Teun/B6 had de handdoek al geworpen. Teun schreef het volgende :

Tom Boesten – Teun  Koorevaar

Trots was ik niet op mijn overwinning, want het was geen overwinning. Ik kreeg het punt gewoon cadeau. In onze interne competitie zou ik dit niet hebben geaccepteerd.  Maar nu ging het om het teamresultaat en dan is ieder punt er een en kan het aan het einde van de avond belangrijk zijn voor een overwinning. Veel mooier waren de overwinningen van Franka en van Dik, prima partijen om echt trots op te zijn.

Na een enigszins wild gambiet van zwart  kwam de volgende stelling op het bord. Niets aan de hand en zwart staat gewoon een pion achter.

 

 
Stelling na de tiende zet van zwart Lf4.

Wit speelde nu g3 en na Da5+ gaf mijn tegenstander op. Hij dacht een stuk te verliezen, maar dit was natuurlijk niet nodig. Jammer, het had echt nog een leuke partij kunnen worden. Snel vergeten.

( g3-Da5+ ; b4-Db4x ; Kf1-Lg5x ; Pg5x red. )

 
Cees van Oosterom/B1 kruiste de degens met Arthur Rongen.

Cees kreeg zijn voorbereiding niet op het bord en moest improviseren.

Wit leek licht voordeel te krijgen met een paard op d6 maar zwart gaf geen krimp en neutraliseerde de stelling deskundig. Vrij rap werd tot remise besloten.

 
Rémy Rutjes /B7 net terug van vakantie, speelde tegen Hans Koedam. Ook deze heren speelden rap. Rémy won een pion maar zwart had als compensatie twee torens op c1 en c2 en een loper op b1. Wit verdedigde echter deskundig en toen de rookwolken waren opgetrokken, resteerde een remise-eindspel.


Remy weer terug achter het schaakbord.

Aan B2 speelde ondergetekende met zwart tegen Wim van Munster.

Zwart speelde een agressief systeem maar wit hield de stelling in balans.

Inmiddels had ik gezien dat Franka weer geweldig stond en toen ook de tegenstander van Dik pardoes een pion zonder compensatie cadeau deed, besloot ik tot een tactisch remise-aanbod. Dat werd na enig nadenken geaccepteerd.

Tussenstand 1,5 – 2,5 voor de bezoekers.

Franka van Vlokhoven vertelde :

Ik speelde aan bord 5 met wit. De teamleider waarschuwde me al voor mijn tegenstander: van Bekkum, een gevaarlijk oudgediende.

Hij staat bekend om zijn vaste opstelling met zwart: 1.., g6 en 2.., Lg7. Zijn voorzichtige aanpak gaf mij volop de kans om mijn stukken te ontwikkelen en het centrum in te nemen. Hij bevrijdde zijn witte loper via a6 en ruilde hem tegen mijn loper op d3. Dit leverde mij echter het voordeel van een halfopen c-lijn op. Op de 15e zet zag ik zelfs kans om mijn zwarte loper op d6 te posteren, midden in de vijandelijke stelling. (diagram)

 

Nadat ook mijn beiden paarden wisten binnen te dringen stortte de stelling van zwart al snel in elkaar. Naast een kwaliteit meer leverde het ook een dodelijke helemaal open c-lijn op. Zwart speelde nog 25. Pc5 maar gaf direct op omdat 26..b4 gaat volgen. (diagram)

 

 Dik van der Pluijm/B3 versus Johan Steenbergen vertelde het volgende :

Ik speelde eindelijk weer eens een partij waarbij achteraf de engine zowaar maar weinig kritiek had op mijn spel. Ik won een pion en behield ook nog eens het initiatief. In het eindspel kwam daar nog een pion bij en mijn tegenstander gaf tenslotte (sportief-) op in een voor hem hopeloze stelling. Het was schaken zoals ik het liefst doe: strijden om het initiatief met tactische middelen, maar vooral ook de positionele kenmerken niet vergeten.  


Zwart heeft net.. c5 ?? gespeeld. Wit nam het cadeau als volgt aan : Tf8x-Df8x ; dc5x dc5x ; Lc5x. Waarna Dik het punt netjes verzilverde red.

Daarmee was Dik matchwinner en stond Shah Mata II op 4,5 bp.

Frans Frishert /B8 was bereid gevonden om Chris Willemse te vervangen.

Frans speelde met zwart tegen John Gebraad 1546. Veel heb ik niet van de opening/ middenspel meegekregen maar wel was duidelijk dat John het Frans verdraaid moeilijk maakte. Wit ging met een paar extra pionnen het eindspel in en dan is het vechten tegen de bierkaai. Frans probeerde het nog lang maar moest uiteindelijk het vaandel strijken.

 
Op B4 speelde Roel Warnik met zwart tegen Cees Schoolenberg. Roel had er flink de pest in, hij had namelijk 2 openingssystemen door elkaar gehaald en moest daardoor verdedigen met een lastige dubbelpion in het centrum. Dat deed Roel bekwaam. In het  T+L eindspel verloor Roel een pion maar hij wist de torens te ruilen. Het ongelijke loper eindspel werd daarna kundig naar remise gevoerd.

 Shah Mata II nu koploper  !   

 …Een mooie tussenstand.

 
Wat gebeurde er verder in 2A ? Dordrecht III won van III-T-I met 5-3 en Pascal zonder sterspeler Peter Kuijpers, verloor thuis verrassend van CSV III.

 Maassluis won tenslotte met flinke cijfers van Hoeksche Waard.

Concurrent Dordrecht III op 1 matchpunt achterstand, komt op 12/12 bij ons op bezoek. Wanneer we weer als team net zo knokken als tegen Maassluis, kan dit een reuze spannende happening worden !

 Aan dit verslag werkten Teun, Franka, Dik en Cees mee.

 
 
29-10-2017


Verslag Shah Mata II – Maassluis I
 
Afgelopen dinsdag waren de mannen van Maassluis I bij ons te gast.
Maassluis had de 1e ronde verrast door III-T-I te verslaan. Toen bleek dat Maassluis zich versterkt had met Martin v/d Hidde 1971 (ex Fianchetto) en Jos Kruidenier 1873 (ex de Penning/Rozenburg opgeheven).

Bij ons ontbrak Remy Rutjes, die vanaf zijn vakantieadres bijgaande foto stuurde:
remy rutjes
 
Frans Frishert verving Teun Koorevaar aan B6, die ter elfder ure verhinderd bleek. (zorgplicht)
De teamleider had ondergetekende aan B2 gezet. Daar kruiste hij de degens met Marcel Bergen 1901. Wit had duidelijk teveel respect voor de tegenstander, waardoor de opening niet optimaal verliep. (Een voorbeeld hoe wit wel moet spelen is Kovacevic – Ree 1980.) Toen wit de stelling met 13 e4 opende, werd hij opgescheept met een geisoleerde d-pion. Nadat er flink wat materiaal geruild was resteerde een T-P-P vs T-L-P eindspel. In onderstaande stelling bood zwart remise aan, wat door wit geaccepteerd werd.
 HvC vs Bergen waz

Aan B4 speelde Roel Warnik tegen Peter Swart. Roel had ook vrij vlot remise geaccepteerd maar had er na de post-mortem spijt van ..
 
Een poosje later kwam Frans Frishert B6, met Dirk Brijs als opponent, melden dat hij een remiseaanbod had gekregen. Inmiddels hadden onze  borden 1 Cees en 3 Dik , een pion geofferd, met onduidelijk vervolg. Verder stond alleen Dolf beter. De stelling bij Frans was echter potremise, dus werd voor de derde maal de vrede getekend.
 
Nu is het woord aan onze B3 speler Dik van der Pluijm:
De eerste tien zetten kwakte ik op het bord, want ik kwam terecht in één van mijn zwarte lijfvarianten. Mijn tegenstander, Jos Kruidenier, liep een forse achterstand in tijd op, maar met zijn elfde en twaalfde zet wist hij mij toch in een lastig parket te brengen. Ik besloot tot een pionoffer met vage aanvalskansen. Jos reageerde echter adequaat, forceerde dameruil en kwam veel beter te staan. Het was mijn avond niet en toen ik ook nog een kwaliteit wegblunderde, gaf ik op. Een terechte nederlaag en complimenten aan de tegenstander.

 Jos Kruidenier vs Dik zwaz ..Pf7
Hier speelde Dik, niet lekker in zijn vel, 17.. Pf7 ? +1,0 terwijl b.v. 17 ..Lc6 18 Lg5 – Pe4  een gelijke stelling had opgeleverd.
 
Tussenstand 1,5-2,5 in ons nadeel.
Inmiddels had Dolf Rijkeboer aan B8 zijn tegenstander Paul Blok goed in het nauw gedreven. Met de zwarte monarch op a6, zijn dame op b6, hing hij al bijna in de touwen, waarna Dolf het met Td6 afmaakte. Weer een ouderwetse winstpartij van Dolf !
 
Weer gelijk, met B1, B5 en B7 nog in de strijd. Cees met een min-pion, aan het keepen; Franka, zwart, moest ook keepen en had te maken met een witte pion op f6, terwijl Chris zich manmoedig verdedigde op de 6e,7e en 8e rij. Chris met 1 minuut, zijn tegenstander Peter van Soest met 10 minuten. Dat zag er dus niet best uit voor de Shahmatanen.
 
Terwijl de meeste toeschouwers bij de borden van Franka en Chris stonden, slaakte Cees ineens een kreet en schudde de tegenstander de hand. Verlies of winst?
Het bleek dat Martin deze avond een flinke bok had geschoten!
Martin die vaak tactisch messcherp is, bleek zijn avond niet te hebben. Onderstaand een voorbeeld.

 De baksteen vs Cees v O waz
 
Cees heeft zojuist met enige bluf ..e5 ? gespeeld. Martin geloofde hem en vervolgde met Le3? +0,4// Wit had met 13 Le5x een mooie plus gekregen zie: 13 Le5x Pe5x  14 De3 Ld6  15 f4 0-0 16 fe5x Te8 17 d4 c5 +0.8 Tenslotte dus een stukje schaakblindheid van Martin, die pardoes zijn toren in liet staan.
Een belangrijk punt voor Cees en het team .
 
Franka meldde het volgende :
Ik speelde aan bord 5 met de zwarte stukken. Mijn tegenstander bleek een heel voorzichtige speler. Hij maakte geen aanstalten om iets te ondernemen op de damevleugel. Ik kon mijn witte loper - die vaak moeilijk te ontwikkelen is – al snel ruilen en zelfs als eerste mijn f-pion opspelen. Na het ruilen van de meeste lichte stukken zette wit zijn f-pion op f6, waar die zijn eigen stukken in de weg stond. Ik posteerde mijn paard op f7 waar het alle belangrijke velden verdedigde. Hij speelde nogal planloos verder en gaf mij de kans steeds meer ruimte in te nemen op het bord. Ondertussen hadden we het leeuwendeel van onze tijd al opgemaakt en moest er flink doorgespeeld worden. Ik nam het advies van Paul van der Sterren (tijdens een lezing bij de club al enkele jaren geleden) ter harte: een grootmeester blijft altijd spelen om te winnen! Ik stelde mijn stukken steeds actiever op en onder de dreiging van familieschaak, open lijnen en mat op g2 gaf mijn tegenstander met nog 15 seconden op de klok op.
Hieronder de mooie slotakte..
Franka greep  haar kans met een mooi(schijn)offer. Zie :
Franka met zwart

In bovenstaande stelling speelde wit, Gert Dijkstra, zojuist Tfe1, en werd door Franka verrast met ..Pe5 ! De dreiging Pf3 bleek een te grote opgave voor de witspeler. Na enig nadenken speelde hij Te3 - Pf3+ ; Tf3x – Df3x; Snel ging hij nu verder met f7+  Kf7x ; Pe6. Hier pauzeerde Franka even want er dreigde inderdaad nog even Pg5+ en Pf3x !! Maar na zwarts ..h6 ; Pd8+ Ke8 ; streek Gert de vlag en was Franka matchwinnaar !
 
Chris schreef :
Al na zet 16 zat ik in de uitvluggerfase. In iets mindere stand kon ik toch het hoofd koel houden. Uiteindelijk kwam ook mijn tegenstander in tijdnood. Omdat we nog een halfje nodig hadden voor de teamzege nam ik het remise-aanbod van mijn tegenstander, na overleg met onze teamcaptain, aan.
Een mooie 5-3 overwinning voor de shahmatanen.
Dat die overwinning een tikkeltje geflatteerd was hinderde ons in 't geheel niet.
 
De volgende wedstrijd staat al over een kleine 3 weken gepland. 15/11 SO Rdam III – Shah Mata. Het verslag kwam tot stand door medewerking van Chris, Dik, Franka en Cees.
HvC.
 
27-10-2017

REKORDMEISTER  VERSLAAT  HUIDIGE  CLUBKAMPIOEN .
 

In ronde 7 van de Cor van Lent competitie stonden er 11 partijen op het programma.
De topper deze ronde was de partij tussen record clubkampioen Bram Steijn en de huidige kampioen Paul de Freytas. Bram wist in het middenspel een pionnetje te winnen en hoewel Paul nog een vesting leek te bouwen kon hij niet voorkomen dat Bram de partij won. Door deze zege staat Bram weliswaar niet bovenaan, maar heeft hij wel al vier winstpartijen uit 5. De vraag is: Gaat hij voor zijn dertiende kampioenschap?
Er waren een paar partijen die wat sneller afgelopen waren dan deze topper. Theo van der Sluis offerde tegen Michel van Egmond twee pionnen voor aanval en dan is het altijd opletten. Dat deed Michel niet helemaal goed, want hij zag een mat in 1 over het hoofd in een stelling die best goed te verdedigen was.
Ook Gerard Blom won snel. Hij wist Eyyub Yazar in een snel gespeelde partij te verrassen. Kees Stuik wist zijn eerste overwinning van dit seizoen te behalen. Met wit bouwde hij tegen Aad van Sabben langzaam de druk op. Zo wist hij eerst een pion te winnen en vervolgens een stuk met verdubbelde torens over de D-lijn. Dit was genoeg voor de zege.
Ger Schraa speelde tegen Nick Bootsma en verloor na loper B3 een kwaliteit. Aanvankelijk had hij met het loperpaar nog voldoende tegenspel, maar toen 1 loper werd afgeruild kon Nick met de c-pion oprukken en promoveren. Hoewel Ger nog lang tegenstribbelde, liet Nick hem niet meer ontsnappen.
Bij Piet Dijksman tegen Gerard Groen had Gerard wat ruimtevoordeel op de Damevleugel, maar Piet ontwikkelde wat druk op de Koningsvleugel. Nadat alle lichte stukken waren afgeruild werd tot remise besloten.
Ook in remise eindigde Piet Paauw tegen Mariandel Menzel, maar daar moest Mariandel hard voor werken. In het middenspel wist Piet de Dame van Mariandel te veroveren ten koste van het loperpaar. In de moeilijke stelling die ontstond wist Piet niet steeds de beste zet te vinden en kon Mariandel met lopers en toren  een vesting bouwen waar Piet niet door heen kon komen.
Koos Blanker werd tegen Peter den Heijer langzaam achteruit gedrongen. Peter won een stuk toen Koos 2 paarden op G3 en H2 ongedekt liet. Peter zette de aanval door op de koning, die nog in het midden stond. Toen de stelling niet meer te verdedigen was gaf Koos op.
David Mesman, die deze competitie een aantal ronden nodig had om op gang te komen, speelde tegen Marcel Batist, die juist goed uit de startblokken was gekomen. Marcel had zich goed voorbereid en kreeg David aan het denken. Dat deed David goed en hij won al snel een pion. De stelling bleef wel ingewikkeld en het was jammer voor Marcel, dat hij paard B4 speelde in plaats van het sterkere paard D4. Zoals het ging won David eerst een kwaliteit en vervolgens een vol stuk. Marcel keek nog even en gaf toen op.
Bij Yme van Vugt tegen remisekoning Frits Dueller was er geen winnaar. Yme leek even dreigend op te komen met F4, maar Frits pareerde dat met F5 en hield de stelling gesloten zodat het evenwicht niet verbroken werd.
De partij tussen John La Gordt Dillie en Cor Brouwer was een stukje psychologische oorlogsvoering. Cor werd ver teruggedrongen en werd ook nog geconfronteerd met een sterk wit paard op B6. Omdat hij niet veel wist te verzinnen bood hij maar remise aan , wat uiteraard niet werd aangenomen. Tot overmaat van ramp liet hij ook zijn loper op D6 insluiten. Cor kon de loper nog redden, maar dat kostte wel twee pionnen. Vanaf dat moment hoefde John alleen de trekker maar over te halen. Enigszins in tijdnood vergat hij dat en met drie pionnen minder wist Cor de witte koning met paard en toren in de greep te nemen en eeuwig schaak af te dwingen.
De langste partij van de avond speelden David van der Mast en John Onderdelinden. David had het initiatief en John stelde zich zo flexibel mogelijk op. In het middenspel vond David niet het goede plan en kreeg John sterk tegenspel over de c-lijn. In een eindspel met beide toren en loper kreeg David, na wat slappe zetjes van John, weer de overhand. Na het veroveren van pion D6 kreeg David een gedekte vrijpion op D5 en moest John verdedigen. Na afruil van de lopers ontstond er een toreneindspel dat verloren was voor zwart. Het duurde nog even, maar toen kon David het punt bijschrijven en in de achtervolging blijven op Bram Steijn.

15-10-2017

Ruime overwinning eerste team
 
Hierbij een verslag van Bram Steijn met alimatie

08-10-2017

Beste lezer,

The wind has changed. Rustig en in aanwezigheid van wie hij liefhad, is donderdagavond 5 oktober Jos de Rooij overleden.

Bijgaand de digitale versie van de rouwkaart, met daarin meer informatie over de afscheidsbijeenkomst van Jos en het online te tekenen condoleanceregister. Deze bijlage mag met anderen gedeeld worden. (Helaas is de kwaliteit van dit bestand niet goed, maar we kozen ervoor om niet langer te wachten met het verzenden van dit bericht.)

Rouwkaart Jos de Rooij

Met vriendelijke groet,

Ria Verhoogh

 
In memoriam Jos de Rooij
 
Met diepe droefenis heeft het bestuur kennis genomen van het overlijden van Jos. Hoewel niet onverwacht komt zijn overlijden toch wel heel snel. Op de ALV deed hij nog een bewogen oproep voor een nieuwe wedstrijdleider en vertelde hij hoe hij die rol had opgepakt en dat ‘de rol van wedstrijdleider wel meeviel’. Wij hebben Jos leren kennen als een bevlogen, behulpzame en vriendelijke man die altijd open stond voor anderen.
Hij begon als huisschaker waar hij langzaam bijleerde en steeds beter ging spelen. Toen we moeite hadden om een wedstrijdleider te vinden bood hij aan om dat te gaan doen. En hij deed dat met verve. Samen met Gerard heeft hij ons huidige competitiesysteem verder ontwikkeld, waarmee hij aan de basis staat van een zeer goed lopende interne competitie. Iets dat slechts weinig schaakverenigingen kunnen zeggen.
Toen 2 jaar geleden het verzoek kwam om een jeugdtoernooi te organiseren, pakte Jos dat direct op en ook dat maakte hij – samen met andere leden – tot een groot succes. Hoewel minder lang lid dan anderen, was Jos er voor de vereniging. Het kwam dan ook een schok voor ons – maar uiteraard vooral voor hem en zijn familie – dat hij ernstig ziek was. Aanvankelijk zag het er naar uit dat hij de ziekte zou kunnen overwinnen, maar al snel bleek dat helaas niet zo te zijn. Jos was heel open over zijn ziekte en heeft zolang als mogelijk zijn werk als wedstrijdleider gedaan. Het is heel triest dat dit op deze manier moet eindigen. Ik kan niet anders dan Ria, zijn kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe te wensen. Ik weet zeker dat ik dat namens jullie allen doe.

Bram Steijn
Voorzitter Shah Mata

30-09-2017

Shah Mata II vs Hoeksche Waard I: 5,5 – 2,5.

De eerste wedstrijd van het seizoen 17/18 werden we gekoppeld aan de Hoeksche Waard I, promovendus uit 3C. Vooraf had ik deze wedstrijd aangestipt als gelijkwaardig.
Ons team was versterkt door Cees van Oosterom, die na een uitstapje van een paar seizoenen CE weer teruggekeerd was op het oude nest.

Cees aan bord 1, speelde met zwart tegen Gert van Driel, een oude bekende uit de RSB training. Gert vertelde dat het kampioenschap van De Hoeksche Waard steevast stuivertje wisselen was tussen Walter van Dijk en zijn persoontje. De partij tussen Gert en Cees bleek een echte vechtpartij. In het middenspel wist Cees een pion buit te maken. In het eindspel plaatste Gert nog een aantal valstrikken maar Cees loodste de partij secuur naar winst !

Ondergetekende speelde aan B2 tegen Walter van Dijk. De partij ging rustig van start, bleef een poos in evenwicht totdat ik, na een uurtje spelen, een kromme vonk trok. Had het plan opgevat om met b4-b5 de damevleugel van de tegenstander aan te tasten en na bc5x de pion met goed spel via Tb1 of Db3 terug te winnen. Had echter tijdens het vooruitberekening de zwarte pion op a5 vergeten, dus zwart speelde na wit's Tb1 doodleuk b4. Weg pion. Kort en goed, het werd een avond keepen, wat uiteindelijk op zet 46 toch nog eeuwig schaak opleverde.

Dik van der Pluijm, B3, tegen Jan de Mik. Klassieke opening. Tijdens het middenspel had zwart licht voordeel. Later tijdens het eindspel, Dik spelend op de extra tijd, kreeg wit een paar mooie kansen op voordeel. Die werden niet benut, waardoor deze partij ook op remise uitliep.
Tussenstand 2-1 voor de thuisploeg.

Roel Warnik vs Ron van Leeuwen op B4. Zag dat Roel goed bezig was. Met 2 verbonden vrijpionnen leek hij Ron, vorig seizoen nog goed voor RR111R1, overspeeld te hebben. Later verloor wit een pion maar zonder verder in gevaar te komen, haalde Roel het punt binnen !

Teun Koorevaar speelde met zwart op B5 tegen Bas van Dijk. Net als Ron van Leeuwen bleef Bas van Dijk vorig seizoen ongeslagen R1R1-11. Voor Teun geen reden om Bas met zijden handschoenen aan te pakken, integendeel! Teun maakte er onder het genot van een glas witte wijn weer een heerlijke aanvalsavond van. Ook voor Teun mochten we een punt bijschrijven !

Franka van Vlokhoven op B6 vs Frans op de Beek. Franka offerde een pion voor aanval, maar die kwam niet echt van de grond. Daarop moest Franka in een T-eindspel flink keepen maar dat deed ze bekwaam, remise.

Rémy Rutjes met zwart op B7 vs Cees v/d Berg. Cees was vorig seizoen nog goed voor 4 winstpartijen R111-10. Rémy kwam in het middenspel een stuk achter maar toen kwam onze vechtmachine pas goed op gang. Had hij een paar dagen geleden niet als enige van GM Jorden van Foreest gewonnen in een blindsimultaan bij het Basamro toernooi? Rémy knokte zich naar een paar verbonden vrijpionnen waarmee hij zijn opponent het bos inspeelde!

Dolf Rijkeboer B8 vs Johan Hopman. Dolf, ik heb graag 7x wit, maakte er weer een scherpe pot van. In een dame-loper eindspel stond Dolf grandioos maar toch ging het ergens mis, want Dolf moest genoegen nemen met een eitje.

Zo kwam de einduitslag van Shah Mata 5,5 vs Hoeksche Waard 2,5 op het scorebord, waarbij dient opgemerkt te worden dat het er halverwege de avond veel minder rooskleurig uitzag!
Wat gebeurde er verder in onze groep? Promotiekandidaten Pascal en Dordrecht III hielden elkaar in evenwicht. Echt opvallend was de winst van Maassluis tegen 3-Torens 1. Maassluis, versterkt met Martin v/d Hidde 1971 en Jos Kruidenier 1873, bleek te sterk tegen een dramatisch verzwakt 3-Torens 1. Geen Botma 2007, Huijsdens 1911 of Wong Tsai 1903. Zonder deze heren is 3 Torens 1 titelkandidaat af.

HvC.


Valid HTML 4.01 StrictValid CSS 

---------------------------------------------------------------------------------------------- link