Free Web Counter                                                                            “SponsorKliks,

Nieuws

12-02-2018.
 
                               SHAH MATA 3 LAAT WINST GLIPPEN.
 
Op 12 februari vond de wedstrijd plaats tegen SOF/DZP 2 in Middelharnis op Goeree Overflakkee, in de volksmond ook wel “Goeree Vlak over Kee”.
Om 20.00 uur werd gestart met 7 man. Wim van der Pijl bleek te zijn gestrand bij het plaatselijke Politiebureau waar hem werd verteld dat de sporthal gelukkig in de directe nabijheid was.
Zijn tijdachterstand trachtte hij goed te maken door wat sneller te spelen, hetgeen hem al snel “de kwaliteit” kostte. Hij bleef echter strijd leveren.
Cor Brouwer kon na de opening geen voordeel behalen en moest genoegen nemen met remise. Bij Mariandel lukte dit wel, want zij zag kans om kort hierna haar 3e overwinning te behalen. Met 4 uit 5 is zij dan ook topscorer in het team. De voorsprong werd echter tenietgedaan door Ger Schraa. De druk op zijn koningsstelling, na de rokade, was niet meer te pareren en de stand was weer gelijk.
Wim van der Pijl had intussen, ondanks zijn achterstand in materiaal, een doorgebroken pion gecreëerd en zijn tegenstander accepteerde zijn remiseaanbod.
Invaller Cees Stuik kon lang standhouden, maar moest zich blijven verdedigen tegen de aanval van zijn tegenstander. Hij verloor, waardoor wij op dat moment tegen een 3-2 achterstand aankeken.
Wim Langstraat had een, qua materiaal gelijkwaardige stand op het bord. Beiden hadden lopers van gelijke kleur en een zestal pionnen. De pionnen van Wim stonden echter gunstiger en toen Wim kans zag de lopers te ruilen kreeg hij een vrijpion die niet meer was te achterhalen en die op weg was naar promotie. Zijn tegenstander gaf toen op en de stand werd 3-3.
Op dat moment leek de partij van Frans Frishert ook op remise af te stevenen en had Gerard een Paard tegen een pion, maar nog steeds een zware aanval te verduren. Omdat de aanval niet doorsloeg was zijn tegenstander geneigd het remiseaanbod te accepteren, omdat de partij van Frans Frishert aan Bord 1 ook remise leek te worden. De eindstand zou dan 4-4 worden.
Op dat moment maakte de tegenstander van Frans een fout en werd het 3-4 in ons voordeel. De tegenstander van Gerard weigerde toen het remiseaanbod en "ging voor de winst”. Nog steeds had Gerard minimaal remise in handen, maar dat had enorm veel tijd gekost. In tijdnood maakte hij een fout. Hij verloor zijn Dame tegen een Toren en gaf, vlak voor het verstrijken van zijn tijd, de strijd op.
Hierdoor werd het uiteindelijk toch 4-4.
 
Gerard

30-01-2018
Pascal I – Shah Mata II

 
Een match in 3 bedrijven.
 
Eerste bedrijf: De vooruitspeler:
 
Op verzoek van Pascal werd B8 Robin Bos – Dolf Rijkeboer vooruit gespeeld.
Tegen het d4 van Robin kwam Dolf direct met zijn huisvariant op de proppen en dat bezorgde de sterke Robin Bos, heel wat hoofdbrekens. Dolf met zwart had een vrijpion op d3 maar die kon hij niet behouden. Toen switchte ons “aanvalsbeest“ met D en T naar de h-lijn. Robin, in tijdnood, combineerde echter verdediging en aanval en kwam met een dodelijke counter.
 
dolf

 
Dolf probeerde nog Kf8 maar 1xT ruilen op e8 en een tussenschaakje op d6 en het was mat.
 
Tweede bedrijf: de invallers van Pascal I.
 
Pascal heeft op papier een prima team maar haar topspelers Kuijpers, Dekker en Oliemans laten regelmatig verstek gaan. Zij werden ditmaal vervangen door Bijkerk B4, Speksnijder B6 en de Jong op B7. Hier sloeg ons tweede mede zijn slag. HvC, Rémy en Franka scoorden hier 2,5 punt.

diram
 
B4 Bijkerk – HvC.
d4 en a2 hangen. Wit speelde hier Dc3-Da2x; g3-Dc4; Dc4x-bc4x.
En zwart schoof de loper met pluspion eindspel probleemloos uit.
 
Derde Bedrijf: Het basisteam van Pascal.
Aan B2 speelde Kees van Meerkerk tegen Cees van Oosterom. F4 van wit werd met ..f5 beantwoord en er ontstond al snel een gelijkwaardige stelling. Na eerst het remiseaanbod afgeslagen te hebben, mocht Cees van non-playing captain Bert, alsnog de remise verzilveren.
 
Weer een vertrouwd gezicht: Bert en supporter Theo samen aan de witte wijn.
 
Op B3 speelde Dik van der Pluijm tegen Kees Brinkman. Dik kreeg zijn winst min of meer in de schoot geworpen.
 
diagram
 
Zwart dacht hier met ..Pg3x fg3x-Te3x een pion te winnen,
Maar wit nam natuurlijk met de koning…
 
Op B1 speelde Roel Warnik tegen Meinte Smink 1881. Roel ditmaal op B1 want we verwachten daar Peter Kuijpers 2093. Roel had hem vorig seizoen knap op remise gehouden. Ook nu had Roel controle over de wedstrijd. In tijdnood ging Meinte over op de alles of niets tactiek. Roel hield het hoofd koel en onze oer-Shahmataan scoorde weer een solide punt.
 
diagram2
 
Zwart ondernam net met ..De8-e2 een alles-of-niets poging, Roel speelde Dd8+.
Zwart speelde ..Pe8 waarop Roel het met Te7 direct uit had kunnen maken. Roel speelde echter Tb8 waarop f6 volgde. Uiteindelijk maakte zwart de laatste fout waardoor Roel won en matchwinnaar werd!
 
Tot slot speelde Teun Koorevaar aan B5 tegen Hans v/d Beukel. Teun, inmiddels ook bekend van schaken 4.0 https://www.schaaksite.nl/2018/01/30/schaken-4-0-de-duurzame-variant/ combineerden er weer vrolijk op los. Hij kwam weliswaar een stuk voor maar was niet zuinig op zijn pionnen. Toen hij in de tijdnoodfase pardoes zijn loper op e2 in de aanbieding deed, bleef er maar weinig te combineren over. Teun ging nog even door maar streek alsnog de vlag.
 
Daarmee behaalde ons team een verrassende 3-5 overwinning op het sterker geachte Pascal I. Hiermee bleven we in het spoor van de kampioenstrein van Dordrecht III, die ditmaal Maassluis aandeed en ruim versloeg.
 
Op 20/02 ontvangen we alweer CSV III. Een mix-team van jeugd met oudere jongeren…

30-01-2018

                                           BRAM STEIJN WINTERKAMPIOEN.

 
Op de laatste speelavond in januari zijn alle beslissingen gevallen. Bram Steijn was al winnaar in Groep A en kon ook in het onderlinge duel met René de Lange, bij een nederlaag, de titel niet meer verspelen. Na een spannend eindspel eindigde deze partij, door herhaling van zetten, in remise.

In het onderste gedeelte van Groep A werd niet gespeeld in verband met een Bondswedstrijd van het tweede team. Hierdoor bleven Theo van der Sluis en Franka van Vlokhoven op de degradatieplaatsen staan. Zij starten de tweede helft van de competitie in Groep B en kunnen dan proberen het verloren terrein te heroveren.

René was al winnaar in Groep B. De strijd om de tweede promotieplaats ging in het onderlinge duel tussen John la Gordt Dillié en Gerard Groen. Bij winst van Gerard zou hij John passeren. In een betere stelling maakte John een foutje en verloor een pion. Desondanks bood Gerard remise aan, hetgeen werd geaccepteerd, waardoor John ook weer terugkeerde in Groep A.

Onderin profiteerde Wim van der Pijl van de afwezigheid van Dik van der Pluijm en Leo de Jong. Hij verliet de laatste plaats door een zege op Koos Blanker en passeerde Dik en Leo, die verder gaan in Groep C.

In Groep C voldeden diverse spelers niet aan de voorwaarde om 12 keer aanwezig te zijn geweest.

Frans Frishert werd winnaar door remise te spelen tegen Piet Paauw, die bij een overwinning ook zou zijn gepromoveerd.

Hiervan profiteerde Mariandel Menzel door een remise tegen Wim Langstraat. Op basis van Weerstandspunten promoveert zij naar Groep B.

Onderin verloor Gerard Blom van Cor Brouwer en degradeerde samen met Dolf Rijkeboer, omdat Dolf tegen de goed spelende Aad van Sabben niet verder kwam dan remise. Hij werd voorbijgestreefd door Peter den Heijer die won van Kees Stuik.

In Groep D haalden Valentine Veresov en Fritz Dueller het minimumaantal wedstrijden niet. Hierdoor werd Marcel Batist kampioen en promoveert naar Groep C, samen met Ger Schraa die van Eyyub Yazar won.

Volgende week wordt gestart met het tweede deel van de competitie en is de kans aanwezig dat je elkaar voor de tweede maal treft.

Groep D wordt dan uitgebreid met het nieuwe lid Ben Bouman.

 Gerard.

 23-01-2018

Theo van der Sluis wint Dick Kegge Memorial.


Theo

 

Afgelopen zaterdag werd in Brielle een leuk rapidtoernooi gespeeld.

De  38 deelnemers speelden 8 ronden van 15 minuten.

De organisatie was in handen van de leden van HHP en was weer geweldig .

 

In de eindstand eindigden  Theo van der Sluis en Kees van Toor op … 6,5-8.

Theo scoorde bovendien meer weerstandspunten en werd dus tot winnaar uitgeroepen.

 

Ander shahmatanen scoorden :

 

Hans van Calmthout                      5,5

Paul de Freytas                                5

Dik van der Pluijm                           5.

14-01-2018

Fraaie overwinning eerste team!

Op woensdag 8 januari trad ons keurkorps aan in Rotterdam Ommoord om tegen een oude vertrouwde tegenstander te spelen: SO Rotterdam 2. De avond begon goed omdat we hoorden dat titelkandidaat Erasmus 2 een onverwachte nederlaag had geleden tegen De IJssel waardoor we bij winst volop in de race zouden zijn – vooral vanwege onze goede bordpunten. Het liep zoals bedacht.

Zelf speelde ik aan bord 2 tegen Cor de Zwart (Cor met wit!). Ik vergiste me in de opening en kwam slecht te staan. Tot mijn verbazing zei Cor opeens ‘remise’ wat ik gretig aannam (terecht zoals mijn huisanalyse aanwees – ik stond zo goed als verloren). Blijkbaar is het een voordeel als men respect voor je heeft J

Rene de Lange speelde aan bord 1 ook een snelle remise tegen Michiel Besseling (rating 2136!). Rene wilde dat graag, want hij had al eens eerder remise tegen hem gespeeld en opnieuw hield hij makkelijk stand (1-1).

Aan bord 3 hadden we John La Gordt weer eens opgesteld. Aan de lagere borden weet hij vaak niet te winnen, maar tegen sterke tegenstanders rijst hij vaak boven zichzelf uit. Zo ook nu tegen Henny Versteeg. John kreeg een remiseaanbod en nam dat pas aan nadat ik twee keer uitdrukkelijk gezegd had dat hij dat moest doen. Hij wilde eigenlijk niet, maar hij heeft wel eens eerder doorgespeeld en het deksel op zijn neus gehad.

En ook invaller Cees van Oosterom aan bord 6 speelde remise. Hij kwam iets minder uit de opening, rechtte zijn rug en accepteerde in iets mindere stelling de remise (2-2).

Toen Theo van de Sluis tegen Treure aan bord 7. Zoals gebruikelijk offerde Theo twee pionnen. Hij kreeg goed spel, maar deed het niet helemaal goed. Zijn tegenstander bood opeens remise aan (hij had een forse tijdachterstand). We lieten Theo even wachten omdat we onzeker waren over de andere borden. Na enige aarzeling zeiden we dat hij het moest aannemen (maar goed ook).

Dat waren dus 5 remises en nog 3 onduidelijke partijen te gaan.

Aan bord vijf speelde David van der Mast een ingewikkelde partij. Hij won een pion (zelfs een vrijpion op f6), maar met twee stukken en een dame kreeg zijn tegenstander een grote aanval. David ging opeens hele goede zetten doen. Zijn tegenstander miste waarschijnlijk ergens een remise en opeens liep David zijn pion door.3,5-2,5. Maar ja Paul stond slechter en John leek bijna onmogelijk te kunnen winnen.

Aan bord 8 speelde John Onderdelinden die naar eigen zeggen gewonnen stond, maar de omstanders hadden geen idee hoe dan. In lichte tijdnood gaf de tegenstander John gelijk. Hij hief eerst een blokkade in de stelling of en gaf vervolgens een pion en een toren weg. Dank je wel, en de overwinning was binnen (4,5-2,5).

En dan Paul de Freytas aan bord 4 tegen Marius Strijdhorst. Eerlijk gezegd begreep ik niets van die partij en ik denk beide spelers ook niet. Paul stond aardig, slecht, verloren, opeens kansrijk, kon remise maken met zetherhaling, kon winnen en gaf toen een stuk weg in tijdnood. Jammer, maar de winst was daar! 4,5-3,5.

Een hele mooie overwinning. Nu hoeven we waarschijnlijk alleen nog maar de laatste drie wedstrijden te winnen en het kampioenschap lonkt.

Waar heb ik dat eerder gehoord? Maar wie weet.

Bram Steijn


21-12-2017

Shah Mata II  - Dordrecht III

 

Afgelopen dinsdag12-dec-17 kwam Dordrecht III bij ons op bezoek. Wij de nummer 1 , na winst op de degradatiekandidaten en Maassluis , en Dordrecht III met 1 matchpunt minder maar al wel gestreden tegen Pascal I , III-T-I en CSV III.   Dordrecht III kwam sterk op ,Conchita Dwars maakte haar seizoendebuut.

Op B1 kruisten Adri Timmermans en Cees van Oosterom de degens. Cees koos een vechtopening en Adri verbruikte veel tijd. Op een zeker moment offerde wit een stuk voor wat aanval. Cees bleek onder de indruk en groef zich in.Met fe5x-Lg5x Df3-De7 0-0 d5 had wit een licht plusje behouden. Adri speelde echter Dh5-Pc4x  Dh7x-Tf8  Lh6.

Waarop ..Lc5  Pg5-De7  Lf8x-Df8x zwart een flink voordeel had gegeven.

 

Helaas groef Cees zich flink in en kwam nauwelijks toe aan het ontwikkelen van zijn stelling. Adri wist daar wel raad mee en scoorde het eerste punt voor Dordrecht.

 

Aan B3 speelde Wim Jongeneel 111,  tegen Franka van Vlokhoven. Franka koos dezelfde vechtopening als Cees van Oosterom.Ook deze zwartpartij verliep ongunstig voor Shah Mata. Zwart kwam eerst een pion achter , later een kwaliteit en tenslotte werd zwart ook nog opgescheept met een versplinterde koningsstelling. Wim Jongeneel wist daar wel raad mee en  maakte het snel en degelijk uit.

 

Op B5 speelde Conchita Dwars tegen Chris Willemse. Ook vorig jaar kruisten zij de degens. Conchita kwam met haar geliefde Pf3+c4  goed uit de opening en oefende een flinke druk uit op b7. Chris dekte de pion extra met ..Pc5 maar dit paard werd snel door wit verdreven. Chris kwam in flinke tijdnood en toen sloeg Conchita genadeloos toe. Pg5x-Dg5x ; De6x+  Kg7 ; Tc8x-Tc8x ; Dd7x en zwart gaf terecht op.

 


 

Tussenstand   0-3.

En dat was best even slikken…

Op B2 speelden Dik van der Pluijm en Victor van Blommestein . Victor speelde de lijfopening van Dik, wat na 15 zetten resulteerde in een mooi plus van de witspeler. Victor probeerde er nog een koningsaanval uit te persen maar die werd soepel opgevangen door Dik. Met nog 1,5 minuut op de klok speelde Dik het eindspel soepel uit. Zie het diagram :

 


 

Zwart kwam met ..Dh6 maar na Dh2 restte Victor niets dan ruil en een verloren eindspel. Wits stukken staan gewoon te fraai.

 

Aan B6 had Teun Koorevaar met de ervaren Arie van Heeren te maken. Onze aanvalsmachine had het aanvankelijk moeilijk , zwart hield de stelling mooi in balans. Maar toen Arie’s tijd begon te slinken, trok Teun met Tf1-Tf3 en Dh3 , toch van leer. Eerst maakte hij een gaatje met h4,h5 en wat later kon hij via Tg3-De6x de zwarte koningsstelling openbreken. Alweer het 3e punt voor Teun dit seizoen, Chapeau !

 

Complimenten aan dit team voor het geleverde vechtschaak .

Zouden we dan toch nog kunnen terugkomen ?

Nee , want even later bleek dat Dolf Rijkeboer op B8 versus Rick Jelier , zijn aanval overgenomen zag waarna Dolf in een matnet liep.

 


Inmiddels 2-4 achter met Roel en Rémy nog in de wedstrijd.

Roel had eerder in de wedstrijd 2 lichte stukken veroverd voor toren plus 2 pionnen. Wouter de Bruin kwam echter opstomen met zijn zwarte centrumpionnen en daar had Roel het moeilijk mee.

Uiteindelijk wikkelde Wouter af naar een lopereindspel met pluspion. Dat werd door Dordrecht na taai verzet van Roel , toch verzilverd. 

 

Tot slot B7 John v/d LaarRémy.

Rémy had met zwart , zijn 100 ratingpunten sterkere tegenstander knap moeilijk gemaakt. Op zeker moment stond het zo :

 


 

Rémy heeft in deze stelling volledige controle. Wit kan echter nog veel schaakjes geven. Waar loop je dan met de koning naar toe ? Centrum en koningsvleugel zijn taboe , maar op de damevleugel heeft wit het lastig.  Zwart kan daar via c7-c6-d5-e5 uit de schaakjes lopen en of ..d3 spelen of zijn stelling versterken met b.v. ..Ke5..Df5. In de wedstrijdspanning allemaal lastig vooruit te zien , wel kun je bedenken dat op de D vleugel voor zwart de kansen liggen.

 

Na het verlies van Roel was de ban gebroken , Rémy probeerde het nog even maar kwam in het centrum niet uit de schaakjes zodat tot remise besloten werd.

 

We moeten vaststellen dat Dordrecht op 12/12 de terechte winnaar was. (Met winst van Cees en Rémy , remise van Roel was het 4-4 geworden   maar dat gebeurde niet dus was de winst van onze gasten terecht.)

 

Alvast fijne feestdagen gewenst , op 30-jan-18 parkeren we de Shah Mata bus in Papendrecht en is Pascal I de tegenstander.

 

 


3 tinten grijs.


06-12-2017

 

                           SINTERKLAASSCHAAK.
 
Chaotisch en toch gezellig.
Zo kun je het beste de Sinterklaasschaakavond samenvatten.
Het grote aantal van 27 schakers was aanwezig, die vervolgens in 6 teams van 4 c.q. 5 personen werden opgedeeld. Vijf rondes werden er gespeeld in een tempo van 5 of 10 minuten per persoon en waarbij in de laatste ronde zelfs elke paar minuten van plaats moest worden gewisseld en waarbij je dus de, soms chaotische, stand van een ander moest overnemen. Dit leidde tot veel hilariteit en opmerkingen zoals: John la G. tegen John O.: “Wat heb jij er verd…. een zooitje van gemaakt.”
Uiteindelijk kon rond halftwaalf de balans worden opgemaakt en bleek het team van Jan Zoorob, Roel Warnik, Piet Dijksman en Mariandel de meeste punten te hebben gescoord.
Een kleine tegenvaller voor het winnende team was dat daar WEL de eer, maar GEEN prijs tegenover stond.
Uiteindelijk gingen alle aanwezigen met een presentje tevreden huiswaarts.
Voor zover iedereen de juiste uitslag heeft doorgegeven volgt hier de eindstand.
                             Gesp.    Pnt.    Bordpnt.
1. Team Jan Zoorob            5        7        19½
2. Team John Onderdelinden    5        5        17½
3. Team Theo van der Sluis    5        5        17½
4. Team David van der Mast    5        5        17½
5. Team David Mesman          5        4        18½
6. Team Bram Steijn           5        4        14½
 
22-11-2017

Schaken in december

 
Beste leden,

December is een vreemde maand. Bijgaand de stand van zaken:

Op 5 december is er een vrije speelavond (geen huishoudelijke competitie). We organiseren dan sinterklaasschaak, waarbij men in teams tegen andere teams gaat spelen (met verkort speeltempo – nader te bepalen, waarschijnlijk 10 of 15 minuten per persoon per partij). Aan het einde van de avond zijn er kleine prijsjes. Indien men aanwezig is, telt dit wel als een ‘aanwezig’ voor de stand in de huishoudelijke competitie.

12 december is een gewone speelavond

19 en 26 december is er GEEN schaken.

En op 2 januari gaan we weer gewoon aan de slag!

18-11-2017

SO Rotterdam III – Shah Mata II  3-5.

Afgelopen woensdag waren we te gast bij SO Rotterdam III .

De derde ronde en de eerste uitwedstrijd, werden we vergezeld door Theo van der Sluis. Nadat Arthur Rongen in zijn openingswoord Shah Mata II nadrukkelijk als favoriet bestempeld had, ging de wedstrijd van start.

Binnen 30 minuten ontstond er geroezemoes. De tegenstander van Teun/B6 had de handdoek al geworpen. Teun schreef het volgende :

Tom Boesten – Teun  Koorevaar

Trots was ik niet op mijn overwinning, want het was geen overwinning. Ik kreeg het punt gewoon cadeau. In onze interne competitie zou ik dit niet hebben geaccepteerd.  Maar nu ging het om het teamresultaat en dan is ieder punt er een en kan het aan het einde van de avond belangrijk zijn voor een overwinning. Veel mooier waren de overwinningen van Franka en van Dik, prima partijen om echt trots op te zijn.

Na een enigszins wild gambiet van zwart  kwam de volgende stelling op het bord. Niets aan de hand en zwart staat gewoon een pion achter.

 

 
Stelling na de tiende zet van zwart Lf4.

Wit speelde nu g3 en na Da5+ gaf mijn tegenstander op. Hij dacht een stuk te verliezen, maar dit was natuurlijk niet nodig. Jammer, het had echt nog een leuke partij kunnen worden. Snel vergeten.

( g3-Da5+ ; b4-Db4x ; Kf1-Lg5x ; Pg5x red. )

 
Cees van Oosterom/B1 kruiste de degens met Arthur Rongen.

Cees kreeg zijn voorbereiding niet op het bord en moest improviseren.

Wit leek licht voordeel te krijgen met een paard op d6 maar zwart gaf geen krimp en neutraliseerde de stelling deskundig. Vrij rap werd tot remise besloten.

 
Rémy Rutjes /B7 net terug van vakantie, speelde tegen Hans Koedam. Ook deze heren speelden rap. Rémy won een pion maar zwart had als compensatie twee torens op c1 en c2 en een loper op b1. Wit verdedigde echter deskundig en toen de rookwolken waren opgetrokken, resteerde een remise-eindspel.


Remy weer terug achter het schaakbord.

Aan B2 speelde ondergetekende met zwart tegen Wim van Munster.

Zwart speelde een agressief systeem maar wit hield de stelling in balans.

Inmiddels had ik gezien dat Franka weer geweldig stond en toen ook de tegenstander van Dik pardoes een pion zonder compensatie cadeau deed, besloot ik tot een tactisch remise-aanbod. Dat werd na enig nadenken geaccepteerd.

Tussenstand 1,5 – 2,5 voor de bezoekers.

Franka van Vlokhoven vertelde :

Ik speelde aan bord 5 met wit. De teamleider waarschuwde me al voor mijn tegenstander: van Bekkum, een gevaarlijk oudgediende.

Hij staat bekend om zijn vaste opstelling met zwart: 1.., g6 en 2.., Lg7. Zijn voorzichtige aanpak gaf mij volop de kans om mijn stukken te ontwikkelen en het centrum in te nemen. Hij bevrijdde zijn witte loper via a6 en ruilde hem tegen mijn loper op d3. Dit leverde mij echter het voordeel van een halfopen c-lijn op. Op de 15e zet zag ik zelfs kans om mijn zwarte loper op d6 te posteren, midden in de vijandelijke stelling. (diagram)

 

Nadat ook mijn beiden paarden wisten binnen te dringen stortte de stelling van zwart al snel in elkaar. Naast een kwaliteit meer leverde het ook een dodelijke helemaal open c-lijn op. Zwart speelde nog 25. Pc5 maar gaf direct op omdat 26..b4 gaat volgen. (diagram)

 

 Dik van der Pluijm/B3 versus Johan Steenbergen vertelde het volgende :

Ik speelde eindelijk weer eens een partij waarbij achteraf de engine zowaar maar weinig kritiek had op mijn spel. Ik won een pion en behield ook nog eens het initiatief. In het eindspel kwam daar nog een pion bij en mijn tegenstander gaf tenslotte (sportief-) op in een voor hem hopeloze stelling. Het was schaken zoals ik het liefst doe: strijden om het initiatief met tactische middelen, maar vooral ook de positionele kenmerken niet vergeten.  


Zwart heeft net.. c5 ?? gespeeld. Wit nam het cadeau als volgt aan : Tf8x-Df8x ; dc5x dc5x ; Lc5x. Waarna Dik het punt netjes verzilverde red.

Daarmee was Dik matchwinner en stond Shah Mata II op 4,5 bp.

Frans Frishert /B8 was bereid gevonden om Chris Willemse te vervangen.

Frans speelde met zwart tegen John Gebraad 1546. Veel heb ik niet van de opening/ middenspel meegekregen maar wel was duidelijk dat John het Frans verdraaid moeilijk maakte. Wit ging met een paar extra pionnen het eindspel in en dan is het vechten tegen de bierkaai. Frans probeerde het nog lang maar moest uiteindelijk het vaandel strijken.

 
Op B4 speelde Roel Warnik met zwart tegen Cees Schoolenberg. Roel had er flink de pest in, hij had namelijk 2 openingssystemen door elkaar gehaald en moest daardoor verdedigen met een lastige dubbelpion in het centrum. Dat deed Roel bekwaam. In het  T+L eindspel verloor Roel een pion maar hij wist de torens te ruilen. Het ongelijke loper eindspel werd daarna kundig naar remise gevoerd.

 Shah Mata II nu koploper  !   

 …Een mooie tussenstand.

 
Wat gebeurde er verder in 2A ? Dordrecht III won van III-T-I met 5-3 en Pascal zonder sterspeler Peter Kuijpers, verloor thuis verrassend van CSV III.

 Maassluis won tenslotte met flinke cijfers van Hoeksche Waard.

Concurrent Dordrecht III op 1 matchpunt achterstand, komt op 12/12 bij ons op bezoek. Wanneer we weer als team net zo knokken als tegen Maassluis, kan dit een reuze spannende happening worden !

 Aan dit verslag werkten Teun, Franka, Dik en Cees mee.

 
 
29-10-2017


Verslag Shah Mata II – Maassluis I
 
Afgelopen dinsdag waren de mannen van Maassluis I bij ons te gast.
Maassluis had de 1e ronde verrast door III-T-I te verslaan. Toen bleek dat Maassluis zich versterkt had met Martin v/d Hidde 1971 (ex Fianchetto) en Jos Kruidenier 1873 (ex de Penning/Rozenburg opgeheven).

Bij ons ontbrak Remy Rutjes, die vanaf zijn vakantieadres bijgaande foto stuurde:
remy rutjes
 
Frans Frishert verving Teun Koorevaar aan B6, die ter elfder ure verhinderd bleek. (zorgplicht)
De teamleider had ondergetekende aan B2 gezet. Daar kruiste hij de degens met Marcel Bergen 1901. Wit had duidelijk teveel respect voor de tegenstander, waardoor de opening niet optimaal verliep. (Een voorbeeld hoe wit wel moet spelen is Kovacevic – Ree 1980.) Toen wit de stelling met 13 e4 opende, werd hij opgescheept met een geisoleerde d-pion. Nadat er flink wat materiaal geruild was resteerde een T-P-P vs T-L-P eindspel. In onderstaande stelling bood zwart remise aan, wat door wit geaccepteerd werd.
 HvC vs Bergen waz

Aan B4 speelde Roel Warnik tegen Peter Swart. Roel had ook vrij vlot remise geaccepteerd maar had er na de post-mortem spijt van ..
 
Een poosje later kwam Frans Frishert B6, met Dirk Brijs als opponent, melden dat hij een remiseaanbod had gekregen. Inmiddels hadden onze  borden 1 Cees en 3 Dik , een pion geofferd, met onduidelijk vervolg. Verder stond alleen Dolf beter. De stelling bij Frans was echter potremise, dus werd voor de derde maal de vrede getekend.
 
Nu is het woord aan onze B3 speler Dik van der Pluijm:
De eerste tien zetten kwakte ik op het bord, want ik kwam terecht in één van mijn zwarte lijfvarianten. Mijn tegenstander, Jos Kruidenier, liep een forse achterstand in tijd op, maar met zijn elfde en twaalfde zet wist hij mij toch in een lastig parket te brengen. Ik besloot tot een pionoffer met vage aanvalskansen. Jos reageerde echter adequaat, forceerde dameruil en kwam veel beter te staan. Het was mijn avond niet en toen ik ook nog een kwaliteit wegblunderde, gaf ik op. Een terechte nederlaag en complimenten aan de tegenstander.

 Jos Kruidenier vs Dik zwaz ..Pf7
Hier speelde Dik, niet lekker in zijn vel, 17.. Pf7 ? +1,0 terwijl b.v. 17 ..Lc6 18 Lg5 – Pe4  een gelijke stelling had opgeleverd.
 
Tussenstand 1,5-2,5 in ons nadeel.
Inmiddels had Dolf Rijkeboer aan B8 zijn tegenstander Paul Blok goed in het nauw gedreven. Met de zwarte monarch op a6, zijn dame op b6, hing hij al bijna in de touwen, waarna Dolf het met Td6 afmaakte. Weer een ouderwetse winstpartij van Dolf !
 
Weer gelijk, met B1, B5 en B7 nog in de strijd. Cees met een min-pion, aan het keepen; Franka, zwart, moest ook keepen en had te maken met een witte pion op f6, terwijl Chris zich manmoedig verdedigde op de 6e,7e en 8e rij. Chris met 1 minuut, zijn tegenstander Peter van Soest met 10 minuten. Dat zag er dus niet best uit voor de Shahmatanen.
 
Terwijl de meeste toeschouwers bij de borden van Franka en Chris stonden, slaakte Cees ineens een kreet en schudde de tegenstander de hand. Verlies of winst?
Het bleek dat Martin deze avond een flinke bok had geschoten!
Martin die vaak tactisch messcherp is, bleek zijn avond niet te hebben. Onderstaand een voorbeeld.

 De baksteen vs Cees v O waz
 
Cees heeft zojuist met enige bluf ..e5 ? gespeeld. Martin geloofde hem en vervolgde met Le3? +0,4// Wit had met 13 Le5x een mooie plus gekregen zie: 13 Le5x Pe5x  14 De3 Ld6  15 f4 0-0 16 fe5x Te8 17 d4 c5 +0.8 Tenslotte dus een stukje schaakblindheid van Martin, die pardoes zijn toren in liet staan.
Een belangrijk punt voor Cees en het team .
 
Franka meldde het volgende :
Ik speelde aan bord 5 met de zwarte stukken. Mijn tegenstander bleek een heel voorzichtige speler. Hij maakte geen aanstalten om iets te ondernemen op de damevleugel. Ik kon mijn witte loper - die vaak moeilijk te ontwikkelen is – al snel ruilen en zelfs als eerste mijn f-pion opspelen. Na het ruilen van de meeste lichte stukken zette wit zijn f-pion op f6, waar die zijn eigen stukken in de weg stond. Ik posteerde mijn paard op f7 waar het alle belangrijke velden verdedigde. Hij speelde nogal planloos verder en gaf mij de kans steeds meer ruimte in te nemen op het bord. Ondertussen hadden we het leeuwendeel van onze tijd al opgemaakt en moest er flink doorgespeeld worden. Ik nam het advies van Paul van der Sterren (tijdens een lezing bij de club al enkele jaren geleden) ter harte: een grootmeester blijft altijd spelen om te winnen! Ik stelde mijn stukken steeds actiever op en onder de dreiging van familieschaak, open lijnen en mat op g2 gaf mijn tegenstander met nog 15 seconden op de klok op.
Hieronder de mooie slotakte..
Franka greep  haar kans met een mooi(schijn)offer. Zie :
Franka met zwart

In bovenstaande stelling speelde wit, Gert Dijkstra, zojuist Tfe1, en werd door Franka verrast met ..Pe5 ! De dreiging Pf3 bleek een te grote opgave voor de witspeler. Na enig nadenken speelde hij Te3 - Pf3+ ; Tf3x – Df3x; Snel ging hij nu verder met f7+  Kf7x ; Pe6. Hier pauzeerde Franka even want er dreigde inderdaad nog even Pg5+ en Pf3x !! Maar na zwarts ..h6 ; Pd8+ Ke8 ; streek Gert de vlag en was Franka matchwinnaar !
 
Chris schreef :
Al na zet 16 zat ik in de uitvluggerfase. In iets mindere stand kon ik toch het hoofd koel houden. Uiteindelijk kwam ook mijn tegenstander in tijdnood. Omdat we nog een halfje nodig hadden voor de teamzege nam ik het remise-aanbod van mijn tegenstander, na overleg met onze teamcaptain, aan.
Een mooie 5-3 overwinning voor de shahmatanen.
Dat die overwinning een tikkeltje geflatteerd was hinderde ons in 't geheel niet.
 
De volgende wedstrijd staat al over een kleine 3 weken gepland. 15/11 SO Rdam III – Shah Mata. Het verslag kwam tot stand door medewerking van Chris, Dik, Franka en Cees.
HvC.
 
27-10-2017

REKORDMEISTER  VERSLAAT  HUIDIGE  CLUBKAMPIOEN .
 

In ronde 7 van de Cor van Lent competitie stonden er 11 partijen op het programma.
De topper deze ronde was de partij tussen record clubkampioen Bram Steijn en de huidige kampioen Paul de Freytas. Bram wist in het middenspel een pionnetje te winnen en hoewel Paul nog een vesting leek te bouwen kon hij niet voorkomen dat Bram de partij won. Door deze zege staat Bram weliswaar niet bovenaan, maar heeft hij wel al vier winstpartijen uit 5. De vraag is: Gaat hij voor zijn dertiende kampioenschap?
Er waren een paar partijen die wat sneller afgelopen waren dan deze topper. Theo van der Sluis offerde tegen Michel van Egmond twee pionnen voor aanval en dan is het altijd opletten. Dat deed Michel niet helemaal goed, want hij zag een mat in 1 over het hoofd in een stelling die best goed te verdedigen was.
Ook Gerard Blom won snel. Hij wist Eyyub Yazar in een snel gespeelde partij te verrassen. Kees Stuik wist zijn eerste overwinning van dit seizoen te behalen. Met wit bouwde hij tegen Aad van Sabben langzaam de druk op. Zo wist hij eerst een pion te winnen en vervolgens een stuk met verdubbelde torens over de D-lijn. Dit was genoeg voor de zege.
Ger Schraa speelde tegen Nick Bootsma en verloor na loper B3 een kwaliteit. Aanvankelijk had hij met het loperpaar nog voldoende tegenspel, maar toen 1 loper werd afgeruild kon Nick met de c-pion oprukken en promoveren. Hoewel Ger nog lang tegenstribbelde, liet Nick hem niet meer ontsnappen.
Bij Piet Dijksman tegen Gerard Groen had Gerard wat ruimtevoordeel op de Damevleugel, maar Piet ontwikkelde wat druk op de Koningsvleugel. Nadat alle lichte stukken waren afgeruild werd tot remise besloten.
Ook in remise eindigde Piet Paauw tegen Mariandel Menzel, maar daar moest Mariandel hard voor werken. In het middenspel wist Piet de Dame van Mariandel te veroveren ten koste van het loperpaar. In de moeilijke stelling die ontstond wist Piet niet steeds de beste zet te vinden en kon Mariandel met lopers en toren  een vesting bouwen waar Piet niet door heen kon komen.
Koos Blanker werd tegen Peter den Heijer langzaam achteruit gedrongen. Peter won een stuk toen Koos 2 paarden op G3 en H2 ongedekt liet. Peter zette de aanval door op de koning, die nog in het midden stond. Toen de stelling niet meer te verdedigen was gaf Koos op.
David Mesman, die deze competitie een aantal ronden nodig had om op gang te komen, speelde tegen Marcel Batist, die juist goed uit de startblokken was gekomen. Marcel had zich goed voorbereid en kreeg David aan het denken. Dat deed David goed en hij won al snel een pion. De stelling bleef wel ingewikkeld en het was jammer voor Marcel, dat hij paard B4 speelde in plaats van het sterkere paard D4. Zoals het ging won David eerst een kwaliteit en vervolgens een vol stuk. Marcel keek nog even en gaf toen op.
Bij Yme van Vugt tegen remisekoning Frits Dueller was er geen winnaar. Yme leek even dreigend op te komen met F4, maar Frits pareerde dat met F5 en hield de stelling gesloten zodat het evenwicht niet verbroken werd.
De partij tussen John La Gordt Dillie en Cor Brouwer was een stukje psychologische oorlogsvoering. Cor werd ver teruggedrongen en werd ook nog geconfronteerd met een sterk wit paard op B6. Omdat hij niet veel wist te verzinnen bood hij maar remise aan , wat uiteraard niet werd aangenomen. Tot overmaat van ramp liet hij ook zijn loper op D6 insluiten. Cor kon de loper nog redden, maar dat kostte wel twee pionnen. Vanaf dat moment hoefde John alleen de trekker maar over te halen. Enigszins in tijdnood vergat hij dat en met drie pionnen minder wist Cor de witte koning met paard en toren in de greep te nemen en eeuwig schaak af te dwingen.
De langste partij van de avond speelden David van der Mast en John Onderdelinden. David had het initiatief en John stelde zich zo flexibel mogelijk op. In het middenspel vond David niet het goede plan en kreeg John sterk tegenspel over de c-lijn. In een eindspel met beide toren en loper kreeg David, na wat slappe zetjes van John, weer de overhand. Na het veroveren van pion D6 kreeg David een gedekte vrijpion op D5 en moest John verdedigen. Na afruil van de lopers ontstond er een toreneindspel dat verloren was voor zwart. Het duurde nog even, maar toen kon David het punt bijschrijven en in de achtervolging blijven op Bram Steijn.

15-10-2017

Ruime overwinning eerste team
 
Hierbij een verslag van Bram Steijn met alimatie

08-10-2017

Beste lezer,

The wind has changed. Rustig en in aanwezigheid van wie hij liefhad, is donderdagavond 5 oktober Jos de Rooij overleden.

Bijgaand de digitale versie van de rouwkaart, met daarin meer informatie over de afscheidsbijeenkomst van Jos en het online te tekenen condoleanceregister. Deze bijlage mag met anderen gedeeld worden. (Helaas is de kwaliteit van dit bestand niet goed, maar we kozen ervoor om niet langer te wachten met het verzenden van dit bericht.)

Rouwkaart Jos de Rooij

Met vriendelijke groet,

Ria Verhoogh

 
In memoriam Jos de Rooij
 
Met diepe droefenis heeft het bestuur kennis genomen van het overlijden van Jos. Hoewel niet onverwacht komt zijn overlijden toch wel heel snel. Op de ALV deed hij nog een bewogen oproep voor een nieuwe wedstrijdleider en vertelde hij hoe hij die rol had opgepakt en dat ‘de rol van wedstrijdleider wel meeviel’. Wij hebben Jos leren kennen als een bevlogen, behulpzame en vriendelijke man die altijd open stond voor anderen.
Hij begon als huisschaker waar hij langzaam bijleerde en steeds beter ging spelen. Toen we moeite hadden om een wedstrijdleider te vinden bood hij aan om dat te gaan doen. En hij deed dat met verve. Samen met Gerard heeft hij ons huidige competitiesysteem verder ontwikkeld, waarmee hij aan de basis staat van een zeer goed lopende interne competitie. Iets dat slechts weinig schaakverenigingen kunnen zeggen.
Toen 2 jaar geleden het verzoek kwam om een jeugdtoernooi te organiseren, pakte Jos dat direct op en ook dat maakte hij – samen met andere leden – tot een groot succes. Hoewel minder lang lid dan anderen, was Jos er voor de vereniging. Het kwam dan ook een schok voor ons – maar uiteraard vooral voor hem en zijn familie – dat hij ernstig ziek was. Aanvankelijk zag het er naar uit dat hij de ziekte zou kunnen overwinnen, maar al snel bleek dat helaas niet zo te zijn. Jos was heel open over zijn ziekte en heeft zolang als mogelijk zijn werk als wedstrijdleider gedaan. Het is heel triest dat dit op deze manier moet eindigen. Ik kan niet anders dan Ria, zijn kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe te wensen. Ik weet zeker dat ik dat namens jullie allen doe.

Bram Steijn
Voorzitter Shah Mata

30-09-2017

Shah Mata II vs Hoeksche Waard I: 5,5 – 2,5.

De eerste wedstrijd van het seizoen 17/18 werden we gekoppeld aan de Hoeksche Waard I, promovendus uit 3C. Vooraf had ik deze wedstrijd aangestipt als gelijkwaardig.
Ons team was versterkt door Cees van Oosterom, die na een uitstapje van een paar seizoenen CE weer teruggekeerd was op het oude nest.

Cees aan bord 1, speelde met zwart tegen Gert van Driel, een oude bekende uit de RSB training. Gert vertelde dat het kampioenschap van De Hoeksche Waard steevast stuivertje wisselen was tussen Walter van Dijk en zijn persoontje. De partij tussen Gert en Cees bleek een echte vechtpartij. In het middenspel wist Cees een pion buit te maken. In het eindspel plaatste Gert nog een aantal valstrikken maar Cees loodste de partij secuur naar winst !

Ondergetekende speelde aan B2 tegen Walter van Dijk. De partij ging rustig van start, bleef een poos in evenwicht totdat ik, na een uurtje spelen, een kromme vonk trok. Had het plan opgevat om met b4-b5 de damevleugel van de tegenstander aan te tasten en na bc5x de pion met goed spel via Tb1 of Db3 terug te winnen. Had echter tijdens het vooruitberekening de zwarte pion op a5 vergeten, dus zwart speelde na wit's Tb1 doodleuk b4. Weg pion. Kort en goed, het werd een avond keepen, wat uiteindelijk op zet 46 toch nog eeuwig schaak opleverde.

Dik van der Pluijm, B3, tegen Jan de Mik. Klassieke opening. Tijdens het middenspel had zwart licht voordeel. Later tijdens het eindspel, Dik spelend op de extra tijd, kreeg wit een paar mooie kansen op voordeel. Die werden niet benut, waardoor deze partij ook op remise uitliep.
Tussenstand 2-1 voor de thuisploeg.

Roel Warnik vs Ron van Leeuwen op B4. Zag dat Roel goed bezig was. Met 2 verbonden vrijpionnen leek hij Ron, vorig seizoen nog goed voor RR111R1, overspeeld te hebben. Later verloor wit een pion maar zonder verder in gevaar te komen, haalde Roel het punt binnen !

Teun Koorevaar speelde met zwart op B5 tegen Bas van Dijk. Net als Ron van Leeuwen bleef Bas van Dijk vorig seizoen ongeslagen R1R1-11. Voor Teun geen reden om Bas met zijden handschoenen aan te pakken, integendeel! Teun maakte er onder het genot van een glas witte wijn weer een heerlijke aanvalsavond van. Ook voor Teun mochten we een punt bijschrijven !

Franka van Vlokhoven op B6 vs Frans op de Beek. Franka offerde een pion voor aanval, maar die kwam niet echt van de grond. Daarop moest Franka in een T-eindspel flink keepen maar dat deed ze bekwaam, remise.

Rémy Rutjes met zwart op B7 vs Cees v/d Berg. Cees was vorig seizoen nog goed voor 4 winstpartijen R111-10. Rémy kwam in het middenspel een stuk achter maar toen kwam onze vechtmachine pas goed op gang. Had hij een paar dagen geleden niet als enige van GM Jorden van Foreest gewonnen in een blindsimultaan bij het Basamro toernooi? Rémy knokte zich naar een paar verbonden vrijpionnen waarmee hij zijn opponent het bos inspeelde!

Dolf Rijkeboer B8 vs Johan Hopman. Dolf, ik heb graag 7x wit, maakte er weer een scherpe pot van. In een dame-loper eindspel stond Dolf grandioos maar toch ging het ergens mis, want Dolf moest genoegen nemen met een eitje.

Zo kwam de einduitslag van Shah Mata 5,5 vs Hoeksche Waard 2,5 op het scorebord, waarbij dient opgemerkt te worden dat het er halverwege de avond veel minder rooskleurig uitzag!
Wat gebeurde er verder in onze groep? Promotiekandidaten Pascal en Dordrecht III hielden elkaar in evenwicht. Echt opvallend was de winst van Maassluis tegen 3-Torens 1. Maassluis, versterkt met Martin v/d Hidde 1971 en Jos Kruidenier 1873, bleek te sterk tegen een dramatisch verzwakt 3-Torens 1. Geen Botma 2007, Huijsdens 1911 of Wong Tsai 1903. Zonder deze heren is 3 Torens 1 titelkandidaat af.

HvC.

20-09-2017

Met grote verslagenheid is tot ons gekomen het bericht dat Ester Groen, de vrouw van Gerard Groen op 16 september 2017 is overleden.
Er zal een afscheidsdienst worden gehouden zaterdag 23 september om 10.00 uur in de aula van uitvaartcentrum Van der Spek, Berkelse Poort 33 te Berkel en Rodenrijs. Aansluitend is om ongeveer 11.30 uur de begrafenis op de algemene begraafplaats Bleiswijk, Hoekeindseweg 23 te Bleiswijk, waarna de condoleance vanaf 12 uur zal worden gehouden in het uitvaartcentrum aan de Berkelse Poort.

Namens het bestuur en de leden van Shah Mata wensen we Gerard Groen en zijn Familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

JAN VAN IEPEREN OVERLEDEN.

Op donderdag 24 augustus is Jan van Ieperen, op 66-jarige leeftijd, door een hartstilstand in zijn slaap overleden. Jan was lid van Shah Mata sinds het Zomertoernooi van 2013. Hij was een aardige wat stille man, die rustig zijn partijtje speelde en een biertje dronk. Na 40 jaar bij het Clara/Maasstad Ziekenhuis gewerkt te hebben, was hij vorig jaar met pensioen gegaan. Hij was in die tijd ook verhuisd van de Oranjeboomstraat naar een mooie flat op de Gorgiashof. Helaas heeft hij daar niet lang van mogen genieten. Jan is begraven op 31 augustus op de Zuiderbegraafplaats.   

Valid HTML 4.01 StrictValid CSS 

---------------------------------------------------------------------------------------------- link